Wat te doen tegen hooikoorts?


Alweer niesbuien, jeukende ogen of andere hooikoortsklachten? Onderneem actie! Lees wat te doen tegen hooikoorts.

Wat te doen tegen hooikoorts

10 hooikoorts tips

1. Vaseline smeren

Vaseline helpt tegen droge lippen, maar ook tegen hooikoorts! Wanneer u vaseline rondom uw ogen en neus smeert, wordt de stuifmeel deels opgevangen. Dat verlicht uw hooikoortsklachten. Een handige hooikoorts tip om te onthouden!

2. Sluit ramen en deuren

Schijnt de zon? Staat er veel wind? Dan hangt er een flinke dosis stuifmeel in de lucht. Grote kans dat uw hooikoortsklachten toenemen! Wat te doen? Goed de ramen en deuren sluiten, zodat er geen pollen binnenwaaien. Wilt u toch uw huis luchten? Dan kunt u dat het beste vroeg in de ochtend doen. Stofzuig ook regelmatig de vensterbanken (daar liggen vaak pollen).

3. Zonnebril dragen

Weet u wat te doen tegen tranende, jeukende ogen? Zet een zonnebril op, ook als het een beetje bewolkt is. Zo waait de stuifmeel niet rechtstreeks in uw ogen. Toch jeuk aan uw ogen? Wrijf er vooral niet in. U kunt de jeuk verlichten door uw ogen met water te spoelen. Of dep ze zachtjes met een nat washandje.

4. Strandbestemming uitzoeken

Op warme dagen kunt u, als het even kan, het beste aan het strand of in de bergen vertoeven. Daar zijn minder pollen dan elders. Goed om rekening mee te houden wanneer u uw vakantie boekt!

5. Sporten na een regenbui

Wat te doen tegen hooikoorts? Opletten waar en wanneer u sport! In het hooikoortsseizoen kunt u het beste na een regenbui sporten of vroeg in de ochtend. Dan hangen er namelijk minder pollen in de lucht. Is het droog en warm buiten? Dan kunt u beter binnen sporten. Belangrijk: vermijd bosrijke omgevingen en gras. Daar vieren de pollen hoogtij!

6. Schone kleding dragen

Een niesbui na het sporten? Geen leuke beloning! Onze hooikoorts tip: was uw sportkleding direct na een work-out. Pollen ‘klampen zich vast’ aan vochtige kleding. Alles gewassen? Droog uw kleding binnen in plaats van buiten. Wat ook helpt tegen hooikoorts: zoveel mogelijk schone kleding dragen (zonder pollen van buiten) en uzelf meteen verkleden bij thuiskomst.

7. Buiten slaapkamer omkleden

Kleedt u zich meestal om in de slaapkamer? Niet doen. U kunt last krijgen van de pollen die u van buiten meeneemt. Ook belangrijk: leg uw kleren in een andere kamer. Anders krijgt u ’s nachts alsnog hooikoortsklachten.

8. Douchen voor het slapengaan

Waarom dat helpt tegen hooikoorts? Als u een douche neemt, spoelt u alle pollen weg. Pollen blijven namelijk zitten op kleding, huid én haar.

9. Ui tegen verstopte neus

Niets is zo vervelend als een verstopte neus. Zeker wanneer u lekker wilt slapen! Heeft u een verstopte neus door uw hooikoorts? Snijd een ui in tweeën en u merkt dat u beter door uw neus kunt ademen. Dat wordt lekker slapen!

10. Volg het hooikoorts weerbericht

Bijvoorbeeld via Buienrader of Pollennieuws. De app biedt een actueel overzicht van alle bomen, grassen en planten die er in uw woonplaats, of elders in Nederland bloeien. Download de hooikoorts app via Itunes of Google Play.

hooikoorts app