Wat helpt tegen muggen? 6 tips tegen muggen!


Vreselijk dat gezoem rond uw oren ‘s nachts. En doet u het licht aan, is de mug of zelfs de hele kolonie spoorloos verdwenen. Wat kunt u doen tegen muggen? Hieronder 6 tips tegen muggen die wel helpen!

tips tegen muggen

6 tips tegen muggen

1. Verwijder ‘laagjes water’

Water. Dat is waar muggen op afkomen en zich in voortplanten. Heeft u in de huiskamer een bloembak met een laagje water staan? Dan heet u binnenkort onvrijwillig een paar muggenfamilies welkom! Ga na waar binnens- én buitenshuis laagjes water te vinden zijn, zoals afvoerputjes, dakgoot, tuinvijver en tuinpotten. Verwijder het water indien mogelijk. Komen ze op uw vijver af? Zet extra planten in uw vijver. Hiermee trekt u kikkers en libellen aan. Die vinden muggen heerlijk!

2. Klamboe ophangen

Muggen op afstand houden? Gebruik een klamboe. Dat helpt tegen muggen! Zorg er wel voor dat er geen gaten in zitten, want die steekgrage insecten weten altijd op miraculeuze wijze een ingang te vinden. Hang de klamboe ook ver en hoog genoeg van het bed af, anders wordt u alsnog gestoken. Gecheckt? Dat wordt lekker doorslapen. Toch last van het gezoem? Gebruik oordopjes!

3. Draag overdag witte kleding

Wilt u overdag niet gestoken worden? Trek witte kleding uit uw kast. Amerikaans onderzoek laat zien dat muggen minder snel steken als men lichte kleding draagt. Zwarte en rode kleding trekken muggen juist meer aan. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de reflectie van licht. Wit weerkaatst licht en zwart absorbeert het juist.

Last-minute reisverzekering?

Bereken in 1 minuut

4. Olie en planten helpen tegen muggen

Wat te doen tegen muggen? Citroen en eucalyptus olie (geregistreerde anti-muggenmiddelen) in huis zetten en daaraan vanille toevoegen om de werking te versterken. Verder zouden bepaalde planten helpen tegen muggen. Uit onderzoek blijkt dat kattenkruid zelfs effectiever is dan het anti-muggenmiddel DEET. De duur van de bescherming varieert wel per muggensoort, blijkt weer uit andere studies. Gaat u naar een malariagebied? Dan is DEET vaak een must. Let wel: voor zwangere vrouwen, kinderen tot 6 jaar en mensen met astma/COPD wordt DEET afgeraden.

5. Ventilator aanzetten

Ooit een mug met windkracht 8 in actie gezien? Muggen kunnen niet tegen een sterke luchtstroming opboksen. Een ventilator naast uw bed is vaak de beste oplossing tegen muggen. Laat de ventilator draaien en als u de lucht voelt blazen zit het goed. Zet hem niet te hard, anders krijgt u last van een stijve nek.

6. Ramen en deuren potdicht doen

Het klinkt als een open deur, maar toch wordt die deur of dat raam vaak vergeten! Heeft u ’s avonds de lichten aan en een raampje open? Dat is een muggeninvitatie pur sang. Wat wél te doen tegen muggen? Sluit thuis alles goed af en laat de deur zelfs niet op een kiertje staan. Liever toch frisse lucht in huis? Plaats dan een hor voor uw ramen en tuin- en balkondeuren. Dan geniet u lekker van het verkoelend briesje, maar houdt u de muggen wel buiten!

vitamine B tegen muggen

Helpt vitamine B (thiamine) tegen muggen?

Er wordt verondersteld dat vitamine B1 tegen muggen helpt. Het zou een lichaamsgeur produceren waar muggen van walgen. Maar de effectiviteit van vitamine B als anti-muggenmiddel is nooit wetenschappelijk bewezen.

Muggenradar

Benieuwd of muggen de komende dagen actief zijn bij u in de buurt? Op buienradar.nl kunt u nu ook de Muggenradar vinden! Mét handige kaart en voorspelling voor de komende dagen.

Bijna op vakantie? Niet om te muggenziften maar..

..vergeet uw reisverzekering niet! Kies voor onze voordelige reisverzekering en al uw vakanties en weekendjes weg zijn in 1 klap verzekerd. Bereken uw premie in 1 minuut en vraag direct aan. Fijne vakantie alvast!

Interessant artikel? Delen mag!