Vrouw in auto

5 tips voor een veilige BBQ

Gepubliceerd op 16-11-2021

Op een mooie zomerse dag steken we in Nederland graag de BBQ aan. Logisch, het is lekker én gezellig! Maar er zitten ook wat risico’s aan. Met deze 7 tips maak je er een ontspannen én veilige barbecue van.

1. Plaats de BBQ op veilige afstand

Wat voor type barbecue je ook hebt (elektrisch, op gas of kolen), er kan brand altijd ontstaan. Plaats de barbecue daarom op veilige afstand van schuttingen, heggen, planten, tuinmeubels, enzovoorts. Houd ook kinderen en huisdieren op afstand.

Barbecue checklist

Houtskool barbecue

Houtskool barbecue

  • Plaats de BBQ op een vlakke ondergrond.
  • Pas op met licht ontvlambare kleding.
  • Na gebruik afdekken met zand.
gas barbecue

Gas barbecue

  • Check de datum op de gasfles.
  • Controleer de gasslang op gaatjes.
  • Zet de gasfles rechtop.
  • Draai het gas open en steek de BBQ op dat moment aan.
Elektrische barbecue

Elektrische barbecue

  • Water en elektriciteit zijn geen goede combi, pas dus op bij regen!
  • Controleer het warmte element op roest en slijtage.

2. Houd afstand

Houd ook kinderen en huisdieren uit de buurt van de BBQ. Maar vergeet ook jezelf niet te beschermen tegen spatten en vonken. Houd dat t-shirt dus gewoon aan! Toch een brandwond? Deze ‘blus’ je door minimaal tien minuten met lauw stromend water te koelen.

3. Gebruik geen spiritus!

Even snel een scheut spiritus erbij? Niet doen. Dit veroorzaakt in combinatie met open vuur een steekvlam. En kan zo zorgen voor ernstige brandwonden. Dus ook geen benzine, brandgel of petroleum. Gewoon een beetje geduld 😉. Brandpasta of aanmaakblokjes kan je wel veilig gebruiken.

4. Blusmiddel in de buurt

Je wilt er niet aan denken, maar wees er toch goed voorbereid. Zorg dat je een blusmiddel in de buurt hebt staan. Bijvoorbeeld een emmer zand.

5. Eet geen verbrand vlees

In de verbrande delen zitten namelijk kankerverwekkende stoffen. Laat je dus niet afleiden, en draai het vlees regelmatig om! Toch het vlees een beetje laten aanbranden? Snijd de verbrande stukjes dan weg.

Tuinfeest

Brandschade verzekerd

Uiteraard is het belangrijk dat je verantwoord omgaat met de barbecue. Helaas gaat er toch wel eens iets mis. Soms met veel schade als gevolg. Kies daarom voor de Promovendum woonhuisverzekering en inboedelverzekering. Dan ben je goed verzekerd!

Contact

Chat Bel Mail