gezin in bed

Milieusticker Frankrijk 2023: verplicht in deze milieuzones

Gepubliceerd op 21-06-2023

Auto ingepakt en alles klaar om te vertrekken naar Frankrijk? Wacht nog even! In 2023 is in veel Franse steden een milieusticker verplicht. Lees waar je hem nodig hebt en ontdek hoe je de sticker nog vóór je vertrek kunt kopen!

 

Waarom heb ik een milieusticker Frankrijk nodig?

Door wetgeving in Frankrijk (Crit’Air) kan de overheid auto’s verbieden om in binnensteden te rijden. Je hebt een milieusticker (of milieuvignet) nodig om aan te tonen dat je auto schoon genoeg is. Er zijn zes verschillende milieustickers. Aan de hand van categorieën weet je of je auto wel of niet in de milieuzone is toegestaan.

 

Het milieuvignet is onbeperkt geldig in heel Frankrijk. Het kan per stad verschillen met welke sticker je de binnenstad in mag rijden. Doorgaande routes en belangrijke autowegen vallen meestal buiten de milieuzones.

 

Deze auto's mogen de milieuzones van Frankrijk niet in:

  • Personenauto's geregistreerd vóór 1 januari 1997.
  • Motoren van vóór 1 juni 2000.

 

Auto icoon

Op reis met 20% lagere autopremie?

In welke milieuzones is de 'milieusticker Frankrijk 2023' verplicht?

De Franse overheid maakt onderscheid tussen permanente milieuzones en tijdelijke milieuzones.

 

Permanente milieuzone Frankrijk: Parijs

Het hele centrum van Parijs is een permanente milieuzone. Auto’s moeten hier op doordeweekse dagen een milieusticker achter de voorruit hebben. Sinds januari 2022 gelden er strengere regels rondom de milieuzone van Parijs.

 

Tijdelijke milieuzones Frankrijk: Lyon, Lille en meer

In de tijdelijke milieuzones is een milieuvignet alleen verplicht op dagen dat er sprake is van slechte weersomstandigheden of extreme vervuiling. Je kunt de luchtkwaliteit per regio vinden op deze Franse website. Een aantal regio's hebben vaste regels over de instelling van een tijdelijke milieuzone, waaronder Lyon en Lille. En het aantal regio's blijft toenemen.

 

milieusticker frankrijk 2020

 

Milieusticker Frankrijk 2023 kun je direct kopen

De milieusticker voor Frankrijk kun je online bestellen en kost 4,61 euro. Doe dit ruim voor je vakantie: bestel minimaal 14 dagen van tevoren in verband met de verzending. Ga je al weg? Geen probleem! Print na je aankoop factuur, met daarop een kopie van de milieusticker, uit en leg deze tijdens je verblijf in Frankrijk zichtbaar op het dashboard. Je ontvangt deze e-mail zo'n 24 uur na je aankoop. Let op: er zijn ook commerciële aanbieders die het aanvragen van de milieusticker voor je doen. Je ontvangt wel meteen de sticker, maar de kosten kunnen bij deze partijen wel oplopen tot tientallen euro’s meer.

 

Geen milieusticker? Boete!

De wetgeving Crit’Air in Frankrijk is strikt. Er wordt écht gecontroleerd. Je plakt het milieuvignet aan de binnenkant voor je voorruit, rechts onderin. Word je staande gehouden en heb je geen zichtbare milieusticker (of bewijs van betaling)? Dan krijg je een boete van 68 euro of hoger en mogelijk een rijverbod voor het voertuig. Toch valt deze boete nog mee als je het vergelijkt met andere boetes in Frankrijk. Geen veiligheidshesje of gevarendriehoek in de auto kost al snel honderden euro’s!

 

Voordelig de Franse péage op? Verzeker jezelf voordelig en goed bij Promovendum!

Nog een laatste tip voordat je naar Frankrijk gaat: verzeker jezelf via de voordelige autoverzekering van Promovendum. Wij richten ons op hoger opgeleiden, een doelgroep die over het algemeen weinig schade heeft. En dat zie je terug in de premie. Stap je over? Dan verlagen wij je huidige autopremie met 20% (lees de voorwaarden).

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail