Meisje speelt in tuin

Zo maak je jouw tuin storm- én waterproof

Gepubliceerd op 18-01-2023

Het klimaat verandert. Hierdoor komen stormen vaker voor. Onze tuinen krijgen het soms flink te verduren! Misschien heb je zelf ook wel eens schade gehad. Pak deze tips erbij en loop een rondje door je tuin om ervoor te zorgen dat jouw tuin weer helemaal storm- én waterproof is!

Er is een duidelijk zichtbare stijging van het aantal stormen. Ook zware stomen komen steeds vaker voor.

4 tips voor een stormproof tuin

1. Snoei bomen en struiken

Heb je bomen en struiken in de tuin? Snoei deze dan regelmatig. Zo blijven ze gezond. Daarnaast voorkomt snoeien schade door loshangende takken. Haal bomen die op omvallen staan en dode bomen altijd zo snel mogelijk weg. Wacht niet tot de volgende storm. 

 

2. Voorkom losse spullen

Zet losse spullen - zoals tuinmeubels - zoveel mogelijk in de schuur. Heb je hier geen ruimte voor? Zet je spullen dan in een hoek en leg er iets zwaars op. Zo krijgt de wind er geen vat op. Een trampoline in de tuin? Keer deze om en verzwaar het oppervlak met zandzakken als het flink gaat waaien!

 

3. Check en verstevig je schutting

Een schutting vangt veel wind. Hierdoor is de kans op omwaaien groot. Dit wil je voorkomen! Als de schutting omwaait, gaat er vaak meer kapot. Goed onderhoud is dus belangrijk. Check regelmatig de houten planken. Je kan de schutting eventueel nog extra verstevigen door dikkere palen te plaatsen. Zorg ook dat je schutting stevig in de grond staat met sterke schuttingpalen.

 

4. Haal zonwering in

Zorg ervoor dat zonneschermen, screens of rolluiken ingerold in de kast zitten als je ze niet gebruikt. Als er een windvlaag onder komt, kan de zonwering scheuren of zelfs uit de kast gaan.

Groen dak

4 tips voor een waterproof tuin

Bij een flinke storm valt vaak ook veel regen. Met de tips hieronder voorkom je wateroverlast in de tuin.

 

1. Leg een grindpad aan

Gebruik grind in plaats van tegels voor terrassen en paden. Dit laat water gemakkelijk door.

 

2. Geef je tegels ruimte

Heb je wel tegels? Laat er dan wat ruimte tussen en vul deze met gras, grind of bodembedekkers.

 

3. Zorg voor veel groen in de tuin

De wortels van planten houden de bodem vast en zorgen ervoor dat de bodem minder snel 'vol' zit met water.

 

4. Kies voor een groen dak

Staat er een schuur in je tuin? Leg dan een groen dak aan. Dit neemt water op en voorkomt dat het dak te zwaar wordt. Zo verklein je de kans op waterschade. 

Vrouw belt

Toch schade?

Vervelend! Maar dat kan natuurlijk gebeuren. Geen zorgen, we staan voor je klaar! Alle informatie rondom het schadeproces hebben we voor je verzameld op onze stormschadepagina.

Contact

Chat Bel Mail