gezin laad achterbak auto in voor vakantie

Milieuzone Rotterdam, Utrecht en Arnhem 2020: boetes en wijzigingen!

Rijd je in een oudere auto? Pas op, je kunt een boete krijgen in Nederlandse steden! Daar zijn namelijk milieuzones voor personenauto’s ingesteld. ‘Stinkende’ boetes voorkomen? Lees hieronder alles over milieuzones.

Heb je al een voordelige autopremie?

Milieuzone voor personenauto’s

De luchtkwaliteit in grote steden verslechterd. Daarom hebben diverse Nederlandse gemeenten al milieuzones voor vrachtwagens ingesteld. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem gaan een stapje verder. Hier gelden ook milieuzones voor personenauto’s.

 

Ontheffing milieuzone

In bepaalde gevallen kan je ontheffing krijgen, waardoor je wel binnen de milieuzones mag rijden. Bijvoorbeeld wanneer je eenmalig met een camper de milieuzone in wilt rijden (om vakantiespulletjes in te pakken!), of wanneer je een oldtimer hebt. Voor meer informatie kan je terecht bij de gemeentes.

Nieuwe regels milieuzone in 2020

Nederlandse gemeenten met milieuzones hebben elk hun eigen regels en verkeersborden. Dit is voor bestuurders verwarrend! Daarom gaat de overheid dit vanaf 1 januari 2020 gelijk trekken. Bij de nieuwe regeling wordt er gebruik gemaakt van emissieklassen. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner de auto. Op verkeersborden zal dan aangegeven worden welke klassen in de stad zijn toegestaan.

 

Gemeenten kunnen vanaf volgend jaar kiezen uit twee soorten milieuzones:

  • Milieuzone Geel: dieselauto’ met emissieklasse 0, 1 en 2 verboden (20 jaar of ouder)
  • Milieuzone Groen: dieselauto’s met emissieklasse 0, 1, 2 én 3 niet welkom (15 jaar of ouder)

 

Oude en nieuwe regels milieuzone

Niet alle gemeenten zullen op 1 januari 2020 wisselen naar het nieuwe systeem. Zo kan je tot 29 oktober 2020 nog milieuzones tegenkomen met oude regels en verkeersborden. Hierna moeten alle gemeenten over.

milieuzone utrecht

Milieuzone Utrecht 2020

De milieuzone geldt sinds 1 januari 2015 voor personenauto’s en bestelbusjes die op diesel rijden en vóór 1 januari 2001 voor het eerst een kenteken hebben gekregen. Voor vrachtwagens geldt de milieuzone al sinds 2007. De milieuzone geldt ook voor personen- en bestelauto’s die op benzine/lpg rijden en voor 1 juli 1992 zijn geregistreerd. De zone omvat: het stationsgebied, de Jaarbeurs, de Binnenstad en enkele aangrenzende wegen.

 

Wil je een dagontheffing voor milieuzone Utrecht? Dit kost:

  • Dagontheffing vrachtauto/bestelauto of camper: 27,05 euro
  • Ontheffing gehandicapte of oldtimer: gratis!
  • Ontheffing financiële noodzaak of bijzondere situatie: 75,95 euro
Milieuzone Rotterdam

Milieuzone Rotterdam 2020

Rotterdam had aanvankelijk hetzelfde beleid als Utrecht, maar gaat weer verdwijnen. Benzineauto’s van voor 1 juli 1992 zijn sinds eind juni 2018 weer welkom in de stad. Per 1 januari 2020 wordt de milieuzone voor dieselauto’s van voor 2001 opgeheven. De milieuzone voor vrachtverkeer in de blijft wel gelden. De milieuzone Rotterdam omvat onder andere: het stationsgebied, de Stadsdriehoek, de wijk Cool en het Oude Westen.

Milieuzone Arnhem 2020

Arnhem heeft sinds 2019 de strengste milieuzone van Nederland. Deze milieuzone geldt voor oude vrachtwagens en voor diesel personenauto’s van voor 2005. Vanaf 1 oktober 2020 gaat in Arnhem de strengere groene milieuzone van kracht. De zone omvat de Arnhemse centrumring met uitzondering van het Airborneplein. Wil je een ontheffing voor de milieuzone Arnhem? Dat kost 36 euro per dag.

 

Boete milieuzone personenauto’s

Rijd je toch met een vervuilende auto in een milieuzone en heb je geen ontheffing? Dan betaal je een boete van 104 euro (95 euro plus 9 euro administratiekosten). Doe daarom voor vertrek een milieuzone kenteken check, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Overige milieuzones Nederland 2020

Ook andere steden denken na over milieuzones voor personenauto’s, brommers en scooters.

 

  • Milieuzone Den Haag: de gemeente wil vanaf 1 januari 2020 een milieuzone invoeren voor brom en snorfietsen.
  • Milieuzone Leiden: mogelijk vanaf 2020 verbod op vervuilende brommers en scooters in het centrum.
  • Milieuzone Nijmegen: vanaf 1 januari 2020 wil de gemeente een milieuzone instellen. Hoe deze er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.
spotlight auto

Besparen op jouw autokosten?

Een nieuwere auto is niet alleen milieuvriendelijker, maar vaak ook veel goedkoper omdat je zuiniger rijdt. Nog meer geld besparen? Wissel van autoverzekering. Promovendum biedt een zeer voordelige autoverzekering voor hoger opgeleiden. Je overstap regelen we gratis. Benieuwd? 

 

Contact

Chat Bel Mail