mensen met kleurrijke kleding

Checklist voor verhuizen + tips die onmisbaar zijn!

Gepubliceerd op 31-10-2023

Leuk hoor, een andere woning… maar het kan veel gedoe en geregel met zich meebrengen. Om het iets makkelijker te maken, hebben we onderstaande ‘checklist verhuizen’ en tips samengesteld. Pak je agenda er maar bij!

 

1. Op tijd inschrijven bij de gemeente

Ga je verhuizen naar een andere stad? Dan moet je je op tijd inschrijven bij je nieuwe gemeente.

 

 • Je moet je verhuizing doorgeven binnen vier weken vóór en uiterlijk vijf dagen nadat je van adres verandert.
 • Te laat? Dan riskeer je een boete van maximaal 325 euro (2023)! Zonde, dat geld kun je beter in je nieuwe woning stoppen. Noteer dit dus goed op je checklist voor de verhuizing.

 

En geen zorgen: inschrijven bij een nieuwe gemeente betekent dat je automatisch wordt uitgeschreven bij de oude gemeente. Houd er wel rekening mee dat eventuele parkeervergunningen op je oude adres dan ook worden stopgezet.

 

Sleutel in deur

 

2. Adreswijziging doorgeven voor verhuizen: check waar!

Geen belangrijke post mislopen? Maak een lijstje van alle instanties of bedrijven aan wie je jouw adreswijziging moet doorgeven. Tip: controleer hiervoor je bankafschriften van de afgelopen maanden. Zo zie je meteen welke abonnementen je hebt lopen. Let op dat je de wijziging in ieder geval doorgeeft aan:

 

 • Verzekeraars
 • Bank (en notaris)
 • Apotheek
 • Werkgever
 • Scholen en verenigingen
 • De Kamer van Koophandel (als je hier ingeschreven bent)
 • Huisarts, tandarts, fysiotherapeut en andere medisch specialisten
 • Alle plekken waar je een abonnement hebt: sportschool, krant, tijdschriften, enzovoort.

 

Aanvullende verhuistip voor de checklist: geef de nieuwe bewoners van je oude woning direct je adreswijziging door. Ploffen daar nog brieven op de mat? Dan kunnen zij je post doorsturen naar jouw nieuwe adres. Wist je dat je geen adreswijziging bij de Belastingdienst hoeft door te geven? Zij krijgen je verhuizing automatisch door via de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA).

 

3. Verhuiskostenvergoeding, verhuisdag en reiskosten

 

 • Als je wordt overgeplaatst door je werkgever naar een andere locatie, kan het zijn dat je recht hebt op een verhuiskostenvergoeding van je werkgever. En die is niet mis: maximaal 7.750 euro (2023). Ook in andere gevallen kan deze vergoeding gelden. Informeer op tijd bij je werkgever of je hier recht op hebt.
 • Verhuizen kost tijd en waarschijnlijk ook wel wat vrije dagen. Check of je een verhuisdag cadeau krijgt van je werkgever (scheelt weer een vrije dag!).
 • Ga je verder weg wonen van je werk? Ga dan na of je misschien meer reiskosten vergoed krijgt. Alle beetjes helpen!

 

4. Neem je verzekeringen onder de loep

Wat zeker op je verhuischecklist thuishoort: je verzekeringen goed doornemen! Bij een verhuizing horen vaak nieuwe spullen. Nieuwe bank, grotere tv of een hele nieuwe inrichting? Wijzig op tijd je inboedelverzekering zodat jouw spullen niet onverzekerd in huis staan. Verhuis je naar een (ander) koophuis? Dan heb je altijd een woonhuisverzekering nodig (verplicht bij een hypotheek). Het is vast niet je favoriete bezigheid, maar in zes stappen heb je alles geregeld. Geen zorgen! En goed om te weten: als je gaat samenwonen, heb je maar 1 inboedel- en 1 woonhuisverzekering nodig. Je hoeft dus niet allebei aparte verzekeringen aan te vragen. Adreswijziging doorgeven? Dat kan gemakkelijk en snel via Mijn Promovendum. Lees hier hoe je dat doet

 

5. Vraag een eindafrekening bij de energieleverancier

Geen zin in dubbele rekeningen? Beëindig uiterlijk 2 weken voor je verhuizing je energiecontract. Binnen enkele dagen krijg je een formulier waarop je de meterstanden kunt invullen. Doe dit op de allerlaatste dag in het oude huis. Zijn de nieuwe bewoners er voor de overdracht? Duik dan samen even de meterkast in! Zo zijn er geen misverstanden achteraf. Noteer ook op de checklist dat je het meterstandenformulier binnen 5 dagen na de verhuizing terugstuurt. Zo betaal je nooit voor de stookkosten van de nieuwe bewoners.

 

Hulp nodig met verhuizen?

Nee, we gaan niet met je dozen sjouwen, daar zijn anderen vast veel beter in. Wat we wél graag doen? Je helpen met nummer 4 van deze ‘checklist verhuizen’: de verzekeringen! Heb je al verzekeringen bij ons lopen? Wij nemen ze onder de loep, terwijl je online je adreswijziging doorgeeft. Ben je een nieuwe klant? Dan kijken we samen met je welke verzekeringen je nodig hebt. 

Voordelige woonhuisverzekering?

Bereken in 1 minuut

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail