mensen in keuken

Keelpijn tips: wat te doen bij keelpijn?

Gepubliceerd op 20-02-2020
18669 keer gelezen

Je eet ’s ochtends een boterham en drinkt een kopje koffie. Het is anders dan anders. Het slikken doet pijn en geeft je een branderig gevoel. Keelpijn! Als je keelpijn hebt dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Anders heb je zo een fikse keelontsteking te pakken. Maar wat te doen bij keelpijn? Wij geven je vijf effectieve ‘keelpijn tips’.

Symptomen keelpijn

 

  • Branderig en droog gevoel in je keel
  • Opgezette klieren in de hals
  • Slijm in de keel
  • Heesheid

 

5 tips bij keelpijn

 

1. Eet knoflook bij (beginnende) keelpijn

Knoflook is een geweldig medicijn. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte, het verkleint de kans op kanker en het helpt uitstekend tegen keelpijn. Dit komt omdat knoflook veel mineralen, enzymen, vitamines en allicine bevat. En die zijn goed voor je gezondheid. Juist allicine helpt tegen keelpijn. Het is een stof met antibiotische werking, waardoor infecties en ontstekingen bestreden worden. Eet een vers teentje knoflook uit de hand. Of meng het door een bakje sla. Zo kun je voorkomen dat keelpijn uitmondt in een fikse keelontsteking.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

2. Gorgel met zout water

Het klinkt niet echt aantrekkelijk, maar zout water helpt tegen keelpijn. Het reinigt je keel en bevordert de bloedtoevoer. Vul een glas met lauw warm water (eerst laten koken) en voeg een theelepel zout toe. Flink mengen en goed gorgelen. Doe dit een paar keer per dag. Je zult merken dat het de keelpijn bij slikken verminderd.

 

3. Vermijd zoete melkproducten

Melk drinken als je keelpijn hebt? Beter van niet. Zoete zuivelproducten houden het slijm vast in je keel, hierdoor moet je vaker slikken. Gevolg: nog meer keelpijn. Je mag wel kwark, yoghurt en karnemelk nemen, omdat zure zuivelproducten geen kwaad kunnen (geen extra slijmvorming).

 

4. Drink kruidenthee

Je kunt ook meerdere malen per dag kruidenthee drinken als je de symptomen van keelpijn hebt. Bijvoorbeeld groene thee, kamille thee of zoethoutthee. Voeg citroen en gember toe (deze helpen ter verdunning van het slijm in je keel) plus een lepeltje honing (verzachtende werking).

 

keelpijn tips

 

5. Adem door je neus

Omdat je bij keelpijn vaak last van een droge keel hebt, is het belangrijk om door je neus te ademen. Ook als je slaapt. Dan kun je verdere uitdroging voorkomen.

 

Aanhoudende keelpijn? Raadpleeg je dokter!

Keelpijn gaat meestal vanzelf over. Maar als je 5 tot 7 dagen keelpijn hebt, dan is je pijntje waarschijnlijk uitgegroeid tot een keelontsteking. Heb je ook hoge koorts (boven de 39 graden) en voel je je grieperig? Raadpleeg dan je dokter. Een antibioticakuur helpt je er wellicht weer snel bovenop. 

 

Wist je ook dat...

Promovendum voordelige verzekeringen biedt? Wij richten ons op hoger opgeleiden. Een doelgroep die gemiddeld minder schade maakt. Hierdoor zijn al onze premies zeer laag. Benieuwd? Bekijk onze verzekeringen.

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail