tuinfeest

Hoeveel koolhydraten per dag?

Gepubliceerd op 03-11-2014
1021 keer gelezen

“Afvallen? Weg met die koolhydraten! Daar word je dik van!” Dat wordt vaak geroepen, maar zijn koolhydraten altijd ongezond? Hoeveel koolhydraten per dag heb je eigenlijk nodig?

Energie

Honger? Dan heb je vrijwel geen energie meer, want je brandstof is op. Tijd om te eten! We halen onze energie uit 3 voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten en vetten. Elke gram koolhydraat of eiwit staat gelijk aan 4 calorieën. Vetten bevatten de meeste calorieën: 9 kcal per gram. Aanbevolen wordt om vooral koolhydraten en eiwitten te eten. Vetten hebben we ook nodig, maar in mindere mate.

 

Koolhydraten

Koolhydraten staan bekend als echte dikmakers, maar dit klopt niet helemaal. We moeten onderscheid maken tussen koolhydraten met een hoge en lage Glycemische index (GI). Met de GI wordt gemeten wat voor effect koolhydraten hebben op je bloedglucosespiegel.

 

hoeveel koolhydraten per dag

 

Koolhydraten met een hoge GI (70 of hoger). Dit zijn koolhydraten die direct worden opgenomen door je lichaam. Ze worden in je bloed omgezet naar glucose (suiker). Gevolg: je bloedsuikerspiegel schiet omhoog en je lichaam moet hard werken om al die glucose op te slaan. Daardoor krijg je maar even energie, waardoor je zo weer honger hebt. Grote kans dus dat je weer naar suiker graait en dat is niet goed voor de lijn! In onder andere snoep, koekjes, witbrood en andere ‘witte producten’ zitten veel' van deze ongezonde koolhydraten.

 

Koolhydraten met een lage GI (55 of lager) zijn veel gezonder! Deze zitten in onder andere havermout, quinoa, volkoren producten en zilvervliesrijst. Koolhydraten met een lage GI geven geleidelijk glucose af aan het bloed en zitten boordevol vezels, die het lichaam moeilijk kan verteren. Hierdoor heb je urenlang een verzadigd gevoel en minder snel behoefte aan (ongezonde) tussendoortjes.

 

Kortom: koolhydraten kunnen wel degelijk goed zijn voor de lijn, mits je kiest voor koolhydraten met een lage GI en er niet te veel van eet. Maar hoeveel koolhydraten heb je per dag nodig?

 

Hoeveel koolhydraten per dag?

Hoeveel koolhydraten je per dag nodig hebt, is afhankelijk van diverse factoren waaronder leeftijd, lengte, gewicht, levensstijl en geslacht. Het Voedingscentrum geeft advies over het benodigde aantal koolhydraten per dag.

 

“Van alle calorieën die je consumeert zou 40 tot 70% uit koolhydraten moeten komen.”

Eet je te veel koolhydraten (meer dan 70%) per dag? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een tekort aan eiwitten en vetten. Eet je te weinig koolhydraten, bijvoorbeeld om af te vallen? Dan gaat dit ten koste van je spiermassa. Om dit te voorkomen wordt aanbevolen om meer eiwitten te eten.

 

Koolhydraatarm ontbijt

Het ontbijt is en blijft de belangrijkste maaltijd van de dag. Wil je veel energie in de ochtend en niet snel honger krijgen? Kies voor een ontbijt met gezonde koolhydraten óf ga voor een koolhydraatarm ontbijt. Hiermee krijg je extra veel eiwitten binnen in plaats van koolhydraten. Goed voor lijn dus! Inspiratie nodig? Bekijk onze heerlijke koolhydraatarm ontbijt top 10 lijst . Eet smakelijk!

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail