mensen in keuken

Hoe werkt het verplicht eigen risico voor de zorgverzekering?

Je betaalt een gedeelte van de zorg die onder de basisverzekering valt zelf. Dit heet het wettelijk verplicht eigen risico. Iedereen van 18 jaar en ouder met een Nederlandse zorgverzekering, heeft een verplicht eigen risico. In 2021 is dit 385 euro. In 2022 blijft dit bedrag gelijk. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan betaal je dus geen eigen risico.

 

Je betaalt pas eigen risico op het moment dat je zorgkosten maakt. Het kan dus best zijn dat je in een jaar totaal maar 200 euro aan eigen risico betaalt, omdat je niet meer kosten hebt gemaakt. Het eigen risico betaal je naast je maandelijkse zorgpremie.

 

Zorg die valt onder het eigen risico

De regel is dat het eigen risico geldt voor zorg die je vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Denk bijvoorbeeld aan:

 

  • Ziekenhuisopnames en -behandelingen
  • Ambulancevervoer
  • Bloedprikken
  • Psychologische zorg
  • Fysiotherapie bij een chronische aandoening vanaf de 21e behandeling

 

Toch zijn er ook zorgsoorten die onder de basisverzekering vallen, maar waarvoor je geen eigen risico hoeft te betalen. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. Bekijk alle uitzonderingen.

 

Zo werkt het eigen risico

De overheid stelt ieder jaar de hoogte van het eigen risico vast. Dit bedrag geldt voor een kalenderjaar, dus van 1 januari tot en met 31 december. Heb je in een jaar het totale bedrag aan eigen risico betaald? Dan krijg je vanaf dat moment alle zorgkosten vanuit de basisverzekering volledig vergoed. In het nieuwe jaar komt het hele bedrag aan eigen risico weer open te staan.

 

Maak je in een jaar geen zorgkosten? Dan betaal je ook geen eigen risico. Het eigen risico geldt ook niet voor zorg vanuit de aanvullende verzekering.

 

Vrijwillig eigen risico

Naast het verplicht eigen risico, heb je ook de keuze voor extra vrijwillig eigen risico. Met een vrijwillig eigen risico krijg je korting op jouw zorgpremie. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico is dat je kiest, hoe hoger de korting is die je krijgt op je premie. Het bedrag aan vrijwillig eigen risico komt bovenop je verplichte eigen risico. Hiermee kan je het eigen risico verhogen tot 885 euro.

 

Zo betaal je eigen risico

Als wij zorgkosten binnen krijgen, betalen wij de rekening aan de zorgverlener. Wij checken dan gelijk of deze kosten onder het wettelijk eigen risico vallen. Als je een bedrag aan eigen risico moet betalen, dan krijg je van ons een e-mail met een vergoedingenoverzicht. In dit overzicht zie je welk bedrag je moet betalen. Hierna schrijven wij het bedrag automatisch van je rekening af. Hier hoef jij je dus geen zorgen over te maken.

 

Heb je zelf zorgkosten betaald en wil je de rekening bij ons indienen? Dan halen wij eerst het eigen risico van de kosten af. Als er kosten overblijven, betalen we die aan jou.

 

Wil je weten wat de stand van je eigen risico is? Log dan in op Mijn Promovendum.

Zorgverzekering 2022

Deze pagina gaat over 2021. Vanaf 2022 kan je voor jouw zorgverzekering terecht bij VGZ. Ga naar de VGZ website.

Zorgverzekering icoon Promovendum

Jouw zorgkosten verhaalbaar?

Loop je letsel op door een ander? Grote kans dat je zorgkosten verhaald kunnen worden op de tegenpartij. Dat doet Promovendum gratis voor jou. Meer weten? 

Lees meer
Info icoon rond

Meer informatie?

Bekijk de uitgebreide voorwaarden van onze voordelige zorgverzekering of het verkorte dekkingsoverzicht.

Bekijk dekkingen

Contact

Chat Bel Mail