Zitverhoger auto, wanneer toegestaan? De regels in 2020!


Bent u op zoek naar een veilige manier om uw kind mee te nemen in de auto? Dan kunt u naast een autostoeltje ook kiezen voor een zitverhoger (stoelverhoger). Lees vanaf wanneer een zitverhoger in de auto mag en welke regels er nog meer zijn.

autostoel of zitverhoger

Autostoel of zitverhoger?

Er zit een groot verschil tussen een autostoel en een zitverhoger. In een zitverhoger worden kinderen vastgezet met de gordel uit de auto. In een autostoeltje zitten kinderen vast in een apart gordelsysteempje in het stoeltje zelf. Daarnaast zijn zitverhogers te koop mét rugleuning en zonder rugleuning.

Vanaf wanneer is een zitverhoger toegestaan?

Kinderen mogen pas vanaf 22 kilo en 1,25 meter in een zitverhoger in de auto vervoerd worden. Dat geldt voor zowel zitverhogers mét als zonder rugleuning. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten. Tot welke lengte een zitverhoger verplicht is? Voor kinderen tot 1,35 meter!

Zitverhoger auto regels in 2020

Tot 2017 mochten kinderen al vanaf 15 kilo in een zitverhoger in de auto. In de praktijk konden kinderen soms al vanaf 2,5 jaar op een zitverhoger zonder rugleuning in de auto zitten. In 2017 zijn deze regels dan ook flink aangescherpt: met als resultaat dat kinderen nu gemiddeld 5 jaar zijn voordat ze in een zitverhoger mogen. Daarnaast moet een zitverhoger aan Europese regels en normen voldoen. Dit geldt nog steeds in 2020.

20% lagere autopremie?

Bereken in 1 minuut

Zitverhoger met rugleuning meest veilig

Let wel: een zitverhoger met rugleuning is in de meeste gevallen veiliger. Gebruik zitverhogers zonder rugleuning alleen wanneer er af en toe een kind met u meerijdt in de auto. Het is handig om er dan één achterin te hebben, zonder dat het u te veel ruimte kost!

Zitverhoger voorin auto

Ook dat mag! Kinderen in Nederland mogen voorin zitten als ze in een autostoel of zitverhoger met ECE keurmerk zitten. Hier zit geen leeftijd aan vast.

Ga goed verzekerd op weg!

Wilt u veilig én voordelig de weg op? Kies dan voor de uitgebreide autoverzekering van Promovendum. Kijk snel of wij uw autopremie met 20% kunnen verlagen. Bereken uw premie in 1 minuut. Wij regelen uw overstap.