gezin in bed

Vignet Tsjechië 2020: dit is wat je moet weten!

Van Nederland naar Tsjechië met de auto? Dat is een flinke rit! Autorijden in Tsjechië is bovendien niet zonder extra kosten: op autowegen en snelwegen is het vignet Tsjechië 2020 verplicht. Lees voor je vertrek alles wat je moet weten over het tolvignet en de tolwegen in Tsjechië. En ontdek hoe je het tolvignet makkelijk kunt kopen.

 

Tol in Tsjechië: vignet verplicht

Bijna alle autowegen en snelwegen in Tsjechië zijn tolwegen. Hier is een tolvignet (dálniční známky) verplicht. Het vignet Tsjechië 2020 geldt voor auto’s met een maximaal toelaatbaar gewicht tot 3500 kg. Het gaat om een autovignet: motoren zijn vrijgesteld en je hebt geen apart vignet voor een aanhanger nodig. De trajecten waar je in Tsjechië geen tol hoeft te betalen, zijn te herkennen aan borden met het opschrift ‘Bez Poplatku’ of aan borden met een doorgestreept vignetsymbool.

 

Kosten vignet Tsjechië 2020

Kies voordat je gaat rijden in Tsjechië welk vignet je nodig hebt. Je kunt kiezen uit een tiendagenvignet, maandvignet of een jaarvignet. Bekijk hieronder de kosten voor de verschillende vignetten. De toltarieven Tsjechië worden weergegeven in Tsjechische kronen en zijn berekend in januari 2020.

 

  • 10 dagen: CZK 310 (ongeveer 12 euro)
  • 1 maand: CZK 440 (ongeveer 17,50 euro)
  • 1 jaar: CZK 1500 (ongeveer 60 euro)

 

Auto icoon

25% korting op jouw huidige autopremie?

Vignet Tsjechië kopen

Een vignet voor Tsjechië kopen in Nederland is niet mogelijk. Wil je een tolvignet Tsjechië kopen, dan kun je in andere landen of online terecht. Hieronder lees je waar!

 

Vignet Tsjechië kopen in Duitsland of Tsjechië

Je kunt bij de meeste Tsjechische tankstations en postkantoren terecht. Betaal indien mogelijk met je creditcard of in Tsjechische kronen. Veel verkooppunten brengen anders extra kosten in rekening of hanteren ongunstige wisselkoersen. Je kunt het vignet voor Tsjechië kopen in Duitsland bij de eerste stopplaats na de grens Duitsland-Tsjechië (op de D5 vanuit Rozvadov en de D8 vanuit Petrovice).

 

Vignet Tsjechië online bestellen

Bestel je jouw vignet liever voorafgaand aan de reis? Dan kun je bijvoorbeeld via Hartmanova.eu je vignet Tsjechië 2020 bestellen. Houd rekening met een levertijd van ongeveer 5 werkdagen. Bestel je vignet dus op tijd!

 

Let op: Heb je nog een oud vignet op de ruit zitten? Verwijder deze. Het is verboden om meer dan één vignet op de ruit te plakken.

 

vignet Tsjechië 2020

 

Vignet plaatsen

Het vignet Tsjechië wordt in 2 delen geleverd. De sticker plak je op je voorruit, het andere deel houd je als aankoopbewijs. Vul jouw kentekennummer in op het vignet en plaats de sticker rechtsonder aan de binnenkant van je voorruit. Let op: Heb je nog een oud vignet op de ruit zitten? Verwijder deze. Het is verboden om meer dan één vignet op de ruit te plakken. Boete? Tot 5000 CZK, ofwel 170 euro.

 

Milieusticker Praag 2020

Praag zou vanaf 1 januari 2017 een milieuzone krijgen. Hiervoor moeten aparte milieusticker worden aangeschaft. De milieuzone is onlangs uitgesteld en de nieuwe invoerdatum is nog onbekend. Je hebt met een personenauto dus nog geen milieusticker voor Praag nodig. Sinds 2016 geldt er wel een milieuzone voor vrachtwagens en bussen in Praag.

 

Andere landen met vignetten

Ga je naar Tsjechië met de auto, dan reis je het snelst via Duitsland. Hier zijn weer andere zaken verplicht, zoals winterbanden. En maak je een doorreis via Zwitserland en/of Oostenrijk, schaf dan ook op tijd het juiste vignet aan.

 

Pech in het buitenland?

Met onze pechhulp ben je goed verzekerd tijdens je autovakantie. Je profiteert van een lage premie, Europadekking inclusief woonplaatsservice en nog meer voordelen. En dat al vanaf 5,25 euro per maand! 

Voordelige pechhulp?

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail