Mensen rennen naar auto

Airbaglampje auto brandt: oorzaken, zelf resetten of laten vervangen én de kosten!

Help, het airbaglampje op je dashboard brandt. Dan heb je waarschijnlijk al bedacht dat er iets mis is met het airbagsysteem van je auto. Maar wat is hiervan de oorzaak en moet je nu direct de airbag laten vervangen? En hoeveel gaat je dit kosten? Lees snel verder!

 

Hoe werkt een airbag?

Alle auto’s zijn in Nederland verplicht om uitgerust te zijn met airbags. Airbags zijn luchtkussens die snel worden opgeblazen bij een botsing om je te beschermen tegen letsel. Dit gaat héél snel: wel binnen 40 milliseconden. Ter vergelijking: wij knipperen 400 milliseconden met onze ogen. Een airbag gaat dus tien keer zo snel af! Airbags hebben grote gaten. Hierdoor kan de lucht direct na de botsing uit de kussens en wordt voorkomen dat mensen geen adem kunnen krijgen door de opgeblazen airbags.

 

Hoe komt het dat mijn airbag lampje brandt?

Het airbaglampje van je auto kan branden door verschillende oorzaken. Wij zetten er een aantal op een rijtje:

  • Kapotte airbagstekkers of stoelbezettingsmat.
  • Storing in module of sensoren.
  • Bedradingsproblemen of verkeerde bekabeling.

 

Kom ik door de APK als mijn airbag lampje brandt?

Brandt je airbaglampje en moet je met de auto door de APK? Dan geldt de volgende regel: auto’s vanaf het bouwjaar 2018 worden afgekeurd. Auto’s van vóór het bouwjaar 2018 komen er slechts met een reparatie-advies vanaf. Maar je kunt je dan wel afvragen of het nog veilig is om met een brandend airbaglampje door te rijden…

 

Auto icoon

25% korting op jouw huidige autopremie?

Airbag lampje brandt: resetten, repareren of laten vervangen?

Als jouw airbaglampje brandt, kan je deze het beste laten resetten of repareren door een monteur. Dit moet namelijk zeer zorgvuldig worden gedaan. Enerzijds omdat de airbag alsnog af kan gaan en anderzijds zodat je weet dat de airbag weer goed werkt als je de weg opgaat. Ook zit de airbagmodule vaak in het interieur van de auto. Er moeten dan eerst andere onderdelen worden gedemonteerd, voordat je bij de airbag zelf kan. Vaak is een reparatie aan de airbag voldoende. De airbag wordt vaak pas vervangen na een ongeval als ze zijn opgeblazen. Dit komt omdat airbags maar één keer gebruikt kunnen worden.

 

Tip: ben je aangereden en was de ander schuldig? Dan heb je vaak recht op een schadevergoeding voor het letsel dat je hierdoor oploopt. Deze kan je gratis laten verhalen door onze Letselschadehulp.

 

airbag lampje brandt

 

Airbag reset, reparatie of vervangen: de kosten

Brandt het airbaglampje van je auto en moet je jouw airbag laten resetten, repareren of vervangen? Dan kan je rekenen op de volgende kosten:

  • Airbag resetkosten: 70 – 120 euro per stuk.
  • Airbag reparatiekosten: 120 – 1.200 euro per stuk.
  • Airbag vervangen: 200 – 1.200 euro per stuk.
  • Alle airbags + module en sensoren vervangen: 2.200 – 7.100 euro.

 

Airbag lampje uit? Nóg veiliger de weg op met …

De autoverzekering van Promovendum! Een inzittendenverzekering is namelijk standaard inbegrepen, waardoor jij én je medepassagiers goed verzekerd zijn. En dat tegen een zeer lage premie! Stap je over? Dan verlagen we de autopremie die je nu ergens anders betaalt met 25% (zie voorwaarden).

Onze autopremie 25% voordeliger?

Contact

Chat Bel Mail