Wat te doen tegen misselijkheid?


Opeens een week gevoel in uw buik. Een golf van misselijkheid. Uw hartslag gaat omlaag, maar u transpireert alsof u 10 kilometer heeft hardgelopen. Misselijkheid is erg vervelend en het gevoel kan ontstaan door diverse oorzaken. Wat te doen tegen misselijkheid? Lees onze handige tips!

Wat te doen bij misselijkheid

Oorzaken misselijkheid:

Als u misselijk bent, is het belangrijk om eerst de oorzaak ervan te achterhalen. Mogelijke oorzaken van misselijkheid:

  • Voedselvergiftiging. Als u iets verkeerd heeft gegeten, wordt u vaak snel misselijk. Dit kan leiden tot buikgriep. Dit kan vaker voorkomen op vakantiebestemmingen waar de hygiëne minder is dan in Nederland.
  • Stress. Misselijk nét voor die belangrijke presentatie? Stress heeft diverse negatieve effecten op het lichaam, waardoor u zich opeens ziek kunt voelen.
  • Ochtendmisselijkheid. Dit komt vaak voor bij zwangerschap in de beginfase.
  • Ziekte. Eén van de symptomen van griep is misselijkheid. Maar het kan ook één van de bijwerkingen van medicijngebruik zijn.
  • Schommelingen in het evenwichtsorgaan. Als uw evenwichtsorgaan ‘in de war’ is door een bepaalde prikkel, kan dit voor misselijkheid zorgen. Misselijkheid is dan ook het nummer 1 symptoom van zee- en wagenziekte.
  • Een zonnesteek. Wordt ook wel hitteberoerte genoemd en veroorzaakt spierkrampen, hoofdpijn én misselijkheid.

Wat te doen tegen misselijkheid?

Wat helpt tegen misselijkheid? Enkele tips tegen misselijkheid:

1.Kauwen op gember

Gember: de één vindt het heerlijk, de ander ‘drie keer niks’. Maar bij misselijkheid (door wagenziekte bijvoorbeeld) helpt gember wel degelijk. Dit komt doordat gember de stof gingerol bevat. Deze zorgt ervoor dat het signaal tussen de maag en het ‘braakcentrum’ in de hersenen tijdelijk geblokkeerd wordt. Mocht u gember echt niet lekker vinden: alleen het kauwen op verse gember helpt al!

2. Sterke geuren vermijden

Zuurkool met worst of een vleugje parfum van de buurvrouw? Bij misselijkheid is elke geur er één te veel. Vermijd sterke geuren van bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, koffie en gebraden vlees. Leuk feitje: hoe sterker de geur van voedsel is, hoe minder eetlust je hebt. Nederlands onderzoek toont aan dat men kleinere happen neemt van sterk ruikend voedsel (reden: dan komt er minder aroma vrij). Dat is ook nog eens goed voor de lijn!

3. Licht verteerbaar voedsel eten

Wat te doen tegen misselijkheid? Do’s: vaak water drinken (1 slok om de 5 à 10 minuten). Gaat het al iets beter? Probeer wat licht verteerbaar voedsel te eten, zoals crackers, bouillon of geroosterd brood. Dit helpt zeker in geval van voedselvergiftiging. Ook aanbevelers: kamillethee en muntthee. Don’ts: grote hoeveelheden eten en alcohol of koffie drinken.

4. Even rustig aan doen

Het spreekt voor zich, maar ga geen kilometers maken wanneer u misselijk bent. Ook al moet er gewerkt of gesport worden. Ga rustig rechtop zitten en ontspan. Afrader: gaan liggen. Als u gaat liggen, dan neemt de misselijkheid alleen maar toe.

5. Probeer een augurk

Zwangere vrouwen hebben vaak trek in augurken. Maar niet zonder reden! Augurken helpen tegen misselijkheid. Dat komt door het zuur dat erin zit. Het helpt ook om een vette maaltijd sneller te verteren (het zuur in een augurk breekt het vet af). Wel goed om te weten: bent u misselijk vanwege een voedselvergiftiging, dan wordt het eten van augurken afgeraden.

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

Medicijn tegen misselijkheid

Uiteraard zijn er ook medicijnen tegen misselijkheid. Maar als het gaat om een milde vorm van misselijkheid, kunt u beter wachten tot het vanzelf overgaat. Het gevoel van misselijkheid duurt niet lang (vaak een half uur tot een paar uur), enkele uitzonderingen daargelaten.

Naar de dokter?

Vaak leidt misselijkheid tot overgeven, waardoor de klachten vaak sterk verminderen. Wordt, ondanks dat uw ‘maag geleegd is’, de misselijkheid niet minder na 1 dag? Neem dan contact op met uw dokter. Bel deze ook direct wanneer u:

  • moet overgeven na een klap tegen uw hoofd,
  • naast de misselijkheid ernstige buikpijn krijgt,
  • bloed moet overgeven.

Zorgkosten in het buitenland verzekeren?

Voedselvergiftiging of zonnesteek op vakantie opgelopen? Medische kosten zijn in het buitenland vaak duurder dan in Nederland. Met een aanvullende verzekering bij uw zorg- of reisverzekering bent u hiervoor gedekt. Bekijk onze verzekeringen. Uw overstap regelen wij uiteraard!