Gebroken lijnzaad: gezond én goed voor de lijn?


"Wilt u afvallen? Eet lijnzaad." Klinkt als een fabel, maar de bruine zaadjes zijn wel degelijk goed voor de lijn. Ook schijnen ze op andere vlakken veel goeds te doen voor uw gezondheid. Maar waarom is lijnzaad gezond? En kunt u beter gebroken lijnzaad of de hele variant eten? Wij zochten het voor u uit.

Gebroken lijnzaad

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad lijkt een beetje op zonnebloempitten, maar is afkomstig van de vlasplant. Lijnzaad smaakt naar noten en zit boordevol voedingsstoffen. Het bevat niet alleen vitamine B1 en B2 en mineralen, maar ook gezonde vetten (o.a. Omega-3, Omega-6 en Omega-9), eiwitten (25% van elk zaadje bestaat uit eiwit) en vezels (33 gram per 100 gram lijnzaad). En die doen heel wat goeds voor uw lichaam.

Lijnzaad gezond?

Jazeker! Benieuwd waarom precies? Wij lichten een aantal redenen uit.

1. Afvallen met lijnzaad

Lijnzaad kan gewichtsverlies stimuleren. Enerzijds zitten er veel vezels in lijnzaad, die ervoor zorgen dat u minder snel honger krijgt. Zo blijft uw hand mooi uit de koekjestrommel. Anderzijds is lijnzaad gezond, omdat de Omega-3 vetzuren uw vetverbranding stimuleren. Kortom: u eet minder en verbrandt meer. Een perfecte combinatie!

2. Goed voor de spijsvertering

Lijnzaad maakt uw darmen schoon: het beschermt het spijsverteringskanaal door afvalstoffen te verwijderen. Hierdoor wordt de spijsvertering gestimuleerd en wordt deze sneller en beter.

3. Helpt tegen lusteloosheid

Voelt u zich een beetje down, moe en lusteloos? Eet dagelijks 2 tot 3 lepels lijnzaad en u voelt zich snel beter. Dit komt doordat lijnzaad docosahexaeenzuur (DHA) bevat. Deze stof is essentieel voor een goede werking en vorming van hersencellen. Uit cijfers blijkt dat zo’n 85% van onze bevolking te weinig docosahexaeenzuur binnenkrijgt.

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

4. Gezonde hart- en bloedvaten

Omega-vetzuren in lijnzaad helpen tegen een hoge bloeddruk, beschermen tegen hartritmestoornissen, stabiliseren het cholesterolgehalte en zorgen ervoor dat het bloed gezond blijft.

5. Versterkt het immuunsysteem

Heeft u een lage weerstand? Dan is de kans groter dat u ziek wordt. Juist dan is het belangrijk uw weerstand te verhogen. Tip: eet lijnzaad! Hierin zitten lignanen en alfa-linoleenzuur die helpen het immuunsysteem te versterken.

Gebroken lijnzaad gezonder

Winkels verkopen lijnzaad in diverse vormen: als lijnzaadolie, gebroken lijnzaad of de hele variant. Gebroken lijnzaad is het beste om te eten. Reden: de voedingsstoffen worden beter opgenomen. Eet u hele zaden? Dan worden deze niet helemaal goed verteerd.

Hoeveel lijnzaad per dag?

Natuurlijk hoeft u geen kilo gebroken lijnzaad per dag te eten, om te profiteren van de gezondheidsvoordelen. Eet zo’n 15 tot 45 gram per dag. Dat is voldoende. Als u meer eet, krijgt u ongemerkt te veel calorieën binnen (100 gram lijnzaad bevat 486 kcal).

Tip: voeg gebroken lijnzaad toe aan uw havermout ontbijt of een versgemaakte smoothie. Of gebruik het als ingrediënt voor in de yoghurt, kwark of salade. Eet smakelijk!