Vliegtuig bij zonsondergang

Zo declareer je jouw buitenlandse zorgkosten

Een ongeluk krijgen of ziek worden tijdens vakantie: dat wil niemand! Toch kan er iets gebeuren, waardoor je zorgkosten maakt. Deze kosten kun je achteraf bij ons declareren. Dit gaat wel iets anders dan binnenlandse zorgkosten indienen. Een ingewikkelde afhandeling van de zorgkosten is het laatste waar jij je druk om wilt maken. Daarom leggen we je hieronder uit hoe je dit doet.

Buitenlandse zorgkosten 2022 indienen

Heb jij in 2022 een zorgverzekering via VGZ met het Promovendum collectief? Dan dien je de nota's met een datum in 2022 in via de VGZ Zorg app of Mijn VGZ.

 

Declareren bij VGZ

Buitenlandse zorgkosten 2021 indienen per post

Er wordt helaas nog altijd veel fraude gepleegd met buitenlandse zorgkosten. Dit willen wij graag voorkomen. Daarom moet de nota aan de hierboven gestelde eisen voldoen, kan je alleen per post declareren en hebben wij de originele nota nodig. Tip: maak voor jezelf een kopie van de nota.

 

Doorloop de volgende stappen:

 1. Download en print het Declaratieformulier zorgkosten buitenland. Geen printer? Bel 078 648 13 00 of mail ons en wij sturen je een declaratieformulier op!
 2. Vul het formulier aan de hand van de nota in.
 3. Doe het declaratieformulier samen met de originele nota in een envelop. Bewaar zelf een kopie van de nota.
 4. Heb je naast de nota ook een recept, verwijsbrief of bij opname een medisch rapport ontvangen? Voeg deze dan toe bij de papieren.
 5. Stuur dit op naar Promovendum, Postbus 148, 8200 AC Lelystad.

Checklist buitenlandse nota

De nota is opgesteld in het:

 • Nederlands
 • Engels
 • Frans
 • Duits
 • Italiaans
 • Spaans

Op de nota moet staan:

Persoonlijke gegevens:

 • Jouw voorletters, achternaam en geboortedatum.
 • De datum en bedrag van behandeling.

Informatie over de behandeling:

 • De naam, adres en handtekening van de zorgaanbieder.
 • De gestelde diagnose of een omschrijving van de klachten.
 • Een gespecificeerde beschrijving van de kosten.
Mensen met kleurrijke kleding

Wat moet er op je buitenlandse zorgnota staan?

In Nederland zijn er afspraken gemaakt over wat er op een rekening voor zorgkosten moet staan. Dit noemen we ook wel een zorgnota genoemd. Zorgverleners weten vaak precies wat er op je rekening moet staan, zodat je deze makkelijk bij de zorgverzekering kunt indienen. In het buitenland kan de werkwijze van zorgverleners hiervan afwijken. Daarom is er informatie over jouw behandeling nodig. Om de declaratie te verwerken, moet de rekening aan een aantal voorwaarden voldoen.

Wij gaan voor je aan de slag!

Na ontvangst van de papieren gaan wij direct voor jou aan de slag. Wanneer de declaratie beoordeeld is, ontvang je net als bij Nederlandse zorgnota's een vergoedingenoverzicht per mail. Houd er rekening mee dat de kosten alleen vergoed worden volgens het Nederlandse zorgstelsel. Schrijft de arts een medicijn voor die jij in Nederland niet vergoed zou krijgen? Dan betaal je deze kosten zelf. Let op: ook voor buitenlandse zorg geldt er een verplicht eigen risico. Lees meer over de vergoeding van buitenlandse zorgkosten.

Heb je vragen?

Heb je nog vragen over het declareren van jouw buitenlandse zorgnota? Bel 078 648 13 00 of stel je vraag online. Wij helpen je graag!

Op deze pagina leggen we je zo duidelijk mogelijk uit hoe het zit. Samengevat en helder, zonder te veel poespas. Meer weten? Bekijk de voorwaarden. Alle gecontracteerde zorgverleners vind je in onze Zorgzoeker.

Contact

Chat Bel Mail