mensen in keuken

Jouw zorgpremie in 2022

Gepubliceerd op 13-10-2021
10990 keer gelezen

Iedere maand betaal je premie voor jouw zorgverzekering. Maar heb jij je ooit wel eens afgevraagd waar jouw zorgpremie eigenlijk uit bestaat? En hoe kan het dat de zorgverzekering bij de ene verzekeraar meer kost dan bij de ander? Dit leggen wij je graag uit!

Hoe is de zorgpremie opgebouwd?

De premie die jij voor je basisverzekering betaalt is opgebouwd uit 2 soorten premies:

  • De rekenpremie
  • De opslagpremie

 

(Nominale) rekenpremie

Dit bedrag is een schatting van de zorgkosten in de basisverzekering. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt de (nominale) rekenpremie. Dit bedrag is daarom voor iedere verzekeraar hetzelfde. In 2022 is dit 1.486 euro per jaar.

 

(Nominale) opslagpremie

Het kabinet bepaalt de minimale opslagpremie. De verwachting voor 2022 ligt op 23 euro per jaar. De Nederlandsche Bank verplicht alle verzekeraars om geld apart te houden voor tegenvallers. Zo kunnen er onvoorziene kosten betaald worden. Denk aan een epidemie of een ernstige ramp. Verder bestaat de opslagpremie uit kosten die de verzekeraar zelf verwacht te maken. Zoals: bedrijfskosten, collectiviteitskortingen aan klanten en schadebehandelingskosten. Verder kijken verzekeraars ook naar het financiële resultaat van de zorginkoop. Hoe beter en scherper de zorginkoop, hoe lager de kosten. Ook is het belangrijk of de verzekeraar de financiële reserves afbouwt of juist opbouwt. Verzekeraars concurreren met elkaar door de opslagpremie zo laag mogelijk te houden.

 

stethoscoop


Soorten zorgverzekeringen

Hoeveel zorgpremie je betaalt, heb je ook enigszins zelf in de hand. De basisverzekering, kun je ook uitbreiden met een aanvullende verzekering of tandartsverzekering. Hieronder vertellen we je meer.

 

Basisverzekering

De basisverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. De inhoud is bij elke zorgverzekeraar gelijk. Maar de zorgpremie voor de basisverzekering kan flink verschillen per zorgverzekeraar!

 

Aanvullende verzekering

Je kunt je basisverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering. Bijvoorbeeld als je gebruikmaakt van fysiotherapie. De inhoud van de aanvullende verzekeringen verschilt per verzekeraar. De premie verschilt daarom ook per aanvullende verzekering. De premie voor de aanvullende verzekering wordt opgeteld bij je basispremie.

 

Tandartsverzekering

Vanaf 18 jaar krijg je tandartskosten vrijwel nooit vergoed vanuit de basisverzekering. Daarvoor is de tandartsverzekering! De hoogte van de vergoeding voor tandartskosten verschilt per verzekeraar en per aanvullende tandartsverzekering. De premie hiervoor wordt bij je basispremie opgeteld.

 

 

Voorspelling zorgpremie 2022

Afgelopen jaren is de zorgpremie steeds duurder geworden. Dit komt door hogere zorgkosten en salariskosten. Naar verwachting zal de totale nominale premie (rekenpremie + opslagpremie) rond de 1.509 euro liggen. Dat komt neer op 125,75 euro per maand.

 

Wanneer is er duidelijkheid over de zorgpremie?

Zorgverzekeraars worden gecompenseerd door de overheid voor coronazorg. Deze compensatie gebruiken verzekeraars om de reserves te versterken en de premiestijging voor het nieuwe jaar te verzachten. Helaas mist er belangrijke informatie over de kosten voor de corona- en reguliere zorg tussen juni en september. Omdat er niet bekend is hoe hoog de kosten gaan uitvallen, is er door verzekeraars op dit moment nog geen vaste premie bekend gemaakt. De premie voor 2022 wordt uiterlijk 12 november bekendgemaakt.

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Voordelige autoverzekering?

Contact

Chat Bel Mail