Pasen wereldwijd

9x bijzondere paastradities wereldwijd

Gepubliceerd op 09-03-2023
3278 keer gelezen

Pasen is een tijd van het jaar waarin we ons kunnen onderdompelen in de meest bijzondere en unieke tradities en culturen. Het gaat verder dan het eten van chocolade paaseitjes. Ieder land en iedere regio heeft zijn eigen manier om deze feestelijke tijd te vieren. Hierdoor is Pasen een kleurrijk en divers feest. Ben je al benieuwd? Lees verder!

1. Nederland: Pasen vieren met hoop en paasvuren

Voor christenen is Pasen een belangrijk religieus feest. Er wordt op paaszondag gevierd dat Jezus opstond uit de dood. Dit is een dag vol vreugde en hoop. De opstanding van Jezus symboliseert namelijk het geloof in eeuwig leven. Ook zijn er in sommige streken speciale paasvuren. Grote stapels hout worden verbrand als symbool van de overwinning van het licht op de duisternis. Het verhaal gaat dat de paasvuren oorspronkelijk bedoeld waren om de boze geesten te verjagen en de lente te verwelkomen. Tegenwoordig zijn ze vooral een reden voor gezelligheid en samenzijn. Mensen komen samen om te genieten van het vuur, een drankje en elkaars gezelschap.


2. Griekenland: visueel spektakel tijdens Licht van de Wedergeboorte

Pasen wordt in Griekenland Orthodox gevierd met 40 dagen vasten voorafgaand aan het hoogtepunt van de viering: de kruisigingsceremonie op Goede Vrijdag. Deze ceremonie bestaat uit zang, gebed en rituelen om de verbinding met Jezus te verdiepen en het geloof te versterken. Tijdens de nacht van Heilige Zaterdag wordt het Licht van de Wedergeboorte gevierd. Pelgrims nemen dan kaarsen mee die zijn aangestoken in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem. Het licht wordt gebruikt om de paaskaars en vervolgens de kaarsen van de gelovigen aan te steken. Dit zorgt voor een visueel spektakel van licht in de donkere kerk dat de wedergeboorte van Christus symboliseert.
 

3. Italië: indrukwekkend vuurspektakel tijdens Paaszondag

In Italië wordt Pasen gevierd met veel tradities en rituelen die teruggaan tot de middeleeuwen. Een van de meest opvallende tradities is het bekende Scoppio del Carro. Hierbij ontsteken inwoners de kar. Dit vindt plaats op Paaszondag in Florence. Een kar, die prachtig versierd is met bloemen, wordt door een team van witte ossen door de stad gesleept tot aan de kathedraal. Vervolgens wordt de kar aangestoken met vuurwerk, wat een indrukwekkend spektakel oplevert. Op tweede paasdag trekken de Italianen massaal naar het platteland voor een lunch of barbecue.
 

Scoppio del Carro in Italë


4. Spanje: emotionele en gepassioneerde parades

Spanje viert Pasen uitgebreid met de Semana Santa ('Heilige Week'). In deze week wordt gevast en er vinden er optochten plaats waarbij broederschappen beelden van Jezus en Maria dragen. Tijdens de optochten dragen de broederschappen vaak kaarsen en wierook, en sommigen zingen ook hymnen (religieuze liedjes). Veel mensen zien de optochten als een belangrijk onderdeel van hun religieuze beleving van Pasen. De Goede Vrijdag-optocht is het hoogtepunt, met in Sevilla plechtige en emotionele optochten en in Málaga en Granada gepassioneerde klaagzangen (Saetas). 
 

Pasen in Spanje


5. Mexico: kleurrijke en levendige Semana Santa

In Mexico wordt Pasen uitbundig gevierd met een week van festiviteiten die, net als Spanje, bekend staan als Semana Santa. De vieringen beginnen op Palmzondag en eindigen op Paaszondag. Mensen vieren de feestdag met optochten, dansen, muziek, feesten en vuurwerk. In sommige dorpen en steden worden zelfs dramatische uitvoeringen van de kruisiging van Jezus nagespeeld(!). Andere steden hebben hun eigen unieke vieringen, zoals het bloemenfestival in San Luis Potosi, waar duizenden bloemblaadjes op de straten worden gestrooid. De Semana Santa in Mexico is een kleurrijk en levendig evenement dat een diep gevoel van gemeenschap en geloof uitstraalt.
 

6. Ethiopië: driedaags feest met dans en lekkernijen

In Ethiopië wordt Pasen gevierd met een driedaagse viering die bekend staat als Fasika. Tijdens deze viering zijn de kerken versierd met bloemen en wordt er gezongen en gedanst. De eerste avond zijn de kaarsen aangestoken en zingen mensen tot in de late uurtjes. Dit kan zelfs doorgaan tot zonsopgang! De tweede dag van Fasika is een dag van vasten. Maar op de derde dag wordt er uitgebreid gefeest met speciale gerechten. 
 

Extra drukte op de weg

Pasen is een belangrijke feestdag die wereldwijd wordt gevierd, elk land heeft zijn eigen unieke manier om deze dag te vieren. Pasen is ook om samen te vieren met familie en vrienden. En daarom reizen we vaak naar elkaar toe. Houd tijdens het paasweekend rekening met extra drukte op de weg en files. Vrolijk en veilig Pasen!

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail