mensen in keuken

Griepverschijnselen: wat te doen bij griep?

Gepubliceerd op 19-01-2020
33337 keer gelezen

Koude rillingen terwijl het lekker warm in huis is of spierpijn zonder te hebben gesport? Dan heb je misschien het griepvirus te pakken. In no time kun je je ziek voelen en elke beweging die je maakt is dan te veel. Wat zijn precies die griepverschijnselen? En wat te doen bij griep? 

Griepverschijnselen

 

 1. Koorts. Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur 38 °C of hoger is. Bij griep kan je 3 tot 5 dagen koorts hebben. Duurt de koorts langer? Raadpleeg dan je huisarts.
 2. Koude rillingen. Bij griep vecht je lichaam tegen de infectie. Dit kost veel energie, waardoor je koude rillingen krijgt.
 3. Futloos, duf gevoel. Ziek zijn is vermoeiend. Het gevecht van je lichaam tegen de ziekte zorgt ervoor dat je moe zult zijn en eigenlijk alleen maar wilt slapen.
 4. Verstopte neus en een droge hoest. Door de ontstekingen in de luchtwegen, kun je flink verkouden worden en een benauwd gevoel krijgen.
 5. Hoofd- en spierpijn. Griep veroorzaakt vaak intense hoofdpijn gedurende een dag of 3 tot 5. Daarnaast worden afweerstoffen in de spieren opgehoopt, waardoor je last van spierpijn in je armen en benen krijgt.

 

Incubatietijd griep

De incubatietijd van griep is de tijd tussen de besmetting en de griepverschijnselen. Als je het griepvirus hebt opgelopen, dan kan het nog wel 4 dagen duren voordat je daadwerkelijk de griepverschijnselen krijgt. Gedurende de incubatietijd van griep voel je je waarschijnlijk nog wel gezond.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

Wat te doen bij griep?

 

 • Veel rust houden: hoe meer je ontspant, hoe beter je lichaam het virus kan bestrijden.
 • Veel water drinken: het helpt om koorts uit je lichaam te verdrijven.
 • Pijnstillers: je kunt bij griepverschijnselen een paracetamol nemen of een ibuprofen (ontstekingsremmer) gebruiken. Lees voor gebruik altijd even de bijsluiter.
 • Uitzieken: ga zeker niet te vroeg weer aan het werk. Anders is de kans groot dat je binnen korte tijd wéér griepverschijnselen krijgt. Uitzieken is van essentieel belang.

 

Hoe lang duurt griep?

Hoe lang griep duurt, verschilt per persoon. Gemiddeld duurt een griep een week, maar het kan ook al na 2 dagen over zijn. Het kan uiteindelijk echter wel 3 weken duren voordat je weer helemaal de oude bent.

 

Wat kost een griepprik?

Je kunt zich laten vaccineren tegen griep. Gemiddeld kost een griepprik 17 euro (2020), plus de kosten voor het zetten van de griepspuit. Deze kosten betaal je zelf of worden soms vanuit je aanvullende zorgverzekering vergoed. Maar: als je tot de risicogroep behoort, is de griepprik gratis!

 

Tempratuurmeter

 

Wie vallen onder de risicogroep voor griep?

Volgens het RIVM vallen de volgende mensen onder de risicogroep voor griep:

 

 • van 60 jaar of ouder
 • met longziekten, diabetes, hartziekten of nieraandoening
 • die wonen in een verpleeghuis of instelling
 • met een weinig weerstand door andere ziekten of medische behandelingen
 • met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen

 

Let op: zelfs mét de griepprik kun je de griep krijgen!

Dit komt omdat er verschillende soorten griepen bestaan. Het is wel zo dat als je gevaccineerd ingeënt bent, de kans kleiner dat je griep krijgt. Krijg je toch de griep, en als je het krijgt, dan zijn de griepverschijnselen vaak milder.

 

Wat te doen bij aanhoudende griep?

Blijven de griepverschijnselen aanhouden? Heb je bijvoorbeeld al 5 dagen koorts of is de koorts opeens weer terug? Raadpleeg dan je huisarts.

 

Extra tip...

Promovendum biedt zeer voordelige verzekeringen met lage premies. Benieuwd? Bekijk het overzicht met al onze verzekeringen.

Onze autopremie 20% lager? 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail