Keelpijn tips: wat te doen bij keelpijn?


U eet ’s ochtends een boterham en drinkt een kopje koffie. Het is anders dan anders. Het slikken doet pijn en geeft u een branderig gevoel. Keelpijn! Als u keelpijn heeft dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Anders heeft u zo een fikse keelontsteking te pakken. Maar wat te doen bij keelpijn? Wij geven u vijf effectieve ‘keelpijn tips’. Update: in verband met het coronavirus raadt het RIVM aan om bij keelpijn thuis te blijven en sociale contacten te vermijden.

Keelpijn tips

Symptomen keelpijn

  • Branderig en droog gevoel in uw keel
  • Opgezette klieren in de hals
  • Slijm in de keel
  • Heesheid

5 Keelpijn tips

1. Eet knoflook bij (beginnende) keelpijn

Knoflook is een geweldig medicijn. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte, het verkleint de kans op kanker en het helpt uitstekend tegen keelpijn. Dit komt omdat knoflook veel mineralen, enzymen, vitamines en allicine bevat. En die zijn goed voor uw gezondheid. Juist allicine helpt tegen keelpijn. Het is een stof met antibiotische werking, waardoor infecties en ontstekingen bestreden worden. Eet een vers teentje knoflook uit de hand. Of meng het door een bakje sla. Zo kunt u voorkomen dat keelpijn uitmondt in een fikse keelontsteking.

2. Gorgel met zout water

Het klinkt niet echt aantrekkelijk, maar zout water helpt tegen keelpijn. Het reinigt uw keel en bevordert de bloedtoevoer. Vul een glas met lauw warm water (eerst laten koken) en voeg een theelepel zout toe. Flink mengen en goed gorgelen. Doe dit een paar keer per dag. U zult merken dat het de keelpijn bij slikken verminderd.

3. Vermijd zoete melkproducten

Melk drinken als u keelpijn heeft? Beter van niet. Zoete zuivelproducten houden het slijm vast in uw keel, hierdoor moet u vaker slikken. Gevolg: nog meer keelpijn. U mag wel kwark, yoghurt en karnemelk nemen, omdat zure zuivelproducten geen kwaad kunnen (geen extra slijmvorming).

4. Drink kruidenthee

U kunt ook meerdere malen per dag kruidenthee drinken als u de symptomen van keelpijn heeft. Bijvoorbeeld groene thee, kamille thee of zoethoutthee. Voeg citroen en gember toe (deze helpen ter verdunning van het slijm in uw keel) plus een lepeltje honing (verzachtende werking).

5. Adem door uw neus

Omdat u bij keelpijn vaak last van een droge keel is het belangrijk om door uw neus te ademen. Ook als u slaapt. Dan kunt u verdere uitdroging voorkomen.

Aanhoudende keelpijn? Raadpleeg uw dokter!

Keelpijn gaat meestal vanzelf over. Maar als u 5 tot 7 dagen keelpijn heeft, dan is uw pijntje waarschijnlijk uitgegroeid tot een keelontsteking. Heeft u ook hoge koorts (boven de 39 graden) en voelt u zich grieperig? Raadpleeg dan uw dokter. Een antibioticakuur helpt u er wellicht weer snel bovenop. Met uw zorgverzekering bent u verzekerd voor huisartsbezoeken. Beterschap!

Mis deze tips niet!