Mensen rennen naar auto

In de auto: 5 tips bij warm weer

Gepubliceerd op 11-08-2020
1686 keer gelezen

Bij een buitentemperatuur van 30 graden is het in een auto na een half uur al 48 graden. Rijkswaterstaat meet de temperatuur op asfaltwegen continu. Die is vandaag op sommige plekken al opgelopen tot tot 45+ graden. Ga dus goed voorbereid de weg op. Een paar tips:

 

1. Zet de airco niet lager dan 6 graden onder de buitentemperatuur

Met warm weer kan je natuurlijk niet zonder airco. Maar let op. Temperatuurverschillen groter dan 6 graden kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen. Denk aan hoofdpijn, keelpijn of duizeligheid en flauwvallen. Nu begrijpen we best dat je bij 36 graden de airco niet op 30 graden zet. Maar zet in elk geval alvast de airco een paar graden omhoog als je bijna op je plaats van bestemming bent. En gooi bij vertrek eerst even je autoramen open voordat je de airco vol aanzet.

 

2. Controleer je bandenspanning voor een lange rit

Bij warm weer slijten je banden extra snel. Dit heeft invloed op je remweg en wegligging. Een band met 30% onderspanning slijt met extreme warmte 50% sneller dan een band met de juiste spanning. Controleer dus vooral bij een lange rit of je banden nog op juiste spanning zijn.

 

auto tips warm weer

 

3. Houd rekening met beperkte pechhulp

De kans is groot dat je met extreme hitte het liefst binnen bent. Temperaturen boven de 35 graden zijn voor de meesten van ons niet prettig. En dat geldt ook voor medewerkers van Pechhulpdiensten! Zij hebben ook een hitteplan, waardoor ze net wat anders werken. Zo kan het zijn dat ze in de brandende zon niet onder de motorkap gaan liggen. Bij piektemperaturen kan het daarom voorkomen dat je auto bij pech direct wordt weggesleept. Er wordt dan op een koelere plek naar je auto gekeken.

 

4. Neem voldoende water mee

Het lijkt een open deur. Maar toch neemt nog steeds niet elke automobilist deze tip serieus. Je weet nooit wanneer je een file inrijdt. Een uur in de auto zonder water is met deze temperaturen niet verstandig. En wat als je onderweg met pech komt te staan? Dan kan het zomaar voorkomen dat je eventjes moet wachten tot er hulp is. Een kwartier of half uur op het brandende asfalt kan met hoge temperaturen erg heftig zijn voor je gezondheid. Laat staan zonder voldoende water in de buurt.

 

5. Leg een paraplu in de achterbak

Een extra tip die hierbij past. Leg voor de zekerheid ook een paraplu in de achterbak. Schaduw is langs de kant van de weg vaak ver te zoeken. Voorkom dat je verbrandt terwijl je op hulp staat te wachten.

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail