E-nummerslijst: 5 E-nummers die ter discussie staan


E-nummers zijn hulpstoffen (additieven) voor voedingsmiddelen. Deze additieven zijn goedgekeurd door de Europese Unie en worden als veilig beschouwd. Denk aan zoetstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen. E-nummers staan al lange tijd ter discussie: zijn ze wel of niet schadelijk? Wij zetten er enkele op een rij in onderstaande E-nummerslijst.

5 E-nummers die ter discussie staan

1. e951 Aspartaam

Deze E-nummerslijst begint met e951, ofwel Aspartaam. Aspartaam is een kunstmatige zoetstof en tot wel 200 keer zoeter dan suiker. Aspartaam bevat fenylalanine en heeft als E-nummer e951. Waar zit aspartaam in? In wel 6000 producten. Bijvoorbeeld in light-frisdranken, oploskoffie, kauwgom, vruchtenyoghurt en bonbons. Is Aspartaam gevaarlijk? Sommigen claimen dat aspartaam een giftige stof is en mogelijk kankerverwekkend. Maar, dat laatste heeft nog geen enkel onderzoek uitgewezen. Enkele bijwerkingen van Aspartaam: hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Aspartaam is veilig zolang het gebruik ervan onder de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) blijft. ADI aspartaam: tot 40 mg/kg lichaamsgewicht. De kans is zeer klein dat u dagelijks te veel van deze zoetstof binnenkrijgt.

2. e621 Ve-tsin

Ve-tsin, ofwel Mononatriumglutamaat is een smaakversterker die in vele hartige voedingsmiddelen wordt gebruikt. Het zit in duizenden producten, waaronder frikadellen, bouillons, rookworsten, magnetronmaaltijden, pakjes soep en chips. Risico’s van dit E-nummer: het kan de neuronen in de hersenen aantasten en een verhoogd hongergevoel veroorzaken. Dit komt omdat de hormoonhuishouding beïnvloed wordt bij grote hoeveelheden e621. In de praktijk is het heel lastig om dit additief te vermijden. Veel mensen kiezen ervoor om boodschappen bij de biologische supermarkt te doen. ADI Ve-tsin: niet vastgesteld.

3. e1520 Propyleenglycol

Propyleenglycol is een kleur- en reukloze stof die voor veel doeleinden wordt gebruikt. Bijvoorbeeld voor de productie van kunstmatige rook. In de voedingsmiddelenindustrie wordt Propyleenglycol gebruikt als oplosmiddel voor kleur- en smaakstoffen. Waar zit het in? Onder andere in alcohol, borrelnoten, diepvrieszuivelproducten, boter, vloeibare olie, margarine, beschuit en gebak. Risico’s van e1520: nieraandoeningen en blindheid. Propyleenglycol is niet gevaarlijk, zolang men het niet te veel consumeert. ADI Propyleenglycol: niet vastgesteld.

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

4. e461 Methylcellulose

Methylcellulose is een emulgator, verdikkingsmiddel, en stabilisator. Wat is een emulgator? Een stof die ervoor zorgt dat twee moeilijk te mengen stoffen toch samengevoegd kunnen worden. Methylcellulose wordt onttrokken uit houtsnippers en via chemische processen gemaakt. Het wordt in veel producten gebruikt. Onder andere in ijs, mayonaise, halvarine, knakworsten in blik, dieetproducten en in volkoren brood. Bijwerking van hoge concentraties E461: diarree, winderigheid, krampen en darmproblemen. ADI Methylcellulose: niet vastgesteld.

5. e202 Kaliumsorbaat

We eindigen onze E-nummerslijst met Kaliumsorbaat. Wat is Kaliumsorbaat? Kaliumsorbaat draagt E-nummer e202 en is een synthetisch conserveringsmiddel. Het zorgt ervoor dat producten dus langer houdbaar blijven. E202 wordt gebruikt in limonadesiroop, jam, mosterd, sportdrank, drinkyoghurt, borrelhapjes, dressing, boter en in vele andere producten. Waarom staat Kaliumsorbaat e202 ter discussie? Het kan onder andere astma, netelroos, neusverkoudheid en darmstoornissen veroorzaken. ADI Kaliumsorbaat: tot 25 mg/kg lichaamsgewicht.

Niet alle E-nummers zijn ongezond

Bovenstaande 5 E-nummers in onze E-nummerslijst kunt u beter vermijden of gematigd nuttigen. Toch zijn lang niet alle E-nummers slecht. Sommige E-nummers zijn zelfs gezond zoals E-nummer e300. Dat is eigenlijk gewoon vitamine C en een conserveringsmiddel in één.

Heeft u andere vragen over de gezondheid of uw zorgverzekering? Bekijk dan even onze veelgestelde vragen.