mensen in keuken

Huisarts: eigen risico in 2021 of niet?

Hoofdpijn, duizeligheid of ander kwaaltjes zijn verre van prettig. Misschien dat je hiervoor een bezoek aan de huisarts wilt brengen. Deze zal je onderzoeken, behandelen of eventueel doorverwijzen. Maar vallen die kosten onder het eigen risico van jouw zorgverzekering of niet?

 

Kosten afspraak of spreekuur huisarts

Wat de huisarts of assistent doet, valt onder de basisverzekering (zowel in 2020 als in 2021) én gaat niet van jouw eigen risico af. Je betaalt dus geen kosten voor een afspraak, consult of het spreekuur bij jouw huisarts.

 

Voorbeelden huisarts al dan niet eigen risico

Even naar de huisarts gaan, kost je dus niets. Maar wat nu als er een consultatie of verrichting bij een specialist of medicatie nodig is? Dan betaal je hierover wel eigen risico (385 euro in 2020 en 2021). Simpel gezegd: alles wat binnen de huisartspraktijk gebeurt, valt niet onder jouw eigen risico. Hoe dat werkt? We geven je een paar voorbeelden.

 

huisarts eigen risico

 

1. Kosten oren uitspuiten

Een oor uitspuiten gebeurt in de dokterspraktijk zelf door de huisarts of assistent. Je betaalt dus geen eigen risico.

 

2. Kosten vaccinaties

Moet jouw kind ingeënt worden? Jouw huisarts zorgt voor de juiste inentingen en het inbrengen ervan. Aangezien dit in de praktijk zelf gebeurt, betaal je hiervoor geen eigen risico. Dat geldt niet voor het ingeënte medicijn. Valt dit medicijn onder de basisverzekering, dan betaal je hierover eigen risico. Is dit niet het geval, dan worden ze ofwel vanuit jouw aanvullende verzekering (deels) vergoed, of je betaalt de medicatie zelf.

 

3. Kosten algemeen bloedonderzoek huisarts

Stel dat jouw huisarts bloed wil laten prikken. Of het bloedonderzoek kosten voor je met zich meebrengt, hangt af van waar het bloed onderzocht wordt. In de meeste gevallen wordt jouw bloed in een laboratorium van de polikliniek of het ziekenhuis onderzocht. Dan betaal je voor bloedprikken eigen risico.

 

4. Kosten röntgenfoto

Als de huisarts vermoedt dat je iets gebroken hebt, kan hij of zij je doorsturen naar het ziekenhuis. Daar wordt dan een röntgenfoto gemaakt. De kosten hiervoor vallen wél onder het eigen risico.

 

5. Kosten SOA test huisarts

Je kunt voor een SOA test naar de GGD gaan (wordt vergoed tot een leeftijd van 25 jaar) of naar jouw huisarts. Gaat je naar de huisarts? Dan vallen de kosten onder het eigen risico van jouw zorgverzekering (valt onder laboratoriumonderzoek, zie punt 3). De gemiddelde SOA test bij de huisarts kost 150 euro.

 

Promovendum: lage zorgpremie, zonder extra eigen risico!

Wij bieden een lage zorgpremie, zonder dat je jouw eigen risico hoeft te verhogen. Met de kwaliteit van Promovendum. Jouw overstap regelen wij!

Voordelige zorgverzekering?

Bereken in 1 minuut

Contact

Chat Bel Mail