Eigen risico zorgverzekering 2018: de 5 meest gestelde vragen


Iedereen is wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Ook heeft de overheid het verplicht ‘eigen risico zorgverzekering’ sinds 2008 ingevoerd. Maar wanneer geldt het eigen risico eigenlijk? En voor welke zorg?

Eigen risico zorgverzekering 2018

1. Waarop is het eigen risico zorgverzekering van toepassing?

Het eigen risico zorgverzekering bedraagt € 385,- (2018). Heeft u ziektekosten en vallen deze onder de basisverzekering? Dan betaalt u in een kalenderjaar maximaal een bedrag van € 385,- zelf. Dit heeft de overheid wettelijk zo bepaald. Voor bijna alle zorg uit de basisverzekering geldt het verplicht eigen risico. Gelukkig zijn er een aantal uitzonderingen. De belangrijkste zijn:

  • Huisartsbezoek
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • Zorg voor kinderen jonger dan 18 jaar
  • Zorg uit een aanvullende verzekering

2. Moet ik voor een tandartscontrole het verplicht eigen risico betalen?

Nee, er geldt geen eigen risico op tandartskosten (m.u.v. gebitsprotheses). Reden: alle tandartskosten zijn voor eigen rekening voor iedereen vanaf de 18 jaar. Dit heeft de overheid zo bepaald. Gelukkig kunt u een uitstekende tandartsverzekering afsluiten. Bij Promovendum kunt u zelf het bedrag kiezen waarvoor u zichzelf wilt verzekeren. Kijk voor meer informatie op tandartsverzekering Promovendum.

3. Ik heb fysiotherapie nodig. Hoe zit het met het eigen risico?

U betaalt vaak geen eigen risico voor fysiotherapie, omdat deze zorg meestal niet onder de basisverzekering valt. Alleen bij uitzonderingen, bijvoorbeeld chronische, langdurige fysiotherapie met medische indicatie. Wilt u een fysiovergoeding? Dan heeft u meestal een aanvullende verzekering nodig. Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit het basispakket.

4. Kan ik in 2018 een rekening krijgen voor het eigen risico in 2017?

Dat kan inderdaad. Ligt de startdatum van uw behandeling bij een zorgverlener in 2017? Dan is het mogelijk dat u pas in 2018 de rekening ontvangt. Dit komt doordat het ziekenhuis de rekening pas na de afronding van uw zorgtraject opmaakt. Had u in 2017 uw eigen risico niet (helemaal) verbruikt? Dan betaalt u alsnog een bedrag in 2018.

5. Geldt het eigen risico zorgverzekering ook voor kinderen?

Nee, nagenoeg alle zorgkosten worden vergoed voor kinderen van 17 jaar en jonger. Ook de meeste tandartskosten vallen hieronder. En orthodontiekosten voor kinderen? Hiervoor geldt geen eigen risico, maar u krijgt ook niets vergoed. Daarom is het verstandig om een aanvullende verzekering bij Promovendum af te sluiten. Klik hier voor meer informatie. 

Geen extra eigen risico bij Promovendum

Bij Promovendum hoeft u uw eigen risico niet vrijwillig te verhogen. U krijgt bij ons een zeer lage premie, zónder extra eigen risico. Benieuwd naar onze voordelige zorgpremie in 2018?