Vrouw in auto

Huis verbouwen: 7 tips voor een soepele verbouwing

Gepubliceerd op 15-06-2023

Wil je jouw huis laten verbouwen tot een droomhuis? Of wil je jouw verhuurde koopwoning verbouwen om een hogere huurprijs te kunnen vragen? Dan kan je afgeschrikt worden door horrorverhalen over verbouwingen. Zoals aannemers die hun afspraken niet nakomen of budgetten die bij lange na niet gehaald worden. Niet nodig! Deze 7 tips helpen je jouw verbouwing soepel te laten verlopen. Binnen budget en volgens planning!

Tip 1: wees goed voorbereid

Bij een verbouwing plannen, is een goede voorbereiding het halve werk. Dit wordt niet voor niets gezegd. Zet je wensen duidelijk op papier. Wat moet deze verbouwing je opleveren? Misschien droom je van een aanbouw, grote woonkeuken of een kantoor aan huis. Schrijf alles op wat je belangrijk vindt. En natuurlijk mag het wat kosten.

Euro icoon

Tip 2: zorg dat je jouw financiën op orde hebt

Weet wat je te besteden hebt. Heb je niet voldoende geld op je spaarrekening staan? Misschien kun je jouw hypotheek verhogen voor je verbouwplannen. Dit noemen we een verbouwingshypotheek.

 

Is je financiering rond? Dan ben je er nog niet. Houd ook tijdens de verbouwing goed je administratie bij. Grijp op tijd in als je merkt dat jouw begroting niet gehaald wordt. Zo voorkom je dat je aan het einde voor verrassingen komt te staan.

Tip 3: controleer of een bouwvergunning nodig is

Check voordat je start aan de verbouwing altijd bij jouw gemeente hoe het zit met de regelgeving. Het kan dat je voor de verbouwing die je wilt laten uitvoeren een bouwvergunning nodig hebt.

Zonnepanelen icoon

Tip 4: overweeg je huis te verduurzamen

Nu je toch aan de slag gaat, is het ook het overwegen waard om extra te investeren in energiebesparing. Denk aan het verbeteren van de isolatie van je woning, het vernieuwen van het verwarmingssysteem of het plaatsen van zonnepanelen. Dit levert je op lange termijn juist weer geld op! Bovendien zijn er vaak aantrekkelijke subsidies voor het verduurzamen van je huis.

Tip 5: schakel de juiste mensen in

Voor een verbouwing heb je vakmensen nodig. Heb jij twee linkerhanden? Bekijk vooraf wat je zelf kunt doen en welke taken je wilt uitbesteden. Bijvoorbeeld het maken van de bouwtekening of het aanleggen van elektriciteit.

 

Vraag altijd bij verschillende bedrijven een offerte voor je verbouwing aan. Zo weet je wat een goede prijs is en je betaalt niet te veel. Check ook altijd de recensies en voorwaarden.

Tip 6: maak een gedetailleerd plan

Maak duidelijke bouwtekeningen en een technische werkomschrijving. Zeker als je met een aannemer werkt is het belangrijk dat je duidelijk op papier hebt wat jouw wensen zijn. Werk dit tot in detail uit.

 

Denk aan:

  • De kleuren verf en materialen.
  • De kwaliteit of het merk van diverse materialen.
  • De afwerking van de muren, plafonds en vloeren.
  • Details zoals deurscharnieren en stopcontacten.
Tekenen huis

Tip 7: check je verzekeringen

Let op: tijdens je verbouwing kan de dekking van je woonhuisverzekering tijdelijk wijzigen. Laat je hierover dus informeren voordat je aan de verbouwing begint. 

 

Als alles goed gaat, wordt jouw huis na de verbouwing meer waard. Geef verbouwingen daarom altijd zo snel mogelijk door aan jouw verzekeraar. Heb je jouw woonhuisverzekering bij Promovendum? Bel dan 078 648 13 00. Bij ons krijg je garantie tegen onderverzekering tot 1.000.000 euro. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd bent én blijft.

Mensen op de bank in woonkamer

Benieuwd naar onze woonhuisverzekering?

Contact

Chat Bel Mail