tuinfeest

Wat te doen tegen hooikoorts?

Gepubliceerd op 01-03-2021
4632 keer gelezen

Het voorjaar hangt in de lucht! Alweer niesbuien, jeukende ogen of andere hooikoortsklachten? Dat kan kloppen. Door de extreme temperatuurschommelingen zijn de pollen en hooikoorts er dit jaar vroeg bij. Onderneem actie! Lees wat te doen tegen hooikoorts.

10 hooikoorts tips

 

1. Vaseline smeren

Vaseline helpt tegen droge lippen, maar ook tegen hooikoorts! Wanneer je vaseline rondom je ogen en neus smeert, wordt de stuifmeel deels opgevangen. Dat verlicht je hooikoortsklachten. Een handige hooikoorts tip om te onthouden!

 

2. Sluit ramen en deuren

Schijnt de zon? Staat er veel wind? Dan hangt er een flinke dosis stuifmeel in de lucht. Grote kans dat je hooikoortsklachten toenemen! Wat te doen? Goed de ramen en deuren sluiten, zodat er geen pollen binnenwaaien. Wil je toch je huis luchten? Dan kun je dat het beste vroeg in de ochtend doen. Stofzuig ook regelmatig de vensterbanken (daar liggen vaak pollen).

 

wat te doen tegen hooikoorts

 

3. Zonnebril dragen

Weet je wat te doen tegen tranende, jeukende ogen? Zet een zonnebril op, ook als het een beetje bewolkt is. Zo waait de stuifmeel niet rechtstreeks in je ogen. Toch jeuk aan je ogen? Wrijf er vooral niet in. Je kunt de jeuk verlichten door je ogen met water te spoelen. Of dep ze zachtjes met een nat washandje.

 

4. Strandbestemming uitzoeken

Op warme dagen kun je, als het even kan, het beste aan het strand of in de bergen vertoeven. Daar zijn minder pollen dan elders. Goed om rekening mee te houden wanneer je je vakantie boekt!

 

5. Sporten na een regenbui

Wat te doen tegen hooikoorts? Opletten waar en wanneer je sport! In het hooikoortsseizoen kun je het beste na een regenbui sporten of vroeg in de ochtend. Dan hangen er namelijk minder pollen in de lucht. Is het droog en warm buiten? Dan kun je beter binnen sporten. Belangrijk: vermijd bosrijke omgevingen en gras. Daar vieren de pollen hoogtij!

 

6. Schone kleding dragen

Een niesbui na het sporten? Geen leuke beloning! Onze hooikoorts tip: was je sportkleding direct na een work-out. Pollen ‘klampen zich vast’ aan vochtige kleding. Alles gewassen? Droog je kleding binnen in plaats van buiten. Wat ook helpt tegen hooikoorts: zoveel mogelijk schone kleding dragen (zonder pollen van buiten) en jezelf meteen verkleden bij thuiskomst.

 

7. Buiten slaapkamer omkleden

Kleed je je meestal om in de slaapkamer? Niet doen. Je kunt last krijgen van de pollen die je van buiten meeneemt. Ook belangrijk: leg je kleren in een andere kamer. Anders krijg je ’s nachts alsnog hooikoortsklachten.

 

8. Douchen voor het slapengaan

Waarom dat helpt tegen hooikoorts? Als je een douche neemt, spoel je alle pollen weg. Pollen blijven namelijk zitten op kleding, huid én haar.

 

9. Ui tegen verstopte neus

Niets is zo vervelend als een verstopte neus. Zeker wanneer je lekker wilt slapen! Heb je een verstopte neus door je hooikoorts? Snijd een ui in tweeën en je merkt dat je beter door je neus kunt ademen. Dat wordt lekker slapen!

 

10. Volg het hooikoorts weerbericht

 

Hooikoorts app

 

Bijvoorbeeld via Buienrader of Pollennieuws. De app biedt een actueel overzicht van alle bomen, grassen en planten die er in je woonplaats, of elders in Nederland bloeien. 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail