Arts met laptop

Zorgkosten: wat betaal je zelf?

Heb je regelmatig zorgkosten, dan kan het zijn dat je zelf een gedeelte van deze kosten moet betalen. Bijvoorbeeld kosten voor zorg die niet onder de zorgverzekering valt. Benieuwd welke kosten je verder kunt verwachten? Wij leggen het je hieronder uit!

Deze kosten betaal je (gedeeltelijk) zelf

 1. Zorgpremie
 2. Eigen risico
 3. Eigen bijdrage
Mensen in de keuken

1. Zorgpremie

Voor jouw zorgverzekering betaal je zorgpremie. Iedereen heeft een basiszorgverzekering. Verder is de hoogte van jouw zorgpremie afhankelijk van drie zaken:

 

 • De hoogte van je eigen risico.
 • Of je wel of geen tandartsverzekering hebt.
 • Of je wel of geen aanvullende verzekering hebt.
Spaarvarken icoon

Maandbetaling

De zorgpremie betaal je vooraf. Wij schrijven dit iedere maand rond de 26e van jouw rekening af. Dit bedrag is de premie voor de maand die volgt. De premie die je dus rond 26 maart betaalt, is de premie van de maand april. Een uitzondering hierop is de premie van januari, deze schrijven we begin januari af. In januari betaal je dus twee keer premie: voor de maand januari en voor de maand februari. In de maand december betaal je geen premie.

Euro icoon

Jaarbetaling

Betaal je liever per jaar? Dat is ook mogelijk! Het jaarbedrag schrijven we dan in de eerste week van januari af. Het betalen van de jaarpremie heeft geen invloed op het bedrag.

Direct regelen

Koppel met IPad

Betaalgegevens aanpassen

Heb je een nieuw rekeningnummer? Dit kan je aan ons doorgeven door te bellen naar 078 648 13 00. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook.

Om de aanpassing door te voeren vragen we je jouw nieuwe rekeningnummer en de datum waarop de wijziging ingaat.

Spaarvarken

Betaaltermijn aanpassen

Bij het aanvragen van jouw verzekering heb je de keuze om per maand, kwartaal of jaar te betalen.

Wil je de betalingstermijn op een later moment nog aanpassen? Dit kan uiteraard. Bel hiervoor 078 648 13 00 of stuur een e-mail.

Geld tellen

Betalingsregeling aanvragen

Krijg je een hoge rekening, en lukt het niet dit bedrag in één keer te betalen? Je kunt het bedrag dan mogelijk in delen betalen. In hoeveel delen verschilt per persoon en hangt af van de situatie.

Bel de financiële afdeling: 078 648 13 70 om een betalingsregeling af te spreken.

Arts maakt aantekening

2. Eigen risico

In 2021 is het eigen risico 385 euro voor iedereen vanaf 18 jaar. Dit is een bedrag dat je eerst moet betalen, voordat je zorg vergoed krijgt uit de basisverzekering. Bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname. Maar er zijn ook uitzonderingen. Voor de huisarts hoef je bijvoorbeeld geen eigen risico te betalen. Klik hier om te lezen wat wel en niet onder het eigen risico valt. De overheid bepaalt ieder jaar de hoogte van het wettelijk verplicht eigen risico.

Euro icoon

Vrijwillig eigen risico

Naast het verplicht eigen risico kan je kiezen voor extra bedrag aan vrijwillig eigen risico. Je kunt kiezen uit 100, 200, 300, 400 of 500 euro bovenop het verplicht eigen risico. Kies je voor vrijwillig eigen risico, dan krijg je korting op jouw zorgpremie.

Ziekenhuis icoon

Verrekening eigen risico

Als wij een rekening krijgen van de zorgverlener, betalen wij dit bedrag. Vallen er kosten onder het verplicht eigen risico? Dan ontvang je hierover een e-mail. Wij schrijven het bedrag hierna automatisch van jouw rekening af. Heb je het bedrag zelf aan de zorgverlener betaald? Als je de factuur bij ons declareert, berekenen wij of je nog eigen risico open hebt staan. Het bedrag dat overblijft, ontvang je hierna direct op jouw rekening.

Helpdesk icoon

Hoe hoog is mijn eigen risico?

Het (verplicht) eigen risico geldt één jaar. Het eigen risico is minimaal 385 euro en maximaal 885 euro (2021). Afhankelijk of je een vrijwillig eigen risico hebt gekozen. Op 1 januari van ieder jaar start je opnieuw met het volledige bedrag aan eigen risico. Log in op Mijn Promovendum om de stand van je eigen risico te bekijken. Je ziet hier precies hoeveel er al betaald is en welk bedrag op dit moment nog open staat.

Been in gips

3. Eigen bijdrage

Voor sommige zorgsoorten betaal je een gedeelte zelf. Dit deel noemen we de eigen bijdrage. De overheid bepaalt ook voor welke zorgsoorten een eigen bijdrage geldt, en hoe hoog die bijdrage is.

Voor deze zorgsoorten betaal je een bedrag aan eigen bijdrage:

 • Hulpmiddelen (bijvoorbeeld orthopedische schoenen).
 • Medicijnen (wanneer er een eigen bijdrage is vastgesteld door de overheid).
 • Kraamzorg.
 • Zittend ziekenvervoer.
 • Poliklinische bevalling zonder medische indicatie.
 • Gebitsprotheses (zowel conventioneel, als klikgebit) inclusief reparatie en rebasen.

Tip!

Check of je recht hebt op zorgtoeslag. Als dit zo is, scheelt dit veel in jouw maandelijkse kosten. Of je recht hebt op zorgtoeslag, beoordeelt de Belastingdienst. Meer hierover vind je op de website van de Belastingdienst.

Moeder knuffelt met zoon

Benieuwd naar onze zorgpremie?

Deze informatiepagina is zorgvuldig samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Meer weten? Bekijk de uitgebreide voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail