babyvoetjes

Wasbare luiers: goedkoper en hipper dan wegwerpluiers!

Gepubliceerd op 03-01-2018
2308 keer gelezen

Wasbare luiers ouderwets? Helemaal niet! De herbruikbare luier is tegenwoordig veel meer dan een lap stof met veiligheidsspelden. Wasbare luiers zijn hip, makkelijk en goedkoper. Kijk maar!

Wasbare luiers zijn goedkoper

Wist je dat een kind gemiddeld 3 jaar en 2 maanden luiers draagt? Dat zijn gemiddeld 5.000 wegwerpluiers per kind! Volgens Milieu Centraal komt dit neer op ongeveer € 1.270. Met wasbare luiers geef je per kind gemiddeld € 450 minder uit! Bij het gebruik van wasbare luiers zitten de kosten vooral in de aanschaf van de herbruikbare luiers en het wassen. Wasbare luiers van goede kwaliteit kunnen gelukkig door meerdere kinderen worden gebruikt. Dat scheelt weer!

 

wasbare luier goedkoper

 

Wat is een wasbare luier?

De wasbare luier bestaat uit een losse luier van stof met daarin een inlegger van fleece of papier om ontlasting op te vangen. Over de luier wordt vaak een los luierbroekje gedragen. De overbroekjes zijn gemaakt van wol, fleece of pul. Lekker zacht dus! Er bestaan ook alles-in-een-broekjes. De luier zit dan vast in het overbroekje. Je kunt de wasbare luiers kopen in verschillende maten, of kiezen voor meegroeibroekjes (bespaartip!).

 

Hip en leuk

Wasbare luierbroekjes zijn te koop in allerlei patronen en kleuren. Die zien er ook nog eens veel leuker uit dan zo’n saaie, witte wegwerpluier.

 

wasbare billendoekjes luiers

 

De keuze is reuze!

Model en printje gekozen? Dan nog het materiaal! Wasbare luiers zijn te koop in verschillende stoffen. De meeste ouders kiezen voor wasbare luiers van bamboe, (biologisch) katoen of microvezel:

 

  • Bamboe luiers nemen veel vocht op en zijn daarom erg geschikt voor de nacht. De bamboe luiers worden ook nog eens heel milieuvriendelijk geproduceerd! Een nadeel van de bamboe luier is de lange droogtijd na het wassen.
  • Katoenen luiers nemen wat minder vocht op, maar drogen veel sneller en gaan gemiddeld langer mee.
  • Luiers van microvezel nemen het meeste vocht op én hebben een supersnelle droogtijd. Microvezel is wel een stukje minder milieuvriendelijk.

 

Verschonen? Eitje!

Een wasbare luier verschonen is allesbehalve moeilijk. De ontlasting wordt opgevangen met speciale inlegvelletjes die je na het verschonen meteen weggooit. Of kies voor inlegvliezen die je wast en hergebruikt. Wasbare luiers worden meestal vastgemaakt met knoopjes of klittenband. De herbruikbare luiers zijn in het gebruik dus net zo makkelijk als de ‘oude vertrouwde’ wegwerpluier! Nog een voordeel: een wasbare luier stinkt minder dan een wegwerpluier, omdat er geen chemische reactie plaatsvindt. Dag stinkende luiers in de container!

 

Tip: wasbare billendoekjes zijn er ook

Wist je dat er naast wasbare luiers ook wasbare billendoekjes bestaan? Na gebruik rolt je de vieze billendoekjes in de gebruikte wasbare luiers. De luiers en billendoekjes kunnen gewoon worden verzameld in een luieremmer. Na gebruik kunnen de doekjes en luiers meteen de wasmachine in. Een kind kan de was doen! Ben je om?

 

Mis geen enkele blog meer: volg ons op Facebook. Tot snel!

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail