mensen in keuken

Wat is de vergoeding voor ADHD medicatie (methylfenidaat)?

Er zijn verschillende soorten medicijnen voor ADHD. Onder andere de merknamen: Dexamfetamine, Ritalin, Concerta en Medikinet. Deze medicijnen hebben de werkzame stof methylfenidaat. Methylfenidaat kan in twee varianten geleverd worden:

 

  • Zonder gereguleerde afgifte: je neemt dan meerdere pillen per dag.
  • Met gereguleerde afgifte: uit één tablet komt de werkzame stof langzaam en heel regelmatig vrij. 

 

Methylfenidaat zonder gereguleerde afgifte

Vanuit de basisverzekering is er vergoeding voor methylfenidaat zonder gereguleerde afgifte. Het bekendste merk is Ritalin. Wij hebben met de arts de afspraak gemaakt om de werkzame stof voor te schrijven. De apotheker bepaalt aan de hand hiervan welke variant van het medicijn het beste bij jou past. Wanneer je vanuit medische noodzaak een bepaald merk medicijn nodig hebt, kan de arts dit aangeven op het recept.

 

Methylfenidaat met gereguleerde afgifte

Vanuit de basisverzekering is er ook vergoeding voor methylfenidaat met gereguleerde afgifte. De meest bekende merken van deze varianten zijn Concerta en Medikinet. De arts kan op het recept de werkzame stof aangeven. Wanneer dit vanuit medische noodzaak nodig is kan ook het merkmedicijn voorgeschreven worden. De apotheker geeft aan de hand van deze informatie het juiste medicijn mee.

 

Eigen bijdrage

Voor de Methylfenidaat zonder gereguleerde afgifte betaal je geen eigen bijdrage.

 

Voor de variant met gereguleerde afgifte betaal je wel een eigen bijdrage. Deze variant is duurder. Volgens de Commissie Farmaceutische Hulp (CFH) zijn er geen noemenswaardige verschillen tussen methylfenidaat zonder gereguleerde afgifte en deze variant. Daarom betaal je over de duurdere variant een eigen bijdrage. 

 

Eigen risico

De kosten voor het medicijn en de kosten voor de diensten van de apotheek verreken we met je openstaande eigen risico.

 

Vanaf 2021 werken wij met het voorkeursbeleid medicijnen. Heb je ADHD-medicatie nodig? Dan krijg je van jouw huisarts een recept met hierop de werkende stof van het medicijn. Het medicijn haal je op bij de apotheek. Aan de hand van het recept, zorgt de apotheker dat je het voorkeursmedicijn krijgt. Als je door medische noodzaak een bepaald merk medicijn nodig hebt, kan jouw arts dit aangeven op het recept. Heb je vragen over jouw medicijnen? Dan kan je deze aan de apotheker stellen.

 

Bekijk het Reglement farmaceutische zorg voor een overzicht van alle voorkeursgeneesmiddelen.

 

Vind een zorgverlener

Vind een gecontracteerde zorgverlener in onze Zorgzoeker. Kies je voor een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben, dan is de vergoeding lager.

Zorgverzekering 2022

Deze pagina gaat over 2021. Vanaf 2022 kan je voor jouw zorgverzekering terecht bij VGZ. Ga naar de VGZ website.

Zorgverzekering icoon Promovendum

Zorgverzekering aanvragen?

Als klant van Promovendum krijg je 5% collectiviteitskorting krijgt op de basisverzekering van VGZ. Benieuwd?

Check jouw premie
Info icoon rond

Meer informatie?

Bekijk de uitgebreide voorwaarden van onze voordelige zorgverzekering of het verkorte dekkingsoverzicht.

Bekijk dekkingen

Contact

Chat Bel Mail