Mensen rennen naar auto

Auto uitlenen: houd hier rekening mee

Leen jij jouw auto wel eens uit aan familie of vrienden? Je bent niet de enige. Gelukkig gaat het bijna altijd goed, maar wat als de ander een paaltje raakt, of een aanrijding krijgt? Vervelend! En ben je hier dan wel voor verzekerd? Houd rekening met de volgende zaken.

Vrouw stapt uit auto

Meeste risico’s voor eigenaar van de auto

Een autoverzekering is gekoppeld aan het kenteken van een auto. Leen je jouw auto uit? Dan is de ander gewoon verzekerd op jouw autoverzekering. Maar dit betekent wel dat jij verantwoordelijk bent. Kosten voor eventuele schade, het eigen risico, en ook boetes zijn daarom voor jouw rekening. Voorwaarde is overigens wel dat de persoon aan wie je de auto uitleent toestemming heeft om in jouw auto te rijden en een geldig rijbewijs heeft.

Wat gebeurt er bij schade?

Stel, die andere persoon rijdt schade met jouw auto. Is er een tegenpartij bij betrokken? Dan krijgt hij of zij de schade vergoed vanuit jouw WA-verzekering. De schade aan jouw eigen auto krijg je alleen vergoed als je een Allrisk autoverzekering hebt.

Euro icoon

Let wel op: in beide gevallen zal de schade negatieve gevolgen hebben voor je schadevrije jaren en no-claimkorting. Dit zorgt ervoor dat je waarschijnlijk meer premie gaat betalen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de schade niet te claimen op je autoverzekering. Jij of de persoon aan wie je de auto hebt uitgeleend, kan de kosten dan uit eigen zak betalen. De schade heeft dan uiteraard geen invloed op je schadevrije jaren en no-claimkorting.

Schade verhalen op de bestuurder

Als een ander schade rijdt in jouw auto, wil je deze kosten misschien verhalen op de bestuurder. Je kunt de rekening bij de persoon neerleggen die jouw auto heeft geleend. Alleen zijn hier geen standaard regels voor en heb je dus geen recht op een schadevergoeding. Jij bent als eigenaar van de auto namelijk verantwoordelijk.

Autobestuurder

Ons advies: maak duidelijke afspraken

Om vervelende situaties te voorkomen, is ons advies om vóór het uitlenen afspraken te maken over wie eventuele schade en boetes betaalt.

 

Wanneer de kosten écht oplopen moet de bestuurder overigens wel een flinke portemonnee hebben. De persoon die de auto heeft geleend is zelf namelijk niet verzekerd. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking. Schade gemaakt met een motorvoertuig valt altijd onder de autoverzekering van de auto waar in wordt gereden.

Medebestuurders opgeven

Een medebestuurder is iemand die (zoals de naam al doet vermoeden) regelmatig in jouw auto rijdt. Denk aan structureel twee keer in de week of vaker. Leen jij je auto regelmatig of voor langere tijd aan dezelfde persoon uit? Bijvoorbeeld aan je partner of kinderen? Dan  is het verstandig om dit op te geven. Zo kunnen wij het risico beter inschatten. Dit kan dan ook van invloed zijn op de premie.

 

Wanneer je dit niet doet, is er een kans dat je de schade niet uitgekeerd krijgt wanneer een andere bestuurder dit heeft veroorzaakt. Medebestuurder doorgeven kan eenvoudig online. 

Auto inpakken voor vakantie

Jouw autoverzekering bij Promovendum?

Op deze pagina leggen we je zo duidelijk mogelijk uit hoe het zit. Samengevat en helder, zonder te veel poespas. Meer weten? Bekijk de voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail