mensen in keuken

Anamnese: ooit gehoord van deze medische term?

Anamnese? Soms rollen er woorden uit de mond van je dokter, die je als Chinees in de oren klinken. Medische termen zijn vaak erg complex. Helaas gebruiken zorgverleners net iets te vaak medisch vakjargon. Gevolg: miscommunicatie tussen patiënten en zorgverleners. En dat wilt natuurlijk niemand. Patiënten willen duidelijkheid over hun situatie. Genoeg redenen om jou deze week een interessante medische term uit te leggen: ‘anamnese’.

 

Anamnese betekenis

Wat is anamnese? In het Grieks betekent anamnese ‘herinnering’ en in de zorg refereert de term naar ‘de ziektegeschiedenis zoals de patiënt die zich herinnert’. Met anamnese wordt concreet een vraaggesprek tussen de dokter en de patiënt bedoeld. Als je naar de dokter gaat, dan wil je goed geholpen worden. Dat kan alleen als de dokter bepaalde informatie van je krijgt. De dokter kan door het stellen van gerichte vragen achterhalen wat je onder de leden hebt. Het doel van anamnese is dan ook het opsporen van lichamelijke klachten.

 

Anamnese is een veelgebruikte term in de fysiotherapie

Het ‘íntake-gesprek’ tussen een fysiotherapeut en een patiënt wordt anamnese genoemd. Veel mensen kunnen zich minder goed bewegen door bepaalde oorzaken. Fysiotherapie kan hen helpen om lichamelijke klachten te verminderen. Tijdens de anamnese verzamelt een fysiotherapeut alle benodigde informatie en op basis hiervan worden voor de patiënt specifieke doelen en een therapieplan opgesteld.

 

Welke soorten anamnese zijn er?

  • Algemene anamnese: vraaggesprek over persoonlijke gegevens en sociale kenmerken.
  • Speciële anamnese: vraaggesprek o.a. pijnervaring, gevoels- en bewegingsstoornissen.
  • Tractus anamnese: vraaggesprek over de ademhaling, de spijsvertering en eetlust.

 

Welke vragen kun je verwachten tijdens een anamnese?

De ‘anamnese vragen’ zijn gevarieerd. Naast enkele algemene vragen (over leeftijd, lengte, gewicht en afkomst) kun je vragen verwachten over de duur van je klachten, kinderziektes of ziektes in de familie.

 

Jouw zorgverzekering in 2021

Kies voor de voordelige zorgverzekering van Promovendum! Profiteer van een lage basispremie, ruime aanvullende dekkingen én gratis tandongevallenverzekering! Wij regelen je overstap.

Voordelige zorgverzekering?

Bereken in 1 minuut

Contact

Chat Bel Mail