tuinfeest

Speltbrood: een bruin gebakken speltbrood op doktersrecept?

Gepubliceerd op 09-12-2013
5969 keer gelezen

‘Weg met volkoren brood, want speltbrood is veel gezonder!’ Dit lijkt het nieuwe motto onder de ‘bewuste’ eters, want speltbrood is niet aan te slepen in Nederland. Verkoopt de supermarkt het niet of is de bakker door zijn voorraad heen? Dan gaan echte liefhebbers thuis zelf wel een speltbrood bakken. Maar wat is speltbrood eigenlijk en waarom is het zo gezond?

Wat is speltbrood?

Speltbrood is een speciaal soort brood dat extra gezond is. Het wordt gemaakt van spelt, een oergraansoort, dat vooral gebruikt werd in de Middeleeuwen. Speltbrood heeft een nootachtige smaak en bevat enorm veel voedingsstoffen. Zelfs meer dan in normaal volkorenbrood dat van tarwe wordt gemaakt. Hoe dat kan? Bij tarwe zitten de voedingsstoffen in de kiem en zemel. Als tarwe wordt vermalen, dan gaan veel van deze voedingsstoffen verloren. Bij speltgraan zitten de voedingsstoffen echter goed beschermd in de kern van de korrel. Zo blijven deze behouden tijdens het verwerkingsproces. Daarom is speltbrood nóg gezonder dan volkorenbrood.

 

speltbrood bruin gebakken doktersrecept

 

Voordelen speltbrood

 

We kunnen natuurlijk wel zeggen dat speltbrood supergezond is. Maar wat zit er eigenlijk in en wat zijn de voordelen? Enkele voordelen van speltbrood:

 

  1. Zorgt voor een gezonde uitstraling en een sterk lichaam. In speltbrood zitten 30 tot 60% meer mineralen dan in andere graansoorten. Het bevat zink (stimuleert een gezonde uitstraling van huid, haar en nagels), koper (helpt tegen osteoporose), magnesium (werkt ontstressend) en fosfor (voor sterke botten en tanden).
  2. Helpt bij afvallen door een sterk verzadigd gevoel. Heb je net speltbrood gegeten? Dan heb je voorlopig geen honger. Er zitten namelijk langzame koolhydraten in speltbrood. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en krijg je minder snel honger. Zo blijf je uit de buurt van ongezonde versnaperingen.
  3. Speltbrood maakt blij. Met het verkeerde been uit bed gestapt? Eet speltbrood! Spelt zit vol aminozuren. Het bevat 6 van de 8 aminozuren die nodig zijn om de productie te activeren van hormonen die zorgen voor een gelukkig en opgewekt gevoel.
  4. Makkelijker te verteren. Heb je gevoelige darmen of ben je overgevoelig voor tarwe? Dan is speltbrood een echte aanrader! De gluten die in speltbrood zitten zijn beter verteerbaar dan de gluten in andere broden. Daar is geen speld tussen te krijgen!
  5. Goed ter verlaging van het cholesterolgehalte. In speltbrood zitten meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze stoffen helpen om je cholesterolgehalte te verlagen. Heb je een goed cholesterolgehalte? Dan heb je ook weer minder kans op hart- en vaatziekten. Zo blijf je gezond!

 

Zelf speltbrood bakken

Je kunt speltbrood kopen bij je om de hoek. Maar wil je echt het meest knapperige en verse brood op de plank? Ga dan eens zelf een speltbrood bakken. Tip: bak speltbrood met een (cake)bakvorm in de oven. Dit neemt maar een uurtje in beslag. Als je een broodbakmachine gebruikt, dan ben je al gauw 3 uur verder.

 

Kies je bewust?

Je kiest bewust voor gezonde voeding, zoals speltbrood. En je verzekeringen? Ben je daar ook kritisch op? Bij Promovendum zijn deze zeer voordelig! Benieuwd? Bekijk al onze verzekeringen.

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail