tuinfeest

Wat helpt tegen muggen? 6 tips tegen muggen!

Gepubliceerd op 10-07-2019
21582 keer gelezen

Vreselijk dat gezoem rond je oren ‘s nachts. En doe je het licht aan, is de mug of zelfs de hele kolonie spoorloos verdwenen. Wat kun je doen tegen muggen? Hieronder 6 tips tegen muggen die wel helpen!

6 tips tegen muggen

 

1. Verwijder ‘laagjes water’

Water. Dat is waar muggen op afkomen en zich in voortplanten. Heb je in de huiskamer een bloembak met een laagje water staan? Dan heet je binnenkort onvrijwillig een paar muggenfamilies welkom! Ga na waar binnens- én buitenshuis laagjes water te vinden zijn, zoals afvoerputjes, dakgoot, tuinvijver en tuinpotten. Verwijder het water indien mogelijk. Komen ze op je vijver af? Zet extra planten in je vijver. Hiermee trek je kikkers en libellen aan. Die vinden muggen heerlijk!

 

tips tegen muggen

 

2. Klamboe ophangen

Muggen op afstand houden? Gebruik een klamboe. Dat helpt tegen muggen! Zorg er wel voor dat er geen gaten in zitten, want die steekgrage insecten weten altijd op miraculeuze wijze een ingang te vinden. Hang de klamboe ook ver en hoog genoeg van het bed af, anders word je alsnog gestoken. Gecheckt? Dat wordt lekker doorslapen. Toch last van het gezoem? Gebruik oordopjes!

 

3. Draag overdag witte kleding

Wil je overdag niet gestoken worden? Trek witte kleding uit je kast. Amerikaans onderzoek laat zien dat muggen minder snel steken als men lichte kleding draagt. Zwarte en rode kleding trekken muggen juist meer aan. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de reflectie van licht. Wit weerkaatst licht en zwart absorbeert het juist.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

4. Olie en planten helpen tegen muggen

Wat te doen tegen muggen? Citroen en eucalyptus olie (geregistreerde anti-muggenmiddelen) in huis zetten en daaraan vanille toevoegen om de werking te versterken. Verder zouden bepaalde planten helpen tegen muggen. Uit onderzoek blijkt dat kattenkruid zelfs effectiever is dan het anti-muggenmiddel DEET. De duur van de bescherming varieert wel per muggensoort, blijkt weer uit andere studies. Ga je naar een malariagebied? Dan is DEET vaak een must. Let wel: voor zwangere vrouwen, kinderen tot 6 jaar en mensen met astma/COPD wordt DEET afgeraden.

 

5. Ventilator aanzetten

Ooit een mug met windkracht 8 in actie gezien? Muggen kunnen niet tegen een sterke luchtstroming opboksen. Een ventilator naast je bed is vaak de beste oplossing tegen muggen. Laat de ventilator draaien en als je de lucht voelt blazen zit het goed. Zet hem niet te hard, anders krijg je last van een stijve nek.

 

6. Ramen en deuren potdicht doen

Het klinkt als een open deur, maar toch wordt die deur of dat raam vaak vergeten! Heb je ’s avonds de lichten aan en een raampje open? Dat is een muggeninvitatie pur sang. Wat wél te doen tegen muggen? Sluit thuis alles goed af en laat de deur zelfs niet op een kiertje staan. Liever toch frisse lucht in huis? Plaats dan een hor voor je ramen en tuin- en balkondeuren. Dan geniet je lekker van het verkoelend briesje, maar houd je de muggen wel buiten!

 

Vitamine B

 

Helpt vitamine B (thiamine) tegen muggen?

Er wordt verondersteld dat vitamine B1 tegen muggen helpt. Het zou een lichaamsgeur produceren waar muggen van walgen. Maar de effectiviteit van vitamine B als anti-muggenmiddel is nooit wetenschappelijk bewezen.

 

Muggenradar

Benieuwd of muggen de komende dagen actief zijn bij je in de buurt? Op buienradar.nl kun je nu ook de Muggenradar vinden! Mét handige kaart en voorspelling voor de komende dagen.

 

Bijna op vakantie? Niet om te muggenziften maar..

..vergeet je reisverzekering niet! Kies voor onze voordelige reisverzekering en je vakanties zijn in 1 klap verzekerd. Bereken je premie in 1 minuut en vraag direct aan. Fijne vakantie alvast!

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail