Vrouw in auto

Brand voorkomen? Help jezelf uit de brand met deze tips!

Gepubliceerd op 15-06-2023

Wist jij dat er jaarlijks meer dan 50.000 woningen getroffen worden door brand? De belangrijkste oorzaken hiervan zijn kortsluiting of een kapot apparaat. Wij hopen natuurlijk dat dit je nooit overkomt, maar beter voorkomen dan genezen, toch? 😉 Lees hieronder onze tips om brand in jouw woning te voorkomen.

Alert

Oorzaken brand in huis

Nog even een wasje erin voordat je weggaat, of ‘s nachts als je slaapt je telefoon opladen. Allemaal dingen die in eerste instantie normaal lijken, maar bij verkeerd gebruik wel de oorzaak kunnen zijn van een woningbrand.

 

Dit zijn vaak voorkomende oorzaken van brand in huis:

 • Koken op gas
 • Kaarsen, sigaretten of de open haard
 • Elektrische apparaten

 

In de tips hieronder lees je hoe je brand voorkomt bij deze oorzaken.

Tips om brand te voorkomen

Zo voorkom je brand tijdens het koken

 1. Pannen moeten aan de buitenkant vuil- en vetvrij zijn. De vieze deeltjes kunnen in combinatie met gas gevaarlijk zijn.
 2. Houd brandbare spullen uit de buurt van het fornuis. Denk aan schorten, vaatdoeken en ovenwanten. Ook olie knoeien op de gaspit terwijl deze aan staat kan gevaarlijk zijn.
 3. Loop niet weg tijdens het koken. Houd je aandacht bij het gasfornuis, of zet het vuur op de laagste stand. 
 4. Let op met wijde kleding. Tijdens het roeren van je pasta kan het zomaar gebeuren dat je mouw in het vuur terecht komt.

Zo voorkom je brand door kaarsen, sigaretten en de open haard

 1. Brand geen kaarsen in de buurt van brandbare materialen, zoals gordijnen.
 2. Laat geen kaarsen branden als je niet thuis bent. Zorg ook dat je altijd in de ruimte bent waar de kaarsen branden.
 3. Rook je? Spoel je asbak onder de kraan voordat je deze leegt. Op deze manier voorkom je dat er een vlam ontstaat met iets anders dat in je prullenbak ligt.
 4. Laat jaarlijks je schoorsteen vegen. Gebruik droog en schoon hout voor het aanmaken van vuur. Bij brand gebruik je een emmer zand om te blussen. Waarom geen water? Lees het hier!

Zo voorkom je brand door elektrische apparaten

 1. Laat de vaatwasser, wasmachine of droger niet draaien als je niet thuis bent.
 2. De combinatie van stof en hitte verhoogt de kans op brandgevaar. Maak dat vieze pluizenfilter uit de droger stofvrij en haal het stof uit je föhn.
 3. Een apparaat dat te lang aan de oplader ligt, wordt te warm. Laad je telefoon dus het liefst alleen overdag op. Trek deze na gebruik uit het stopcontact.
 4. Hartstikke fijn, die goedkope opladers van AliExpress, maar vaak zijn ze ook brandgevaarlijk. Gebruik alleen goedgekeurde opladers! In dit geval geldt: goedkoop is duurkoop!

Bonustip: installeer op iedere verdieping een rookmelder. Dit is verplicht!

Extra beveiligingsmiddelen

 • Plaats eerst rookmelders in huis.
 • Brandblusdekens gebruik je om vlam-in-de-pan-branden en frituurpannen te doven.

 • Brandladders bieden een veilige weg om te vluchten. Je gebruikt ze als de brand niet gedoofd kan worden en de gebruikelijke vluchtroutes onveilig zijn.
Woonkamer

Goed verzekerd bij Promovendum!

Gelukkig zijn elektrische apparaten tegenwoordig goed te vertrouwen. Maar mocht er na deze tips tóch brand ontstaan, dan ben je gelukkig goed verzekerd bij Promovendum. Bij onze woonhuis- en inboedelverzekering is brand-, rook- en roetschade standaard meeverzekerd tegen een lage premie. Maar let op: bij nalatigheid kan het zijn dat je schade zelf moet betalen. Blijf dus goed opletten! 😊

Contact

Chat Bel Mail