Autorijden in mooi landschap

Met de auto op vakantie in coronatijd

Ga je dit jaar met de auto op vakantie? Stap dan niet op de bonnefooi in de auto, maar ga goed voorbereid op weg. Vanwege corona moet je dit jaar met een aantal zaken extra rekening houden voor vertrek én onderweg.

Wereldbol met Europa icoon

Landen bepalen zelf de regels

Met het Digitale Corona Certificaat wil de EU het reizen binnen Europa makkelijker maken. Toch verschillen de coronaregels per land en veranderen ze ook constant. Dit komt omdat landen de regels bepalen op basis van de situatie in hun land. Houd er rekening mee dat er ook in de landen waar je doorheen rijdt beperkingen kunnen gelden. 

Bereid je goed voor, beter dan andere jaren

Goed voorbereid op weg in coronatijd: 5 tips

Door corona zijn er dit jaar een aantal zaken waar je extra goed op moet letten als je met de auto op vakantie gaat:

 

1. Check de maatregelen, ook van de landen waar je doorheen rijdt

Controleer het actuele reisadvies voor vertrek. En kijk ook naar de maatregelen die gelden in de landen waar je doorheen rijdt. Op de website van Nederland Wereldwijd vind je de meest actuele informatie.
 

2. Controleer de regels voor doorreizen

In sommige landen gelden er vanwege corona doorreisbeperkingen. Dit kan betekenen dat enkel korte stops bij een tankstation zijn toegestaan. Of dat je slechts een maximaal aantal uren in het land mag verblijven. De meest actuele informatie hierover vind je op Nederland Wereldwijd.
 

3. Check het testbeleid

Het kan zijn dat je voor het ene land wel een coronatest moet doen en voor het andere land niet. Check voor vertrek of dit voor jouw bestemming nodig is. En of het ook nodig is voor de landen waar je doorheen rijdt, vanaf welke leeftijd een test vereist is, en hoe oud de uitslag maximaal mag zijn.
 

4. Controleer of jouw vaccinatiebewijs geldig is

Ben je volledig gevaccineerd? Dan is een vaccinatiebewijs in sommige landen al voldoende. Maar ook hier verschillen de regels per land. Zo wordt het gele boekje niet in alle landen nog geaccepteerd als vaccinatiebewijs. Houd daarom de actuele informatie hierover op Nederland Wereldwijd goed in de gaten.
 

5. Neem noodzakelijke spullen mee

Houd je mondkapjes bij de hand, ook in de auto. De regels voor het dragen van mondkapjes verschillen namelijk per land. Neem daarnaast ook desinfecterende handgel mee en zorg voor voldoende drinken en eten in de auto. Zo kun je hopelijk zonder al te veel oponthoud naar je bestemming reizen.

Auto rijdt langs velden

Mogelijk minder vervangend vervoer

Krijg je autopech of raak je betrokken bij een aanrijding in het buitenland? Dan kunnen er dit jaar mogelijk uitdagingen ontstaan in de levering van vervangend vervoer. Vanwege corona hebben veel autoverhuurbedrijven in het buitenland namelijk het aantal vervangende auto’s fors verlaagd. 

 

Heb je pechhulp bij Promovendum? Dan is het goed om te weten, dat wij er alles aan doen om dit te voorkomen door op een slimme wijze te zorgen voor het continu beschikbaar hebben van vervangend vervoer. Zo kun jij zorgeloos met de auto op vakantie!

Vergeet ook deze zaken niet voor vertrek

Je zou het door alle coronaregels haast vergeten, maar denk ook aan deze zaken voordat je met de auto op vakantie gaat:

 

  • Controleer voor vertrek in ieder geval de bandenspanning, de verlichting en de vloeistoffen van de auto. Heeft jouw auto het afgelopen jaar meer stilgestaan dan anders? Dan is het een goed idee om je auto voor vertrek na te laten kijken. 
  • Neem je groene kaart uitgeprint of digitaal mee. Zo kun je in het buitenland aantonen dat je auto verzekerd is. 
  • Bekijk wat je verplicht in je auto moet hebben aan veiligheidsaccessoires. En hoe je het moet gebruiken. 
  • In een aantal grote steden in Duitsland en Frankrijk is de milieusticker verplicht. Check vooraf of je door milieuzones rijdt en vraag de milieusticker op tijd aan. 
  • Voor sommige landen heb je een tolvignet nodig. Controleer in welke landen en regel dit voor vertrek.
  • Wist je dat 1 op de 5 vakantiegangers tijdens de vakantie te maken krijgt met autopech? Vergeet niet om goede pechhulp in het buitenland te regelen.

Deze informatiepagina is zorgvuldig voor jou samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend.

Contact

Chat Bel Mail