Mensen rennen naar auto

Kenteken of auto overschrijven online: in 6 stappen geregeld!

Auto gekocht? Dan moet het kenteken op naam worden gezet om officieel eigenaar te worden. Dat heet ‘auto overschrijven’. Dit kan natuurlijk op de ‘oubollige’ manier bij een postkantoor of kentekenloket, maar waarom moeilijk doen? Je auto overschrijven kan gewoon online. Lees snel hoe.

Wat heb ik nodig bij het overschrijven van een auto of kenteken?

Een kenteken online overschrijven kan alleen via de RDW website (Rijksdienst Wegverkeer). Hiervoor moet je inloggen met je DigiD-code. Tip: download de DigiD app, super makkelijk! Naast een geldig identiteitsbewijs heb je voor het online overschrijven van je auto (kenteken), twee documenten nodig.

Benodigde documenten

 • Kentekenbewijs op creditcardformaat
 • De volledige tenaamstellingscode (9 cijfers)

 

Of, als je nog een papieren kentekenbewijs hebt:

 

 • Tenaamstellingsbewijs (deel 1B)
 • Overschrijvingsbewijs (deel 2)
Auto icoon

25% korting op jouw huidige autopremie?

Hoe kan ik een auto (kenteken) online overschrijven?

 1. Ga naar ‘Voertuig overschrijven’ binnen het online portal van de RDW en log in met je DigiD.
 2. Verifieer je identiteitskaart. Dit doe je met een kaartlezer of NFC-lezer op je Android smartphone. Helaas is deze stap wegens beperkingen vanuit Apple nog niet mogelijk voor iPhones. Deze controle is eenmalig, dus mocht je dit al eens eerder bij DigiD gedaan hebben, dan kan je meteen verder. Geen kaartlezer? Dan moet je alsnog naar een postkantoor of kentekenloket.
 3. Volg alle aanwijzingen op het scherm.
 4. Betaal de overschrijving van de auto met IDEAL. Kosten: €10,10. Het voertuig is pas op je naam overgeschreven wanneer de RDW je betaling verwerkt heeft.
 5. Je ontvangt 3 mails in totaal.
  • E-mail 1: een bevestiging van je aanvraag. In deze email kan je ook de status van je aanvraag controleren.
  • E-mail 2: een bevestiging van de betaling en overschrijving. Je bent auto-eigenaar geworden!
  • E-mail 3: deze bevat met een link naar het vrijwaringbewijs en het eerste deel van de tenaamstellingscode. Het vrijwaringsbewijs geef je aan de verkoper.
 6. Je ontvangt uiteindelijk per post via de RDW het kentekenbewijs (creditcardformaat) en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Deze is nu compleet (9 cijfers). Bewaar deze goed, want mocht je de auto willen verkopen dan heb je de tenaamstellingscode weer nodig. Tenaamstellingcode kwijt? Lees hier wat je moet doen.

 

Overschrijven ook op zondag mogelijk?

Ja dat kan! Je kan online een kenteken of auto op zondag overschrijven. Wil je dit liever ergens persoonlijk doen, dan kan dit ook op zondag op verschillende plekken.

 

Vergeet je nieuwe auto niet te verzekeren!

Auto overgeschreven? Gefeliciteerd, je bent officieel eigenaar van de auto! Hiermee ben je ook meteen verantwoordelijk voor het afsluiten van een autoverzekering. In Nederland is een WA-verzekering verplicht. Ga voor de voordelige en zeer uitgebreide autoverzekering van Promovendum. Benieuwd naar onze extra lage autopremie? Wij regelen je overstap gratis en razendsnel!

 

Bereken direct je premie

✉ Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!

 

Contact

Chat Bel Mail