Mensen rennen naar auto

Rijbewijs kwijt of verlopen: wat nu?

Gepubliceerd op 01-06-2021

Misschien is het al lang geleden dat je je rijbewijs hebt gehaald. Zo'n roze pasje verloopt. Of misschien heb je de pech dat je rijbewijs verloren of gestolen is. Wat moet je dan doen? Hoe moet je jouw rijbewijs aanvragen of verlengen? Lees wat te doen!

 

1. Waar moet ik melden dat ik mijn rijbewijs kwijt ben?

To do's volgens de RDW (2021):

 

  • In Nederland rijbewijs kwijt? Ga zo snel mogelijk naar je gemeente. Je vult daar een verklaring in dat je jouw rijbewijs kwijt bent. Je oude rijbewijs is dan direct ongeldig verklaard.
  • Rijbewijs kwijt in het buitenland? Doe dan aangifte bij de lokale politie om identiteitsfraude te voorkomen. Eenmaal terug in Nederland? Vul dan alsnog een verklaring van verlies in bij je gemeente.

 

rijbewijs kwijt of verloren

 

2. Hoe lang mag een rijbewijs verlopen zijn?

Niet! Als je rijbewijs verlopen, verloren of gestolen is, mag je niet rijden. Ga je in deze situaties toch rijden zonder rijbewijs, dan kan het zijn dat de schade niet is verzekerd. En word je staande gehouden door de politie, dan krijg je een boete. Als je merkt dat de vervaldatum nadert, is je rijbewijs vernieuwen dus aan te raden. Anders wordt het voorlopig reizen met de fiets of benenwagen…

 

3. Hoe kan ik een nieuw rijbewijs aanvragen?

  • Een verlopen rijbewijs verlengen? Dat kan direct bij je gemeente. Online kun je hiervoor een afspraak maken. Neem een kleurenpasfoto, geldig legitimatie bewijs en je huidige of verlopen rijbewijs mee.
  • Een nieuw rijbewijs aanvragen omdat je hem kwijt bent, of na diefstal? Dat kan nadat je een verklaring van verlies hebt ingevuld.

 

4. Hoe lang duurt een nieuw rijbewijs aanvragen?

Een nieuw rijbewijs aanvragen is een eitje. Na het aanvragen ligt je nieuwe rijbewijs gemiddeld binnen 5 werkdagen klaar. Heb je snel je rijbewijs nodig? Dien dan een spoedaanvraag voor je rijbewijs in bij je gemeente.

 

5. Wat kost een nieuw rijbewijs?

De kosten voor een rijbewijs verschillen per gemeente, maar liggen rond de 40 euro. Houd er wel rekening mee dat een spoedaanvraag duurder is. Haastige spoed is voor de portemonnee dus ook zelden goed!

 

Voordeliger rijden en toch complete service!

Stap met je autoverzekering over naar Promovendum en verlaag je huidige autopremie met 20% (zie de voorwaarden). Je overstap regelen wij gratis voor je! Zo ben je geen moment onverzekerd.

Onze autopremie 20% lager? 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail