Hoe werkt de Wlz (Wet langdurige zorg)?

Heb je zelf of iemand in je omgeving langdurig intensieve zorg nodig? Denk aan zorg die 24 uur per dag dichtbij gegeven wordt, met permanent toezicht. Dan kan je Wlz aanvragen. Dit kan zijn als je nog thuis woont, maar ook als je in een instelling woont. De Wlz is er bijvoorbeeld voor mensen met een chronische ziekte, ouderen en mensen met een ernstige handicap of psychische aandoening.

Zelf voeren wij geen Wlz uit. Wij laten dit doen door Wlz uitvoerder met één of meerdere zorgkantoren in het beheer. Hiervoor schrijven we je in bij VGZ Zorgkantoren.

Langdurige zorg kan op twee manieren worden uitgevoerd:

  • Zorg in natura: de zorg regelt het zorgkantoor. Dit doen zij aan de hand van de indicatiestelling en het zorgprofiel dat is afgegeven door het CIZ. Hieronder lees je hier meer over. Zorgkantoren zijn per regio ingedeeld. Om een zorgkantoor in jouw omgeving te vinden, kan je kijken op de website van Zorgverzekeraars Nederland.
  • Persoonsgebonden budget (Wlz-pgb): je vraagt deze zorg aan door een aanvraagformulier Wlz-pgb in te vullen via het zorgkantoor in jouw regio. Voor meer informatie over het persoonsgebonden budget kan je terecht bij het zorgkantoor bij jou in de regio.

Eigen bijdrage

Over zorg vanuit de Wlz betaal je een eigen bijdrage. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van je persoonlijke situatie. Je betaalt dit bedrag aan het Centraal Administratiekantoor (CAK). Op de website van het CAK lees je meer over de eigen bijdrage.

Een Wlz-indicatie aanvragen

Wil je langdurige zorg aanvragen? Dan kan je dit doen via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Zij onderzoeken of je in aanmerking komt voor langdurige zorg en geven in dat geval een Wlz-indicatie af. In deze indicatie is ook het zorgprofiel opgenomen. Het zorgprofiel geeft aan welke zorg je kan krijgen en hoe lang je hiervan gebruik kan maken. Ga naar Mijn Wlz-aanvraag van het CIZ om zorg vanuit de Wlz aan te vragen.

Heb nog vragen? Bel 078 648 13 00 of stuur een e-mail. Wij helpen je graag!

Was deze informatie nuttig?
Hartelijk dank voor het geven van uw feedback.
Op welke manier kunnen wij de informatie op deze pagina verbeteren?

Hartelijk dank voor uw reactie. Wij gaan onderzoeken of wij uw suggestie kunnen implementeren.

Wilt u graag een medewerker spreken, laat dan hieronder uw gegevens achter.

Naam
Telefoon
E-mail

Hartelijk dank voor uw e-mail. Wij hebben uw vraag of opmerking goed ontvangen.

Wat gaan wij nu voor u doen?

  • Wij leggen uw vraag of opmerking voor aan onze gespecialiseerde medewerkers.
  • Vervolgens nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Hebt u tussentijds vragen? Bel: 078 648 13 00. Wij beantwoorden uw vragen direct.

Vriendelijke groet,
Uw serviceteam van Promovendum

Voordelige studentenzorgverzekering afsluiten?

Kies voor onze voordelige basisverzekering! Al klant? Tot 1 februari kun je jouw zorgverzekering wijzigen. Inloggen, wijzigen en klaar!


Bereken in 1 minuut
Meer informatie?

Je kunt de voorwaarden van onze studentenzorgverzekering eenvoudig online inzien.


Voorwaarden bekijken