gezin in bed

Milieusticker Duitsland 2023 nodig? Alle info!

Gepubliceerd op 02-06-2023

In 2023 met de auto naar Duitsland en van plan om een grote stad te bezoeken? Dan heb je nog iets belangrijks nodig voor vertrek: een milieusticker Duitsland! Lees hier hoe je de sticker kunt kopen en ontdek in welke ‘Umweltzones ’ de sticker nodig is.

 

Wat is een milieusticker?

Veel binnensteden worden erg vervuild door de uitstoot van auto’s. Om dit te verminderen hebben enkele landen nu een milieusticker verplicht voor zeer vervuilende auto’s. Heb je een zeer vervuilende auto? Dan moet je verplicht een sticker op je autoruit plakken en mag je niet meer de binnenstad inrijden.

 

Hoe werkt een milieusticker in Duitsland in 2023?

In Duitsland is een milieusticker groen, geel of rood. De kleur die je thuisgestuurd krijgt, is afhankelijk van de uitstoot van je auto. Je wordt dus op kenteken ingeschaald in een milieuklasse. Met een gele milieusticker ben je in Duitsland in 2023 alleen nog geldig in Neu-Ulm. Met een rode sticker word je nergens meer toegelaten. Dit geldt voor dieselauto’s van voor 2001 en benzineauto’s van voor 1993. Er ligt ook een blauwe sticker op de plank. Deze zal te zijner tijd gelden voor schone voertuigen. De invoering hiervan is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

In welke Duitse steden (Umweltzones) is de milieusticker in 2023 nodig?

De milieusticker is inmiddels in de meeste grote steden in Duitsland verplicht. Zo heb je de milieusticker nodig in bijvoorbeeld Berlijn, Düsseldorf, Hamburg en Keulen. Voor een volledig, actueel overzicht kun je de interactieve kaart van milieuzones Duitsland 2023 bekijken.

 

Geen milieusticker in Duitsland? Boete!

Rijd je toch een Umweltzone binnen zonder of met een gele of rode milieusticker? Dan loop je het risico dat je een boete krijgt. Kosten? Al snel 100 euro!

 

Waar is de milieusticker in 2023 te koop?

 

1. Online kopen

Het beste is natuurlijk je milieusticker voor Duitsland voor vertrek te kopen. De sticker kan je hier online bestellen. De kosten zijn 12,50 euro inclusief verzendkosten.

 

milieusticker duitsland

 

2. Kopen bij GWK wisselkantoor voor je de grens over gaat

Te laat met bestellen? Dan is er nog geen spoed. Onderweg kun je de milieusticker Duitsland kopen bij de meeste Nederlandse GWK wisselkantoren. Op basis van je kentekenbewijs wordt bepaald welke milieusticker je krijgt. Deze wordt meteen afgegeven en kost 22,50 euro. Hiervoor moet je meestal wel een tussenstop maken bij een Nederlands vliegveld of treinstation. De wisselkantoren aan de grens zijn inmiddels verleden tijd ;).

 

3. Kopen bij tankstation langs de snelweg in Duitsland

Al in Duitsland en nog geen milieusticker? Dat is geen probleem, zolang je nog geen Umweltzone binnenrijdt. Je kan als allerlaatste optie ook nog een milieusticker kopen bij grotere tankstations en garages langs de snelweg. Deze moeten wel aangesloten zijn bij bijvoorbeeld de DEKRA of de TÜV. Ook kan je bij gemeenten een milieusticker kopen. In alle gevallen heb je het kentekenbewijs van de auto nodig. De kosten variëren tussen de 5 en 50 euro, afhankelijk van het punt waar je de sticker koopt.

 

Met de auto naar Duitsland? Vergeet je pechhulp niet!

Regel voor vertrek je pechhulp. Voor een klein maandbedrag word je in heel Europa geholpen. Viel Spaß!

Onze autopremie 20% lager? 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail