mensen in keuken

Waarom krijg ik nu pas de rekening van mijn eigen risico?

Wanneer je een tijd geleden zorg hebt gehad in een ziekenhuis, is het mogelijk dat je daar nu pas een rekening van krijgt. De gemaakte kosten verrekenen wij namelijk met jouw eigen risico. Wat is de reden dat dit nu pas gebeurt?

 

Het ziekenhuis stuurt ons pas na het zorgtraject de rekening

Stel je voor: tijdens het sporten scheur je je kruisbanden. Je moet hiervoor naar het ziekenhuis. De arts onderzoekt je en maakt een röntgenfoto. Vervolgens loop je voor langere periode op krukken. Daarna kom je terug voor een vervolgafspraak. Deze behandelingen worden niet apart op de rekening gezet. Alles wordt verzameld en ondergebracht onder één administratieve code: de diagnosebehandelcombinatie (DBC).

 

Wat is een diagnosebehandelcombinatie (DBC)?

Een DBC is het totaal aantal handelingen en behandelingen van het ziekenhuis tijdens jouw zorgtraject. Een ziekenhuis is verplicht om op deze manier te werken. Is de DBC afgerond en afgesloten? Dan stuurt het ziekenhuis ons pas de rekening. Dit komt omdat de totale kosten van jouw behandeling pas aan het eind van het traject duidelijk zijn.

 

Hieronder zie je een voorbeeld van een DBC met fictieve data en bedragen.

Uitleg DBC

 

DBC sluit na maximaal 120 dagen

Een DBC staat dus voor het hele zorgtraject: van je eerste bezoek tot aan je laatste controle. Wel is er een maximale duur van een DBC: 120 dagen. Duurt het hele zorgtraject langer dan 120 dagen? Dan wordt dit volgens landelijke regels opgeknipt in subtrajecten. Als een traject is afgesloten, stuurt het ziekenhuis ons pas de rekening. Hierna berekenen wij of je nog een bedrag aan eigen risico moet betalen. Dat is de reden dat het soms lang duurt voor je een rekening krijgt. 

 

Let op: eigen risico

Helaas kan bovenstaande ook gaan over je eigen risico van vorig jaar. Is in 2021 jouw zorgtraject gestart en wordt het traject in 2022 pas afgesloten? Dan krijg je de rekening in 2022, maar betaal je nog je eigen risico van 2021. Wij moeten namelijk uitgaan van de startdatum van je behandeling. En die ligt in 2021.

Zorgverzekering 2022

Deze pagina gaat over 2021. Vanaf 2022 kan je voor jouw zorgverzekering terecht bij VGZ. Ga naar de VGZ website.

Zorgverzekering icoon Promovendum

Zorgverzekering aanvragen?

Als klant van Promovendum krijg je 5% collectiviteitskorting krijgt op de basisverzekering van VGZ. Benieuwd?

Check jouw premie
Info icoon rond

Meer informatie?

Bekijk de uitgebreide voorwaarden van onze voordelige zorgverzekering of het verkorte dekkingsoverzicht.

Bekijk dekkingen

Contact

Chat Bel Mail