Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?

Het eigen risico en de eigen bijdrage zijn 2 verschillende dingen. Hieronder leggen we uit hoe het zit.

eigen bijdrage eigen risico

Eigen risico

Heeft u zorg nodig en bent u 18 jaar of ouder? Dan betaalt u eerst een deel van de zorgkosten zelf voordat u een vergoeding krijgt. Dit noemen we eigen risico. We kennen 2 soorten eigen risico: het verplichte en het vrijwillige eigen risico. De overheid stelt het verplichte eigen risico vast. Voor 2020 is het eigen risico € 385. Het eigen risico geldt per kalenderjaar en geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering. Er zijn uitzonderingen waarvoor het eigen risico niet geldt. Voor de aanvullende verzekering en tandartsverzekering geldt geen eigen risico. Bovenop het verplichte eigen risico kunt u zelf kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500.

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage houdt in dat u voor sommige zorg zelf een deel van de kosten betaalt. Voorbeelden van zorg waarvoor u een eigen bijdrage betaalt zijn kraamzorg, zittend ziekenvervoer en medicijnen. Lees hier voor welke zorg de eigen bijdrage nog meer geldt. Ook de hoogte van de eigen bijdrage bepaalt de overheid. U betaalt eerst de eigen bijdrage, het bedrag dat overblijft verrekenen we met uw openstaande eigen risico.

Een voorbeeld

U maakt in 2020 gebruik van zittend ziekenvervoer. U heeft op dat moment nog geen eigen risico verbruikt. Ook heeft u niet gekozen voor een vrijwillig eigen risico. Dat betekent dat u een eigen risico van € 385 heeft.

De kosten voor het zittend ziekenvervoer zijn € 250. De wettelijke eigen bijdrage voor zittend ziekenvervoer is € 105. Dit betekent dat u eerst zelf € 105 aan eigen bijdrage betaalt. Het bedrag dat overblijft is € 145, dit verrekenen we met uw openstaande verplichte eigen risico van € 385. Deze € 145 betaalt u ook zelf. Uw overgebleven eigen risico voor 2020 is € 385 - € 145 = € 240.

Heeft u in bovenstaande situatie wel gekozen voor een vrijwillig eigen risico, bijvoorbeeld van € 500? Dan is uw totale eigen risico € 885. Ook dan betaalt u eerst de eigen bijdrage van € 105. De overige € 145 verrekenen we met uw eigen risico en betaalt u zelf. Hierna heeft u voor de rest van het jaar nog een eigen risico van € 885 - € 145 = € 740.

Was deze informatie nuttig?
Hartelijk dank voor het geven van uw feedback.
Op welke manier kunnen wij de informatie op deze pagina verbeteren?

Hartelijk dank voor uw reactie. Wij gaan onderzoeken of wij uw suggestie kunnen implementeren.

Wilt u graag een medewerker spreken, laat dan hieronder uw gegevens achter.

Naam
Telefoon
E-mail

Hartelijk dank voor uw e-mail. Wij hebben uw vraag of opmerking goed ontvangen.

Wat gaan wij nu voor u doen?

  • Wij leggen uw vraag of opmerking voor aan onze gespecialiseerde medewerkers.
  • Vervolgens nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Hebt u tussentijds vragen? Bel: 078 648 13 00. Wij beantwoorden uw vragen direct.

Vriendelijke groet,
Uw serviceteam van Promovendum

Uw zorgverzekering

Voor al uw zorgdeclaraties en de stand van uw eigen risico gaat u naar Mijn Promovendum.


Log in
Meer informatie?

U kunt de voorwaarden van onze zorgverzekering eenvoudig online inzien.


Voorwaarden bekijken