Dokter Tamara

Het leven na de lockdown, dokter Tamara vertelt

Gepubliceerd op 03-06-2021
2767 keer gelezen

Na een lange winter lijkt eindelijk de zomer aan te breken! Letterlijk, maar ook figuurlijk. We gaan stap voor stap weer uit de lockdown. Wat doet zoiets met je mindset? En hoe zorg je ervoor dat je toch ook de rust behoudt? We vroegen het dokter Tamara. Tamara de Weijer is huisarts en verdiept zich al jaren op de invloed van leefstijl op je gezondheid.

Vragen aan dokter Tamara

Wat doet het met mensen als alles straks weer ‘open’ gaat?

Ik denk dat mensen vooral de verbinding met elkaar snel weer op gaan pakken. Verjaardagen, knuffelen en feestjes zijn erg gemist deze periode en zullen denk ik als eerste weer opgepakt worden.

 

Wat zijn lessen uit de lockdown die we zeker mee moeten nemen?

Bewegen! Ik heb nog nooit zo veel mensen zien wandelen, jong en oud. Stadswandelingen, gewoon een blokje om: laten we dat vooral blijven doen! Ook hebben we veel minder gereisd, dat was voor het milieu erg fijn. En er zijn nog nooit zo veel legpuzzels, schilderen op nummer en andere nieuwe hobby’s ontdekt. Die zorgen ook voor een stuk ontspanning. Dit kunnen we best vast proberen te houden.

 

Er is in deze periode ook veel aandacht geweest voor voeding en hoeveel impact dat heeft op je weerstand. Zo zagen we aan het begin van de lockdown dat vooral mensen die te zwaar waren ernstig ziek werden. Nu weten we dat ook voor mensen met een gezond gewicht goede en gevarieerde voeding echt een belangrijke bijdrage heeft voor hun weerstand.

 

Waarom reageert de een heftiger op een lockdown dan een ander?

Dat is een goede vraag. Ik denk dat het met name mensen zijn die zich enorm beperkt voelen in wat ze nog mogen er angstig en boos van worden. Als je meer het type bent van het glas is halfvol, dus wat positiever er in staat en kunt bedenken wat er allemaal nog wel kan, dan is de kans groter dat je er ongeschonden uit komt. Ik heb zelf gemerkt dat ik zo veel minder hoef te reizen en daardoor meer tijd heb voor mijn gezin. Mijn gezin komt op 1 en mijn werk pas daarna. Voor de lockdown was dit vaak andersom. 

 

Welke tips heb je voor deze specifieke zomer?

Ik snap echt dat mensen enorm blij zijn dat ‘alles’ weer mag. En je kunt echt wel af en toe uit de band springen, maar probeer echt je basis goed te houden en niet direct weer in oude patronen terug te vallen. Dus niet de hele zomer overmatig alcohol gebruiken, barbecueën en je helemaal laten gaan, is denk ik het beste advies dat ik je kan geven.

 

Online leefstijlprogramma

Wil je ook je weerstand ondersteunen, gezonder en energieker worden en misschien wat afvallen? Het online leefstijlprogramma van dokter Tamara kan je hierbij helpen. En: je krijgt dit programma gewoon vergoed vanuit jouw aanvullende zorgverzekering! Vanuit onze risicodrager VGZ krijg je als verzekerde van Promovendum namelijk een preventiebudget. Met dit budget kun je jouw gezondheid op peil houden.

Contact

Chat Bel Mail