tuinfeest

Tips voor werkende ouders: 7 manieren om je kind te helpen met huiswerk maken

Gepubliceerd op 02-10-2019
2761 keer gelezen

Huiswerk maken leuk? Nee. Bijna ieder kind vindt huiswerk echt totaal ‘niks aan’, of ‘veel te moeilijk’. Precies daarom kunnen kinderen wel een steuntje in de rug gebruiken. Onder andere van hun ouders. Omdat je het toch al druk hebt, helpen wij je ! Met 7 handige tips voor werkende ouders.

7 tips voor werkende ouders

 

1. Creëer een stimulerende studieplek voor jouw kind

 

Plof! Daar ligt je kind op de bank. Alweer. Met de televisie aan, de iPad op schoot en een smartphone in de hand. ‘Omdat het moet’ wordt ergens tussendoor het huiswerk gemaakt. Niet handig en zeker niet bevorderlijk voor de schoolprestaties. Tip: zorg ervoor dat je kind een stimulerende studieplek heeft. Richt een gezellige, rustige ruimte in, met zo’n handig bureautje en alle schoolspulletjes binnen handbereik (geo-driehoek , liniaal, gum, etc.). Dan wordt huiswerk maken voor je kind een stukje makkelijker en veel efficiënter.

 

2. Plan samen een vaste tijd in voor huiswerk

‘Nee hoor, nu heb ik geen tijd voor huiswerk. Ik moet sporten, weet je nog?’. Cliché, maar waar: kinderen hebben structuur nodig. Ook als het gaat om het maken van huiswerk. Huiswerktip: plan samen met je kind een vast tijdstip per dag in om huiswerk te maken. Bijvoorbeeld na het avondeten. Dan ben je thuis en kun je je kind helpen als dat nodig is. Maak een schema en hang dit op de koelkast of een andere handige plek in huis.

 

kind helpen met huiswerk werkende ouders tips

 

3. Hè hè, eerst even een beetje ontspannen

‘Ik ben thuis!’. Na school kunnen kinderen zich niet meteen op hun huiswerk storten. Ze moeten eerst even ontspannen. Werkende ouders zijn vaak niet direct na schooltijd thuis. Misschien jij ook niet. Zeg daarom tegen je kinderoppas of tegen je kinderen zelf dat ze niet meteen huiswerk hoeven te maken maar eerst even ‘relaxen’.

 

4. Helpen of doen?

‘Ik snap het echt niet! Hoe moet dat nou?’. Je kind fronst en zucht. Net als jij! Dit is al de zoveelste keer dat je een rekensom probeert uit te leggen. En ja, voordat je het ook maar beseft, heb je zélf alle uitkomsten van de sommetjes al ingevuld. In dat mooie geruite schriftje van je kind. Dat is ook niet echt verwonderlijk. Je geduld is toch sneller op, na een drukke werkdag. Tip: Probeer je kind alleen te helpen. Kinderen moeten toch zelf hun huiswerk maken. Logisch, want anders leren ze er niets van.

 

5. Zeg ja (of nee) tegen een huiswerk buddy

Gezellig als vriendjes en vriendinnetjes van je kinderen over de vloer komen. Zeker onder het mom van ‘samen huiswerk maken’. Maar bedenk goed of een huiswerk buddy wel werkt voor je kind. Helpen ze elkaar echt met huiswerk maken? Of leiden ze elkaar alleen maar af? Als de schoolcijfers kelderen, dan is een huiswerk buddy misschien toch niet zo’n goed idee. Dan kunnen ze beter hun huiswerk alleen maken.

 

6. Coach je kind en blijf op de hoogte

Kinderen houden er niet van om telkens gecontroleerd te worden. Beter is het om hen te vragen of het goed gaat op school en of dat ze misschien nog overhoord moeten worden. Tip: geef hen complimenten als ze hun huiswerk af hebben en vraag of ze al iets gehoord hebben van hun vorige huiswerkopdracht. Zo laat je zien dat je huiswerk maken belangrijk vindt.

 

7. Voorkom achterstand op school en regel huiswerkbegeleiding

Vindt je kind huiswerk maken heel lastig? Overweeg dan eens huiswerkbegeleiding. In een huiswerkgroep leren ze gestructureerd te werken en leren. Ze worden gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen en te werken aan hun zwakkere vakken. Zo verklein je de kans dat je kind achterstand oploopt op school.

Succes!

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail