Gezin laad achterbak auto in voor vakantie

Milieuzone Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Arnhem 2022: boetes en wijzigingen!

Gepubliceerd op 17-11-2022

Rijd je in een oudere auto? Pas op, je kunt een boete krijgen in Nederlandse steden! Daar zijn namelijk milieuzones voor personenauto’s ingesteld. ‘Stinkende’ boetes voorkomen? Lees hieronder alles over milieuzones.

Milieuzone voor personenauto’s

De luchtkwaliteit in grote steden verslechtert. Daarom hebben diverse Nederlandse gemeenten al milieuzones voor vrachtwagens ingesteld. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem en Den Haag gaan een stapje verder. Hier gelden ook milieuzones voor personenauto’s.

 

Ontheffing milieuzone

In bepaalde gevallen kan je ontheffing krijgen, waardoor je wel binnen de milieuzones mag rijden. Bijvoorbeeld wanneer je eenmalig met een camper de milieuzone in wilt rijden (om vakantiespulletjes in te pakken!), of wanneer je een oldtimer hebt. Voor meer informatie kan je terecht bij de gemeentes.

Regels milieuzone in 2022

Nederlandse gemeenten met milieuzones hadden elk hun eigen regels en verkeersborden. Dit was voor bestuurders verwarrend. Daarom heeft de overheid deze verkeersregels in 2020 gelijkgetrokken. Bij de nieuwe regeling wordt er gebruik gemaakt van emissieklassen. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner de auto. Op verkeersborden zal dan aangegeven worden welke klassen in de stad zijn toegestaan.

 

Gemeenten kunnen vanaf volgend jaar kiezen uit twee soorten milieuzones:

  • Milieuzone Geel: dieselauto’ met emissieklasse 0, 1 en 2 verboden (20 jaar of ouder)
  • Milieuzone Groen: dieselauto’s met emissieklasse 0, 1, 2 én 3 niet welkom (15 jaar of ouder)

 

Oude en nieuwe regels milieuzone

Eind 2020 zijn alle gemeenten gewisseld van het oude naar het nieuwe systeem. Vanaf 2025 zullen de regels nog strenger worden. Dan mogen mogelijk alleen nog maar diesels met emissieklasse 4 of 5 en hoger de milieuzone in.

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

Kaart milieuzone Utrecht

Milieuzone Utrecht 2022

Sinds april 2021 gelden er in Utrecht strengere regels voor personen- en bestelauto’s op diesel. Deze mogen alleen de milieuzone in als deze een emissieklasse 4 of hoger hebben. Eerder was dit nog vanaf emissieklasse van 3. De zone omvat: het stationsgebied, de Jaarbeurs, de Binnenstad en enkele aangrenzende wegen. Let wel: in 2025 wordt de milieuzone nog verder aangescherpt. Dan mogen ook personenauto’s en bestelauto’s op diesel met emissieklasse 4 de milieuzone niet meer in. Vrachtwagens en autobussen worden al langer geweerd. Zij mogen in 2022 alleen vanaf emissieklasse 6 de milieuzone in.

 

Wil je een dagontheffing voor milieuzone Utrecht? Dit kost:

  • Dagontheffing vrachtauto/bestelauto of camper: 29,65 euro
  • Ontheffing gehandicaptenvervoer of oldtimer: gratis!
  • Ontheffing financiële noodzaak of bijzondere situatie: 83,45 euro
Kaart Rotterdam

Milieuzone Rotterdam 2022

Rotterdam had aanvankelijk hetzelfde beleid als Utrecht, maar deze is inmiddels weer verdwenen. Hierdoor gelden er geen beperkingen voor personen- en bestelauto’s meer in Rotterdam. Zij zijn weer welkom in de stad, ongeacht leeftijd of emissieklasse. De milieuzone voor vrachtverkeer (emissieklasse 5 of lager) blijft wel gelden. De milieuzone Rotterdam omvat onder andere: het stationsgebied, de Stadsdriehoek, de wijk Cool en het Oude Westen.

Milieuzone Arnhem 2022

Arnhem heeft al sinds 2019 de strengste milieuzone van Nederland. Deze werd eind 2020 aangescherpt: alleen personenauto’s met een emissieklasse van 4 of hoger mogen de milieuzone van Arnhem inrijden. Per 1 januari 2022 zijn ook de regels voor vrachtverkeer strenger geworden: alleen met een emissieklasse van 6 of hoger morgen zij nog de milieuzone in. De zone omvat de Arnhemse centrumring met uitzondering van het Airborneplein en de Lage Kade. Wil je een ontheffing voor de milieuzone Arnhem? Dat kost 36 euro per dag.

 

Milieuzone Den Haag 2022

Vanaf 1 juli 2021 geldt er in Den Haag een milieuzone voor oude personenauto’s en bestelauto’s die op diesel rijden. Alleen auto’s met een emissieklasse van 4 of hoger mogen de milieuzone inrijden. De zone ligt binnen de Centrumring en het Teldertracé. De Centrumring en het Teldertracé zelf horen niet bij de milieuzone. Vanaf 1 december 2020 mag er al nergens meer in Den Haag worden gereden op een brom- of snorfiets van 2010 of ouder. Sinds 1 januari 2022 mogen alleen vrachtauto’s met een emissieklasse van 6 of hogernog de milieuzone van Den Haag in rijden.

 

Boete milieuzone personenauto’s

Rijd je toch met een vervuilende auto in een milieuzone en heb je geen ontheffing? Dan betaal je een boete van 109 euro (100 euro plus 9 euro administratiekosten). Doe daarom voor vertrek een milieuzone kenteken check, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Overige milieuzones Nederland 2022

Ook andere steden denken na over milieuzones voor personenauto’s, brommers en scooters.

 

  • Milieuzone Nijmegen: de gemeente voert momenteel een onderzoek uit naar de milieuzone voor personenauto’s op diesel die mogelijk in de hele gemeente gaat gelden.
  • Milieuzone Maastricht: de gemeente wilt een milieuzone waarin personenauto’s met een diesel van 3 of lager geen toegang meer hebben. De precieze planning en omvang moet nog worden vastgesteld.
Mensen rennen naar auto

Besparen op jouw autokosten?

Kies voor de extra lage autopremie van Promovendum. Tip: als je nu naar ons overstapt, krijg je 20% korting op je huidige autopremie (zie voorwaarden). Wij regelen je overstap!

✉ Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!

 

Contact

Chat Bel Mail