mensen met kleurrijke kleding

10 verzekeringstermen uitgelegd

Gepubliceerd op 26-05-2021
3244 keer gelezen

We doen ons uiterste best om verzekeringszaken aan jou als verzekerde zo goed mogelijk uit te leggen. Maar vervallen we toch een keer in vaktaal? Of lees je ergens anders een moeilijke verzekeringsterm? Dan leggen we je in dit artikel graag uit wat we met deze ingewikkelde verzekeringstermen bedoelen.

1. Polis

Wanneer je een verzekering afsluit, sturen wij je een polis per e-mail. Dit is een schriftelijke bevestiging van jouw verzekeringsovereenkomst. Op de polis lees je welke verzekering je hebt afgesloten. Bij de polis horen polisvoorwaarden. Hierin staat (zoals de naam al doet vermoeden) welke voorwaarden horen bij jouw polis.

 

2. Voorlopige dekking

Een verzekering met een voorlopige dekking betekent dat je al bent verzekerd, maar dat de definitieve acceptatie nog langs de acceptatieafdeling moet. Hierna krijg je pas jouw polis toegestuurd. Heb je een voorlopige dekking en krijg je schade? Dan ben je gewoon verzekerd! Ook wij bieden deze voorlopige dekking, bijvoorbeeld wanneer je jouw kenteken wijzigt. Na het doorgeven van je nieuwe kenteken ben je dus direct verzekerd!

 

3. Dekking

We gebruiken deze term heel vaak. Hiermee bedoelen we: wat precies is verzekerd met jouw verzekering. Bij veel verzekeringen kies je zelf je dekking. Bijvoorbeeld bij een autoverzekering. De WA-verzekering is verplicht, maar je kunt ook kiezen voor een hogere dekking. Bijvoorbeeld Beperkt Casco of Allrisk. Je krijgt dan bij meer schades een vergoeding vanuit jouw verzekering. Hier betaal je dan ook meer premie voor.

 

4. Royement

Royement betekent opzeggen of beëindigen. Bij een royement wordt een verzekering dus stopgezet. In de meeste gevallen doe je dit zelf. Soms doet de verzekeraar dit, bijvoorbeeld bij wanbetaling of fraude.

 

5. Prolongatie

Prolongeren betekent laten doorlopen. Het prolongatiemoment is de dag waarop jouw verzekeringstermijn afloopt. Bijvoorbeeld een jaar nadat je jouw verzekering hebt afgesloten. Maar geen zorgen, jouw verzekering loopt dan automatisch door. Wel kan het zijn dat je premie vanaf dat moment aangepast wordt. Bijvoorbeeld na een schade of als je juist een extra schadevrij jaar hebt.

 

6. Assurantiebelasting

Assurantiebelasting is een belasting die je over de premie en kosten van jouw verzekering moet betalen. Dit bedrag van 21% komt bovenop de premie voor jouw verzekering. Iedereen in Nederland betaalt assurantiebelasting wanneer hij of zij een schadeverzekering afsluit. De belasting geldt niet voor een overlijdensrisico-, uitvaart- en zorgverzekering.

 

7. Eigen risico

Biedt jouw verzekering een vergoeding voor een schade? Dan kan het toch zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Namelijk als er een eigen risico geldt. Hoeveel je moet betalen hangt af van de hoogte van het eigen risico. De kosten boven het eigen risico, betaalt de verzekeraar.

 

8. Dagwaarde

De dagwaarde van het verzekerde product (zoals je auto of inboedel) is de waarde die het op dit moment heeft. De verzekeraar bepaalt de dagwaarde op het moment dat er schade is. Aan de hand van dit bedrag, wordt de schadevergoeding bepaald. Ook is de dagwaarde van invloed op de hoogte van je premie.

 

Goed om te weten: heb je een autoverzekering met WA Beperkt Casco of Allriskdekking? Dan geldt in sommige gevallen onze nieuwwaarderegeling!

 

9. Onderverzekerd

Wanneer het bedrag waarvoor je verzekerd bent lager is dan de daadwerkelijke waarde, ben je onderverzekerd. Je krijgt in zo’n geval niet het totale schadebedrag vergoed. Dit is natuurlijk erg vervelend. Daarom kan je er bij Promovendum voor kiezen om ons de waarde te laten bepalen. Zo weet je zeker dat je nooit onderverzekerd bent!

 

10. Premier risque

Wanneer iets is verzekerd op basis van premier risque, kijkt de verzekeraar niet naar de totale waarde van de verzekerde zaken. Heb je schade? Dan wordt het volledige bedrag vergoed tot het maximaal verzekerde bedrag.

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail