Keyless entry auto

Voorkom autodiefstal door keyless entry

Gepubliceerd op 10-07-2023
9063 keer gelezen

Het aantal autodiefstallen stijgt weer na de coronaperiode. In 2022 werden maar liefst 11% meer personenauto’s gestolen dan in het jaar ervoor (Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit). Dieven worden steeds slimmer en hebben allang geen breekijzers meer nodig om een auto te stelen. Heb je een auto met een keyless entry-systeem? Dan is het ook voor een dief makkelijker de auto van een afstand openen, zonder sleutel. Voorkom dit met de tips in dit artikel.
 

Wat is keyless entry?

Met de optie keyless entry open je de auto zonder een sleutel in het slot te steken of gebruik te maken van een afstandsbediening. De auto zendt dan een signaal uit om met de autosleutel te communiceren. Kom je met je sleutel dicht genoeg bij je auto en pak je één van de portieren vast? Dan gaat deze automatisch open. Dat is nog eens makkelijk! 
 

Keyless auto startknop

 

Relay attack

Het jammere is alleen dat dit systeem het dieven ook heel makkelijk maakt. Deze manier van diefstal heet ‘relay attack’. Hoe gaat dat in zijn werk? Eén persoon vangt met speciale apparatuur het signaal van de autosleutel op en verlengt dit signaal. De tweede persoon staat bij de auto en maakt met het verlengde signaal de auto open. De dieven starten de auto en rijden ermee weg, zo gepiept! 
 

Hoe ga je relay attack tegen? 

Er zijn een aantal manieren om een relay attack tegen te gaan. We zetten er een aantal voor je op een rij:

  • Leg de sleutel thuis op minimaal 6 meter afstand van de buitenmuren.
  • Bewaar je autosleutels in een afsluitbaar blikje met een loden laag aan de binnenkant. Dit zorgt ervoor dat het signaal niet opgepikt kan worden.
  • Koop een speciaal hoesje voor je autosleutel.
  • Laat het keyless signaal uitschakelen bij de dealer.
  • Laat een gecertificeerd alarmsysteem inbouwen met een extra startonderbreker.
     

Voorkomen is beter dan genezen. Wil je meer tips over hoe je de kans op autodiefstal kan verkleinen? Lees ze hier.

Contact

Chat Bel Mail