Laadpaal elektrische auto: dit kost een oplaadpunt thuis!


Woont u in een wijk met een openbaar oplaadpunt in de buurt? Dan heeft u geluk! U kan deze openbare oplaadpunten natuurlijk gewoon met een laadpas gebruiken. Geen openbaar laadpunt in de buurt? Dan kunt u een eigen oplaadpunt voor uw elektrische auto aanleggen. Benieuwd wat de kosten zijn en of er andere opties zijn? Lees verder!

laadpaal elektrische auto

Thuis oplaadpunt elektrische auto aanleggen: 3 opties

1. Zelf een oplaadpaal aanleggen

Als u een oprit of garage heeft, dan kunt u de oplaadpaal op uw eigen terrein plaatsen. U kunt de laadpalen bestellen bij particuliere bedrijven. U bent de enige gebruiker en alle kosten zijn voor u. U hoeft hiervoor geen vergunning aan te vragen bij de gemeente. Opladen via uw eigen oplaadpunt is voor u gratis (u betaalt alleen uw stroomtarief).

2. Oplaadpunt bij gemeente aanvragen

Veel gemeenten plaatsen kosteloos een laadpaal voor elektrische auto’s. Deze kunt u aanvragen via websites zoals openbaarladen.nl. Voorwaarde is dat u kunt aantonen dat u een elektrische auto hebt, en dat u de oplaadpaal niet op eigen terrein kan aanleggen. De laadpaal komt bij een openbare parkeerplaats te staan. Alleen elektrische auto’s mogen vanaf dat moment op die plek parkeren. Dit wordt aangegeven met een speciaal bord. Let op: ook andere automobilisten met een elektrische auto mogen gebruik maken van dit oplaadpunt, ook al heeft u hem aangevraagd. Betalen gaat via uw persoonlijke laadpas.

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

3. Opladen via het stopcontact? Kan, maar geen aanrader!

Wilt u via een ‘gewoon’ stopcontact opladen? Dan heeft u in elk geval een speciaal koppelstuk nodig. Dit voorkomt dat uw stopcontact smelt. De hoeveelheid stroom die erdoorheen gaat is nu eenmaal veel hoger dan bij het gebruik van bijvoorbeeld een frituurpan. Houd er rekening mee dat de oplaadtijd meestal langer is dan bij speciale laadpalen: zo’n 10 uur in plaats van 4 uur.

Wat kost een laadpaal voor een elektrische auto thuis?

  • Een laadpaal aanvragen via de gemeente is gratis.
  • Wilt u thuis een eigen oplaadpaal aanleggen? Dan zijn de kosten afhankelijk van het type lader dat u kiest. Zo zijn er slimme opladers op de markt die u kan bedienen met uw smartphone. Deze slimme laders passen de stroomtoevoer aan op het stroomgebruik in uw huis. Deze kosten al snel 1500 euro. Simpele laders zijn iets goedkoper: deze vind u al rond de 700 euro.

Besparen op uw autokosten?

De aanschafprijs van een elektrische auto én slimme laadpaal kan oplopen. Wilt u geld besparen op uw autokosten? Wissel dan van autoverzekering. Promovendum biedt een zeer voordelige autoverzekering voor hoger opgeleiden. Benieuwd? Bereken uw premie in 1 minuut. Uw overstap regelen wij gratis!

25% korting op uw huidige autopremie?

NL