Mensen rennen naar auto

Milieuzone Amsterdam 2021: regels, boetes en dieselauto's de klos!

Met de auto Amsterdam in? Let op: er geldt een milieuzone in het centrum van Amsterdam, die in 2021 alleen maar strenger wordt. Benieuwd naar de regels, het gebied en hoeveel de boete bedraagt? Lees snel verder!

 

Historie milieuzone Amsterdam

Al vanaf 9 oktober 2008 geldt er een milieuzone voor vrachtverkeer in Amsterdam. Deze milieuzone werd in de aflopen jaren steeds uitgebreid:

 

  • Sinds 1 januari 2017 geldt de milieuzone in Amsterdam voor dieselbestelauto’s met bouwjaar van voor 1 januari 2000.
  • Per 1 januari 2018 worden ook alle brommers en scooters van voor 1 januari 2011 in de gehele bebouwde kom van de hoofdstad geweerd.
  • Ook worden per 1 januari dieseltaxi’s (van 2008 en ouder) en dieselautobussen (van 2004 en ouder) in de stad geweerd.
  • Daarnaast worden er geen nieuwe parkeervergunningen meer afgegeven voor dieselauto's die gebouwd zijn voor 1 januari 2005, of benzineauto's van voor 1 juli 1992.
  • Vanaf 1 november 2020 mogen oude dieselauto’s Amsterdam niet meer in (van 2006 en ouder). Dit geldt voor geldt voor het gebied binnen de ring A10.

 

Milieuzone Amsterdam in 2021 voor dieselauto's uitgebreid

Vanaf 2020 gelden in heel Nederland dezelfde regels voor milieuzones. Vanaf november 2020 heeft de gemeente Amsterdam de strenge groene milieuzone voor personenauto’s op diesel ingevoerd. Dit betekent dat alleen diesels van emissieklasse 4 of hoger binnen de gehele ring A10 mogen rijden (op de ring zelf mag nog wel gereden worden). Kort gezegd: dieselauto’s van 15 jaar of ouder zijn niet toegestaan. Voor brommers en scooters blijven de ‘oude’ milieuzone-regels van toepassing.

 

Auto icoon

25% korting op jouw huidige autopremie?

Milieuzone Amsterdam kaart

De Amsterdamse milieuzone geldt op het moment voor een gebied binnen de ring A10. Amsterdam-Noord en de bedrijventerreinen RAI, De Schinkel, Cruquius, Amstel en Amstel Business Park vallen vooralsnog hierbuiten. Bekijk hier een interactieve milieuzone Amsterdam kaart per voertuig.

 

Ontheffing milieuzone Amsterdam

Een dieselauto met een emissieklasse 3 of lager mag de milieuzone dus niet in. Je kunt in een aantal gevallen wel ontheffing krijgen. Bijvoorbeeld voor aangepaste voertuigen voor gehandicapten, oldtimers of kampeerwagens van inwoners van het milieuzone-gebied. Dit kun je met de gemeente regelen. Ook wanneer je een dagontheffing voor Milieuzone Amsterdam 2021 wilt aanvragen.

 

Subsidie schoner vervoer Amsterdam

Woon je in Amsterdam en heb je een oude dieselauto? Dan kan je subsidie krijgen voor de sloop van de auto. En heb je een Stadspas met een groene stip, dan kan je ook nog subsidie krijgen voor de aanschaf van (schoner) vervangend vervoer. Wil je hier gebruik van maken? Dit kan tot en met 27 februari. Vanaf februari 2021 zal deze subsidieregeling vervallen.

 

Let op: laat pas jouw auto na goedkeuring van de subsidieaanvraag slopen!

 

Milieuzone Amsterdam 2020

 

Milieuzone Amsterdam boete vanaf maart 2021

Rijd je met een dieselauto de milieuzone van Amsterdam in en voldoe je niet aan de eisen? Dan krijg je tot eind februari 2021 nog geen boete, alleen een waarschuwingsbrief. Dit is om mensen te laten wennen aan de nieuwe regels. Vanaf 1 maart 2021 worden er wél boetes uitgeschreven. Die boete bedraagt 100 euro (exclusief administratiekosten). Let op: er zijn camera's waardoor je dus automatisch geflitst wordt en de boete op de deurmat krijgt. Ook wanneer je in de milieuzone van Amsterdam rijdt, kun je via auto's met scanapparatuur een boete krijgen of via parkeerwachten bekeurd worden. 

 

Voor brom- en snorfietsen is er niets veranderd aan de regelgeving in de milieuzone Amsterdam. Bij overtreding bedraagt de boete 65 euro (2021). 

 

Laatste tip: bespaar op jouw autoverzekering!

Promovendum biedt een zeer lage autopremie met gratis ongevallen inzittendenverzekering! Je kunt zelfs 25% lagere autopremie krijgen als je naar ons overstapt (zie voorwaarden). Jouw overstap regelen wij!

Onze autopremie 25% voordeliger?

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail