Tips voor werkende ouders: 7 manieren om uw kind te helpen met huiswerk maken


Huiswerk maken leuk? Nee. Bijna ieder kind vindt huiswerk echt totaal ‘niks aan’, of ‘veel te moeilijk’. Precies daarom kunnen kinderen wel een steuntje in de rug gebruiken. Onder andere van hun ouders. Omdat u het toch al druk heeft, helpen wij u! Met 7 handige tips voor werkende ouders.

7 tips voor werkende ouders


1. Creëer een stimulerende studieplek voor uw kind

Plof! Daar ligt uw kind op de bank. Alweer. Met de televisie aan, de iPad op schoot en een smartphone in de hand. ‘Omdat het moet’ wordt ergens tussendoor het huiswerk gemaakt. Niet handig en zeker niet bevorderlijk voor de schoolprestaties. Tip: zorg ervoor dat uw kind een stimulerende studieplek heeft. Richt een gezellige, rustige ruimte in, met zo’n handig bureautje en alle schoolspulletjes binnen handbereik (geo-driehoek , liniaal, gum, etc.). Dan wordt huiswerk maken voor uw kind een stukje makkelijker en veel efficiënter.

2. Plan samen een vaste tijd in voor huiswerk

‘Nee hoor, nu heb ik geen tijd voor huiswerk. Ik moet sporten, weet je nog?’. Cliché, maar waar: kinderen hebben structuur nodig. Ook als het gaat om het maken van huiswerk. Huiswerktip: plan samen met uw kind een vast tijdstip per dag in om huiswerk te maken. Bijvoorbeeld na het avondeten. Dan bent u thuis en kunt u uw kind helpen als dat nodig is. Maak een schema en hang dit op de koelkast of een andere handige plek in huis.

3. Hè hè, eerst even een beetje ontspannen

‘Ik ben thuis!’. Na school kunnen kinderen zich niet meteen op hun huiswerk storten. Ze moeten eerst even ontspannen. Werkende ouders zijn vaak niet direct na schooltijd thuis. Misschien u ook niet. Zeg daarom tegen uw kinderoppas of tegen uw kinderen zelf dat ze niet meteen huiswerk hoeven te maken maar eerst even ‘relaxen’.

4. Helpen of doen?

‘Ik snap het echt niet! Hoe moet dat nou?’. Uw kind fronst en zucht. Net als u! Dit is al de zoveelste keer dat u een rekensom probeert uit te leggen. En ja, voordat u het ook maar beseft, heeft u zélf alle uitkomsten van de sommetjes al ingevuld. In dat mooie geruite schriftje van uw kind. Dat is ook niet echt verwonderlijk. Uw geduld is toch sneller op, na een drukke werkdag. Tip: Probeer uw kind alleen te helpen. Kinderen moeten toch zelf hun huiswerk maken. Logisch, want anders leren ze er niets van.

5. Zeg ja (of nee) tegen een huiswerk buddy

Gezellig als vriendjes en vriendinnetjes van uw kinderen over de vloer komen. Zeker onder het mom van ‘samen huiswerk maken’. Maar bedenk goed of een huiswerk buddy wel werkt voor uw kind. Helpen ze elkaar echt met huiswerk maken? Of leiden ze elkaar alleen maar af? Als de schoolcijfers kelderen, dan is een huiswerk buddy misschien toch niet zo’n goed idee. Dan kunnen ze beter hun huiswerk alleen maken.

6. Coach uw kind en blijf op de hoogte

Kinderen houden er niet van om telkens gecontroleerd te worden. Beter is het om hen te vragen of het goed gaat op school en of dat ze misschien nog overhoord moeten worden. Tip: geef hen complimenten als ze hun huiswerk af hebben en vraag of ze al iets gehoord hebben van hun vorige huiswerkopdracht. Zo laat u zien dat u huiswerk maken belangrijk vindt.

7. Voorkom achterstand op school en regel huiswerkbegeleiding

Vindt uw kind huiswerk maken heel lastig? Overweeg dan eens huiswerkbegeleiding. In een huiswerkgroep leren ze gestructureerd te werken en leren. Ze worden gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen en te werken aan hun zwakkere vakken. Zo verkleint u de kans dat uw kind achterstand oploopt op school.

Succes!