Stormschade, hoe is dat verzekerd?

Wanneer is stormschade verzekerd?

Verzekeraars in Nederland hebben afgesproken dat vanaf windkracht 7 stormschade is verzekerd. De wind waait dan harder dan 14 meter per seconde. Wilt u stormschade melden? Dan kan een verzekeraar navraag doen bij het KNMI om te controleren of de windkracht op de plek van de schademelding hoger was dan 7. Storm in Nederland gaat vaak samen met hagel en onweer.


Stormschade valt onder de opstal-, inboedel- of autoverzekering. Dat geldt ook voor schade bij onweer en hagel.

1. Opstalverzekering

Stormschade aan alles wat aan uw koopwoning vastzit, valt meestal onder uw opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd).


Onweerschade

Glas is kwetsbaar. Z├ęker tijdens een storm. Bijvoorbeeld door een tak die door uw ruit slaat. Hiervoor heeft u bij veel verzekeraars een glasverzekering nodig (bij Promovendum standaard inbegrepen).

Waterschade

Schade door regen, sneeuw, hagel of smeltwater aan vaste elementen in uw woning. Uitgezonderd? Waterschade door ramen die open staan, grondwaterstijging of constructiefouten.

Brandschade

Door storm kan ook brandschade ontstaan. Vaak gebeurt dit door blikseminslag. Schade aan uw huis zelf, valt onder uw opstalverzekering.

Hagelschade

Bij hagel kunnen zonneschermen, daken of zonnepanelen beschadigd raken. Let wel: voor zonnepanelen is vaak een aparte dekking nodig.

2. Inboedelverzekering

Stormschade aan losse spullen in huis, valt meestal onder uw inboedelverzekering.


Bliksemschade

Bij blikseminslag kan een televisie, laptop of ander elektronisch apparaat dat verbonden is met het stroomnet kapot gaan. (Ook wel inductieschade genoemd.)

Waterschade

Wanneer er door lekkage schade aan spullen ontstaat, valt dat onder waterschade. Er zijn een paar uitzonderingen: een raam dat u zelf open laat, grondwaterstijging of constructiefouten in de woning.

Brandschade

Na een grote blikseminslag kan een woningbrand ontstaan. Brandschade aan verhuisbare spullen wordt dan vergoed.

Hagelschade

Bij hagelschade aan het dak kan er ook aan spullen in huis schade ontstaan. Dit wordt vergoed via de inboedelverzekering. Het is wel belangrijk dat het water niet door 'eigen schuld' is binnengekomen.

Opstal of inboedel?


Bekijk de verschillen

3. Autoverzekering

Stormschade aan uw auto wordt alleen vergoed met een WA beperkt casco of allrisk autoverzekering.


Hagelschade

Hagelstenen kunnen zo groot zijn als golfballen. De kans op blikschade is dan groot. Deze schade wordt vergoed met een WA beperkt casco of allrisk autoverzekering.

Stormschade door vallende takken of boom

Een boom of grote tak op uw auto is meestal schade. Daarom wordt dit vergoed in uw verzekering, zolang u een WA beperkt casco of allrisk autoverzekering hebt.

Stormschade melden bij Promovendum

Stormschade, of schade door hagel of onweer? Bel bij spoed 078 648 13 23. Zonder spoed meldt u online uw schade.


Online schade melden

Deze informatiepagina is zorgvuldig voor u samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Meer informatie vindt u in de uitgebreide voorwaarden van de inboedelverzekering, woonhuisverzekering en autoverzekering.