Griepverschijnselen: wat te doen bij griep?


Koude rillingen terwijl het lekker warm in huis is of spierpijn zonder te hebben gesport? Dan heeft u misschien het griepvirus te pakken. In no time kunt u zich ziek voelen en elke beweging die u maakt is dan te veel. Wat zijn precies die griepverschijnselen? En wat te doen bij griep? Update: in verband met het coronavirus raadt het RIVM aan om bij griepverschijnselen thuis te blijven en sociale contacten te vermijden.

Wat te doen bij griep

Griepverschijnselen

 1. Koorts. U heeft koorts als uw lichaamstemperatuur 38 °C of hoger is. Bij griep kan u 3 tot 5 dagen koorts hebben. Duurt de koorts langer? Raadpleeg dan uw huisarts.
 2. Koude rillingen. Bij griep vecht uw lichaam tegen de infectie. Dit kost veel energie, waardoor u koude rillingen krijgt.
 3. Futloos, duf gevoel. Ziek zijn is vermoeiend. Het gevecht van uw lichaam tegen de ziekte zorgt ervoor dat u moe zult zijn en eigenlijk alleen maar wilt slapen.
 4. Verstopte neus en een droge hoest. Door de ontstekingen in de luchtwegen, kunt u flink verkouden worden en een benauwd gevoel krijgen.
 5. Hoofd- en spierpijn. Griep veroorzaakt vaak intense hoofdpijn gedurende een dag of 3 tot 5. Daarnaast worden afweerstoffen in de spieren opgehoopt, waardoor u last van spierpijn in uw armen en benen krijgt.

Incubatietijd griep

De incubatietijd van griep is de tijd tussen de besmetting en de griepverschijnselen. Als u het griepvirus heeft opgelopen, dan kan het nog wel 4 dagen duren voordat u daadwerkelijk de griepverschijnselen krijgt. Gedurende de incubatietijd van griep voelt u zich waarschijnlijk nog wel gezond.

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

Wat te doen bij griep?

 • Veel rust houden: hoe meer u ontspant, hoe beter uw lichaam het virus kan bestrijden.
 • Veel water drinken: het helpt om koorts uit uw lichaam te verdrijven.
 • Pijnstillers: u kunt bij griepverschijnselen een paracetamol nemen of een ibuprofen (ontstekingsremmer) gebruiken. Lees voor gebruik altijd even de bijsluiter.
 • Uitzieken: ga zeker niet te vroeg weer aan het werk. Anders is de kans groot dat u binnen korte tijd wéér griepverschijnselen krijgt. Uitzieken is van essentieel belang.

Hoe lang duurt griep?

Hoe lang griep duurt, verschilt per persoon. Gemiddeld duurt een griep een week, maar het kan ook al na 2 dagen over zijn. Het kan uiteindelijk echter wel 3 weken duren voordat u weer helemaal de oude bent.

Wat kost een griepprik?

U kunt zich laten vaccineren tegen griep. Gemiddeld kost een griepprik 17 euro, plus de kosten voor het zetten van de griepspuit. Deze kosten betaalt u zelf of worden soms vanuit uw aanvullende zorgverzekering vergoed. Maar: als u tot de risicogroep behoort, is de griepprik gratis!

Wie vallen onder de risicogroep voor griep?

Volgens het RIVM vallen de volgende mensen onder de risicogroep voor griep:

 • van 60 jaar of ouder
 • met longziekten, diabetes, hartziekten of nieraandoening
 • die wonen in een verpleeghuis of instelling
 • met een weinig weerstand door andere ziekten of medische behandelingen
 • met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen

Let op: zelfs mét de griepprik kunt u de griep krijgen!

Dit komt omdat er verschillende soorten griepen bestaan. Het is wel zo dat als u gevaccineerd ingeënt bent, de kans kleiner dat u griep krijgt. Krijgt u toch de griep, en als u het krijgt, dan zijn de griepverschijnselen vaak milder.

Wat te doen bij aanhoudende griep?

Blijven de griepverschijnselen aanhouden? Heeft u bijvoorbeeld al 5 dagen koorts of is de koorts opeens weer terug? Raadpleeg dan uw huisarts. Met uw zorgverzekering bent u verzekerd voor huisartsbezoeken. We wensen u veel beterschap!