Gezin laad achterbak auto in voor vakantie

Zitverhoger auto, wanneer toegestaan? De regels in 2024!

Gepubliceerd op 08-07-2024

Ben je op zoek naar een veilige manier om je kind mee te nemen in de auto? Dan kun je naast een autostoeltje ook kiezen voor een zitverhoger (stoelverhoger). Lees hieronder vanaf wanneer een zitverhoger in de auto mag en welke regels er nog meer zijn in 2024.

kind in autostoeltje

Autostoel of zitverhoger?

Er zit een groot verschil tussen een autostoel en een zitverhoger. In een zitverhoger worden kinderen vastgezet met de gordel uit de auto. In een autostoeltje zitten kinderen vast in een apart gordelsysteem in het stoeltje zelf. Daarnaast zijn zitverhogers te koop mét rugleuning en zonder rugleuning.

zitverhoger

Vanaf welke leeftijd is een zitverhoger toegestaan?

Of kinderen in een zitverhoger in de auto vervoerd mogen worden, hangt niet af van hun leeftijd, maar van hun lengte en lichaamsgewicht. Kinderen mogen pas vanaf 22 kilo en 1,25 meter in een zitverhoger in de auto vervoerd worden. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten. Tot welke lengte een zitverhoger verplicht is? Voor kinderen tot 1,35 meter!

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

 

Zitverhoger auto regels in 2024

Sinds 2017 zijn de regels voor zitverhogers flink aangescherpt. Voorheen mochten kinderen al vanaf 15 kilo in een zitverhoger in de auto, wat in de praktijk betekende dat kinderen soms al vanaf 2,5 jaar op een zitverhoger zonder rugleuning in de auto zaten. Met de nieuwe regels hebben kinderen ook daadwerkelijk het juiste gewicht voordat ze in een zitverhoger mogen. Daarnaast moet een zitverhoger anno 2024 ook aan Europese regels en normen voldoen.

 

Zitverhoger met rugleuning meest veilig

Let wel op: een zitverhoger met rugleuning is in de meeste gevallen veiliger. Gebruik zitverhogers zonder rugleuning alleen wanneer er af en toe een kind (vanaf 22 kilo en 1,25 m) met je meerijdt in de auto. Het is handig om er dan één achterin te hebben, zonder dat het je te veel ruimte kost.

 

Zitverhoger voorin auto

Ook dat mag! In Nederland mag een kind van elke leeftijd voorin de auto zitten, er is geen minimumleeftijd afgesproken. Wel zijn er regels over hoe een kind voorin de auto moet zitten. Denk aan het gebruik van de airbag en autostoeltjes voorin de auto. 

Auto inpakken voor vakantie

Ga goed verzekerd op weg!

Wil je veilig én voordelig de weg op? Kies dan voor de uitgebreide autoverzekering van Promovendum. Stap naar ons over en wij verlagen je huidige autopremie met 20% (bekijk de voorwaarden).

✉ Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!

 

Contact

Chat Bel Mail