blog sportlight tuin

Wachttijd Gotthardtunnel 2019: info over file en vermijden!

Gepubliceerd op 10-07-2019
2193 keer gelezen

De Sint Gotthardtunnel, kortweg Gotthardtunnel, is een tunnel in Zwitserland en is berucht om de lange wachttijden. Ga je met de auto via Zwitserland naar Italië? Grote kans dat je route langs deze tunnel loopt. Lees snel onze info over de wachttijd bij de Gotthardtunnel en hoe je file kunt vermijden!

Gotthardtunnel info

Lekker op vakantie naar Italië? De bekendste route voor Nederlanders naar Italië loopt via Duitsland naar de A2 in Zwitserland, richting de Gotthardtunnel.

 

  • Deze tunnel van Zwitserland richting Italië loopt door het Gotthardmuassief.
  • De lengte van de Gotthardtunnel is 16,9 kilometer.
  • Je hoeft voor de Gotthardtunnel geen tol te betalen.
  • Je hebt wel een vignet voor Zwitserland nodig! Voor Italië en andere landen heb je ook vaak een milieuvignet of milieusticker nodig.

 

wachttijd gotthardtunnel 2019

 

Gotthardtunnel openingstijden 2019

De tunnel kent ruime openingstijden, afhankelijk van verkeersdrukte. Daarover vertellen we zo meer. Er zijn wel werkzaamheden gepland, maar die vinden plaats buiten de zomervakantieperiode. Vanwege werkzaamheden zal de tunnel op de volgende dagen tussen 20:00 uur en 5:00 uur gesloten zijn op: 9 -13 september, 16-20 september, 23-27 september en 30 september – 2 oktober. Gedurende deze periode kunnen de wachttijden bij de Gotthardtunnel langer zijn.

 

Wachttijd Gotthardtunnel 2019: file door drukte en dosering

Het hele jaar door wordt het verkeer door de Gotthardtunnel gedoseerd om file in de tunnel zelf tegen te gaan. Aan beide kanten van de tunnel staan dan ook stoplichten en zijn er opstelterreinen om het vrachtverkeer te bufferen. In de zomer is drukte en dus file bij de Gotthardtunnel nauwelijks te vermijden. De vuistregel voor de wachttijd bij de Gotthardtunnel is 15 minuten per kilometer file, maar kan in werkelijkheid langer zijn.

 

Auto icoon

25% korting op jouw huidige autopremie?

Wachttijd bij Gotthardtunnel vermijden in 2019? 2 tips!

Lange files en wachttijden bij de Gotthardtunnel zijn niet altijd te vermijden. Maar mocht je nog moeten vertrekken of al onderweg zijn, dan kun je wellicht gebruik maken van onderstaande tips.

 

1. Vermijd weekenden

Het klinkt misschien logisch, maar de Gotthardtunnel vermijden in weekenden is de beste tip die we je kunnen geven. In de maanden juli en augustus is drukte op de Zwitserse wegen standaard. Daarnaast zijn donderdagen 1 en 15 augustus nationale feestdagen, waardoor de kans op lange wachttijden bij de Gotthardtunnel zeer hoog is.

 

2. Kies een alternatief voor de Gotthardtunnel.

Je hebt hiervoor diverse mogelijkheden, waaronder de volgende:

 

  • Gotthardpass. Deze route voer je ver de berg in plaats van er doorheen. Vooral voor personenauto’s is dit een geschikt alternatief. Hiervoor neem je afslag 39, of bij grote drukte afslag 38. Let wel: wegen kunnen flink steil zijn. Zorg voor een betrouwbare auto met genoeg power.
  • San Bernadinotunnel. Deze tunnel is een populair alternatief voor de Gotthardtunnel. Vanwege de kans op sneeuwval en een lang stuk met slechts één rijstrook per richting, kan ook deze route flink vastlopen.
  • Simplonpass. Deze pas is breed en goed te berijden. Je kunt een deel van deze alternatieve route gebruik maken van het autotreintje bij Kandersteg.
  • Grote Sint Bernardtunnel. Deze route is een goed alternatief voor bestemmingen in de richting van de Golf van Genua.
  • Brennerpass. Via Oostenrijk naar Italië rijden is interessant als je eindbestemming rond Toscane of zuidelijker in Italië ligt. Lees ook onze tips om onderweg te overnachten.

 

Voor zowel de route via de San Bernadinotunnel als de Simplonpass dien je rekening te houden met een omweg van ongeveer 100 kilometer. Maar bij 1,5 uur of nog meer file, lonen deze omwegen zeker! Actuele wachttijden, verkeersinfo en webcams van de Gotthardtunnel, kun je hier in de gaten houden.

 

Wachttijd bij Gotthardtunnel? Voorkom méér pech onderweg!

In de file voor de tunnel staan is al vervelend genoeg. Maar onderweg naar Italië autopech krijgen is nóg vervelender. Sluit daarom voordelig je pechhulp af bij Promovendum! Tegen een lage premie ben je uitstekend verzekerd, ook in Europa. Benieuwd? Bereken je premie in 1 minuut.

Voordelige pechhulp?

Contact

Chat Bel Mail