kop-staartbotsing

Kop-staartbotsing: klachten, aansprakelijkheid en wat doen bij letselschade

Gepubliceerd op 14-06-2023

Help, je bent van achteren aangereden in de auto. Vervelend! Wat zijn veel voorkomende klachten en hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een kop-staartbotsing? En wat te doen als je hierbij letsel oploopt? Wij leggen het uit.

 

Letsel opgelopen door een ander?

Meld je letselschade

Wat is een kop-staartbotsing? De betekenis!

Een kop-staartbotsing is een auto-ongeluk, waarbij de ene auto achterop de andere auto is gereden. Dit is één van de meest voorkomende auto-ongelukken in Nederland.

 

Kop-staartbotsing: veel voorkomende klachten

Na een kop-staartbotsing kan je met veel verschillende klachten te maken hebben. Dit kan variëren van lichte tot zware ongemakken. Dit zijn veel voorkomende klachten na een kop-staartbotsing:

 

  • Nek-, rug-, schouder- en hoofdpijn
  • Oor- en oogklachten
  • Prikkelend, doof of tintelend gevoel in vingers, handen of arm
  • Duizeligheid en misselijkheid
  • Vermoeidheid en slapeloosheid
  • Verkeersangst
  • Whiplash

 

Ook andere klachten kunnen zich voordoen. Denk hierbij aan prikkelbaarheid, concentratieproblemen, evenwichtsstoornis of verminderde spierkracht. Maar zelfs gedragsveranderingen zoals overgevoeligheid, stemmingswisselingen of woedeaanvallen zijn klachten die kunnen voorkomen na een kop-staartbotsing.

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een kop-staartbotsing?

In de meeste gevallen is de achterste auto, die op de voorste auto botst, aansprakelijk voor de schade bij een kop-staartbotsing. Zat jij in de voorste auto en loop je letselschade op? Dan kan je deze kosten gratis laten verhalen op de tegenpartij. Maar let op: remde jij zelf zonder noodzaak of sneed je af tijdens het inhalen? Dan wordt de achterliggende bestuurder meestal niet aansprakelijk gesteld voor de kop-staartbotsing.

 

Kettingbotsing en aansprakelijkheid

Een kettingbotsing is een ongeval waarbij minstens 3 auto's auto's achter op elkaar botsen. Ook bij een kettingbotsing is de automobilist die op zijn voorganger botst, aansprakelijk. Klap jij, doordat je van achteren bent aangereden, alsnog op de auto voor jou? Dan heb jij in principe geen schuld. De autoschade kan dan wel door jouw verzekering worden uitgekeerd, maar dit heeft geen gevolgen voor het aantal schadevrije jaren.

 

kop-staartbotsing

 

Kop-staartbotsing door een ander? Recht op schadevergoeding

Bij een kop-staartbotsing is de kans op klachten en letselschade groot. Ben jij degene die van achteren is aangereden, buiten jouw schuld om? Dan heb je vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. Die kan je gratis laten verhalen via de Letselschadehulp van Promovendum. Wij bieden kosteloos juridische hulp bij letselschade. Naast de schade aan je auto, verhalen we ook andere kosten, zoals misgelopen salaris, smartengeld, kosten voor de fysio of andere zorgkosten (inclusief eigen risico). Goed om te weten: ook voor ‘lichte’ klachten kan je bij ons terecht.

 

Tip: verzamel bewijsmateriaal na kop-staartbotsing

Uiteraard is je gezondheid het belangrijkst, wanneer je in een kop-staartbotsing terecht bent gekomen. Heb je direct na de aanrijding lichamelijke klachten? Bel een ambulance, of laat omstanders dit regelen. Probeer daarna wél bewijsmateriaal te verzamelen of laat anderen dit voor je doen. Denk aan het noteren van het kenteken van de andere auto, contactgegevens van getuigen en foto’s van de schade. Met deze gegevens kunnen wij je nog beter van dienst zijn.

 

Letsel opgelopen door kop-staartbotsing? Meld je schade

Vul het schadeformulier in of bel 078 648 13 58. Wij inventariseren direct of je recht hebt op een schadevergoeding na een kop-staartbotsing. Zo ja, dan verhalen we jouw schade kosteloos op de tegenpartij. We helpen je graag!

Contact

Chat Bel Mail